Nominácia: Sedemnástka smeruje do Deggendorfu na tri duely s dvoma nemeckými výbermi

BRATISLAVA (SZĽH) – Pôvodne mala slovenská hokejová reprezentácia do 17 rokov absolvovať počas februárovej asociačnej prestávky turnaj s viacerými účastníkmi. Napokon z toho budú tri prípravné konfrontácie dovedna s dvoma výbermi nemeckých rovesníkov. Tréner Rastislav Paľov povolal do tímu viacero nových tvárí. Okrem trojice brankárov aj kvarteto útočníkov.

Na poslednú chvíľu však musel riešiť rošády v zadných radoch. Pre zranenie, respektíve chorobu mu krátko pred začiatkom budúcotýždňového kempu vypadli Maxim Petras, Jakub Halama aj Jakub Štrbáň. Ich miesta zastali Andrej Fabuš, Adam Beluško a Samuel Kupec.

„Našim cieľom bolo vyskúšať zopár nových tvárí. Na poslednú chvíľu sa nám však skomplikovala situácia v obrane. Vypadli nám traja obrancovia, dvaja pre zranenie a jeden z dôvodu choroby. Do Nemecka však berieme troch nových brankárov a štyroch nových útočníkov. Sú súčasťou širšieho kádra sedemnástky, teraz ich chceme vidieť v hernom nasadení na medzinárodnom poli. Uvidíme, ako sú na tom a či si vypýtajú miesto aj na ďalší turnaj,“ uviedol na margo tvorby nominácie Rastislav Paľov. Spomínanými brankárskymi novicmi z Kaufland Extraligy dorastu sú Patrik Kliment (Banská Bystrica) s úspešnosťou 93,54 %, Alan Lenďák (Nitra) s 92,77 % a napokon Benjamín Varša (Spišská Nová Ves) 90,39 %.

Nemci v doterajšom priebehu sezóny slovenským reprezentantom do 17 rokov vyhovovali. V lete na turnaji v Colorade ich zdolali 8:2, v novembri na domácom podujatí v Poprade dokonca 9:0. Na nedávnom Európskom olympijskom festivale mládeže im však prvýkrát v ročníku podľahli výsledkom 5:7. „Pre chalanov bude dobré, že sa môžu konfrontovať na medzinárodnej úrovni bez ohľadu na to, či je to Nemecko alebo niekto iný. Na EYOF-e nás Nemci zdolali prvýkrát v sezóne. Majú svoju kvalitu. Počas tohto asociačného termínu sa rozhodli v sedemnástke zostaviť až dva výbery, s ktorými odohráme dokopy tri zápasy. Nebudú to teda len tri duely proti rovnakému súperovi. Samozrejme, bolo by lepšie, ak by sme mali k dispozícii konfrontáciu s ďalšími tímami, ale berieme, čo máme k dispozícii a sme radi, že môžeme odohrať tieto tri duely,“ pokračoval hlavný kouč sedemnástky.

Realizačný tím a nominovaní hráči sa zídu v pondelok na zraze v Nitre, kde budú mať k dispozícii len krátku tréningovú záťaž. Následne sa autobusom presunú do nemeckého Deggendorfu. Na čom by chcel trénerský štáb zapracovať z herného hľadiska pred februárovým trojzápasom? „Chceme dávať viac gólov, čo znamená, že musíme pracovať na mentalite streľby. A dostať, samozrejme, čo najmenej. Ako som už spomínal, máme troch nových brankárov, ktorí sa nám budú môcť ukázať na medzinárodnej scéne. Uvidíme, ako sa chopia svojej šance a či vytvoria väčší tlak do budúcna na tých kolegov, ktorí už v sedemnástke niečo odchytali.“  

Nominácia SR 17 na VT v Nitre a prípravené zápasy s Nemeckom v Deggendorfe (6. – 11. 2. 2023)

Hráči podľa klubov
Patrik KLIMENT Barani-HŠMH Banská Bystrica
Samuel PLANČÁR Barani-HŠMH Banská Bystrica
Fabian Andrej LIČKO HC Slovan Bratislava
Andrej FABUŠ HC Slovan Bratislava
Miroslav ŠATAN HC Slovan Bratislava
Martin Rudolf LIŠKA HO HAMIKOVO Hamuliakovo
Tomáš ŠLANK HO HAMIKOVO Hamuliakovo
Richard KOMENDÁT HC Košice
Adam BELUŠKO HC Košice
Michal LIŠČINSKÝ HC Košice
Alexander Milan SEJNA Draci Liptovský Mikuláš
Juraj GRACÁK MHA Martin
Pavol PROKOPOVIČ HK Mládež Michalovce
Alan LENĎÁK MMHK Nitra/HC Topoľčany
Simon SEMANČÍK HK ŠKP Poprad
Benjamín VARŠA HK Spišská Nová Ves
Jakub HARVÁNEK HK Dukla Trenčín
Ondrej MARUNA HK Dukla Trenčín
Samuel KUPEC HK Dukla Trenčín
Filip VLČKO HKM Zvolen
Tobias FAITH Jokipojat/Fín. 
Alex Miroslav ZÁLEŠÁK MoDO Hockey/Švéd.
Luka RADIVOJEVIČ Örebro HK/Švéd. 
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Lukáš JURÍK (od 5.2.)
Hlavný tréner Rastislav PAĽOV
Asistent trénera Michal HREUS
Tréner brankárov Rastislav STAŇA
Kondičný tréner Richard PINKA
Vzdelávací proces trénera Peter KLOUDA
Lekár MUDr. Momir VEREŠ
Masér Adam JARÁBEK (od 5.2.)

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Michal Sedliačik (Barani-HŠMH Banská Bystrica), Bruno Bajza, Samuel Bohoš, Andrej Fabuš, Jakub Mikulec, Thomas Pavel Hurtaj (všetci HC Slovan Bratislava), Branislav Barger, Adam Beluško, Sebastián Bodnár, Martin Kuzár (všetci HC Košice), Matthew Pavlík, Sebastián Sučič (obaja MMHK Nitra), Brian Majerčík, Sebastián Martinko (obaja HK ŠKP Poprad), Nikolas Ptáček (MHKM Skalica), Alex Gašo, Samuel Kupec (obaja HK Dukla Trenčín), Dominik Drapák (HKM Zvolen), Matej Čič (HA Zdena Cígera 21), Michal Valášek, Marko Varga (obaja VLCI Žilina-mládež).

 

PROGRAM PRÍPRAVNÝCH DUELOV

ŠTVRTOK 9. FEBRUÁRA

18.15 Nemecko 1 – Slovensko

PIATOK 10. FEBRUÁRA

15.00 Slovensko – Nemecko 2

SOBOTA 11. FEBRUÁRA

11.00 Nemecko 2 – Slovensko