Oliver Fatul trojkou v CHL Import drafte, na zozname aj ďalších osem Slovákov

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovensko patrí medzi krajiny s každoročným bohatým zastúpením hráčov vo vstupnom juniorskom drafte CHL. Platí to aj v roku 2020. Na zoznamy klubov z troch prestížnych kanadských juniorských súťaží WHL, OHL a QMJHL sa dostalo deväť Slovákov. Najvyššie z nich, na tretej priečke, obranca Oliver Fatul. 

Takzvaný CHL Import draft má špecifické zameranie i podmienky. Koná sa zakaždým online formou, spravidla vždy po drafte NHL. Ibaže tento rok je iný. Keďže draft NHL je pre pandémiu koronavírusu v nedohľadne - stále nepoznáme víťaza draftovej lotérie, ktorý vzíde spomedzi kvalifikantov o postup do play-off po očakávanom reštarte súťaže – prvý prišiel na rad juniorský draft. V ňom si vyberá 60 klubov (52 kanadských, 8 amerických) z troch prestížnych mládežníckych súťaží výlučne hokejistov, ktorí nemajú trvalý či prechodný pobyt v Kanade alebo Spojených štátoch amerických. Ide teda zväčša o mladých talentovaných Európanov, spĺňajúcich vekové a iné kritériá. 

Každý zo 60 klubov má k dispozícii dve draftové voľby. Ak nechce, nemusí ich využiť, čo sa deje pomerne často. Predovšetkým z dôvodu slabého skautingu korčuliarov v európskych hokejových súťažiach, keďže mnohé organizácie nemajú pod zmluvou skautov pracujúcich v Európe. Aj preto sú niektoré hráčske výbery len akýmsi pokusom, takzvaným hopom alebo tropom. Neplatí to však vo všetkých prípadoch. Predovšetkým hráči vybraní na najvyšších pozíciách sú na diaľku sledovaní a skautovaní. Vlani skončil najvyššie spomedzi Slovákov druhý Martin Chromiak, tento rok Oliver Fatul na tretej priečke. Ešte stále 17-ročný obranca má za sebou náročnú sezónu. Začal ju v HKM Zvolen, kde od začiatku sezóny dostával solídnu porciu minút v extraligovom A-tíme. Keď sa neprebojoval na majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov, presunul sa do Fínska, kde hral za dorast i juniorku Tappary Tampere. V CHL drafte si ho vybral klub Swift Curent z WHL. 

Slovenskou dvojkou je 16-ročný útočník Alex Géci, ktorý v ročníku 2019/20 odohral 27 zápasov za juniorku Slovana Bratislava a trinásť za dorastencov fínskeho klubu Lukko Rauma. Na draftový zoznam sa dostali aj traja hráči reprezentujúci Slovensko na decembrovom svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov v Českej republike. Obranca Samuel Kňažko, ktorý by sa mohol presadiť aj v tohtoročnom drafte do NHL, obsadil 21. pozíciu, jeho krajan z juniorského tímu fínskeho TPS Turku Dávid Mudrák 37. Tretím z reprezentačnej juniorskej partie je Marko Stacha, obranca Dukly Trenčín, na 90. pozícii. Okrem kvinteta menovaných sa v juniorskom drafte ocitli ďalší štyria Slovácia. Útočník Matej Kašlík (47.), obranca Detvy Andrej Golian (69.), útočník Slovana Dominik Jendek (91.) a brankár Spišskej Novej Vsi Eugen Rabčan (102.). 

SLOVÁCI V CHL IMPORT DRAFTE 2020

Miesto

Meno a priezvisko

Post

Aktuálny klub

Draftujúci klub

3.

Oliver Fatul

obranca

Tappara Tampere Jr. (Fín.)

Swift Curent (WHL)

7.

Alex Géci

útočník

Slovan Bratislava Jr.

Sarnia Sting (OHL)

21.

Samuel Kňažko

obranca

TPS Turku Jr. (Fín.)

Seattle(WHL)

37.

Dávid Mudrák

obranca

TPS Turku Jr. (Fín.)

Oshawa (OHL)

47.

Matej Kašlík

útočník

Malmö Redhawks Jr. (Šv.)

Chicoutimi (QMJHL)

69.

Andrej Golian

obranca

HC´07 Detva

Tri-City (WHL)

90.

Marko Stacha

obranca

Dukla Trenčín

Vancouver (WHL)

91.

Dominik Jendek

útočník

HC Slovan Bratislava

Sudbury (OHL)

102.

Eugen Rabčan

brankár

HK Spišská Nová Ves

Winnipeg (WHL)