Nominácia: Osemnástka do Füssenu s cieľom pokračovať v budovaní identity na MS

BRATISLAVA (SZĽH) – S 22 hráčmi na nominačnom zozname odcestuje slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov o dva týždne na turnaj do nemeckého Füssenu. V novembrovom asociačnom termíne čakajú zverencov trénera Tibora Tartaľa len dve medzinárodné konfrontácie, keďže okrem okrem domáceho Nemecka sa na podujatí predstaví už len Dánsko. Primárnym cieľom trénerského štábu zostáva budovanie identity tímu smerom k budúcoročným majstrovstvám sveta vo Švajčiarsku.

Na nominačnom zozname osemnástky na novembrový turnaj figuruje až pätnásť mien, ktoré sa v tejto sezóne predstavili v projekte centralizovanej prípravy v Poprade. „Dôvodom nominácie týchto chlapcov je skutočnosť, že vďaka doterajším výkonom spĺňajú potrebné parametre pre medzinárodnú konfrontáciu. Chceme vidieť, či v nej dokážu potvrdiť výkonnosť z projektového diania,“ rozhovoril sa hlavný tréner Tibor Tartaľ na margo tvorby nominačného zoznamu. Jeho súčasťou je aj pätica legionárov vrátane Adama Cedza, dvojgólového strelca z letného Hlinka Gretzky Cupu v kanadskom Red Deere. „Zvyšné karteto, menovite Hodas, Klečka, Vaverčík a Čajkovič vstúpili do sezóny veľmi dobre. Zvyšok nominácie tvoria chlapci, ktorí naskakujú v domácej extralige. Stahoňovi, Pekarčíkovi, Barcíkovi aj Kukumbergovi chceme dopriať vyššiu minutáž, keďže v najvyššej domácej súťaži nemajú veľa priestoru,“ dodal Tibor Tartaľ.

Reprezentačná osemnástka sa v pondelok 7. novembra zíde na zraze v Nitre, odkiaľ sa v stredu presunie do Füssenu. Večer absolvuje tréning, vo štvrtok ďalšie dva. Na prvý zápas nastúpi v piatok 11. novembra o 15.00 proti Dánsku, na ďalší deň od 11.00 čakajú slovenských mladíkov Nemci. „Sme radi, že nás čaká konfrontácia s Nemeckom, ktoré bude našim súperom aj v základnej skupine na majstrovstvách sveta. Bude to dôležitý vzájomný zápas. Škoda, že na turnaji sa predstaví len trio účastníkov. Prijali by sme vo Füssene aj štvrtého, ktorý by nám zabezpečil zápas na medzinárodnej scéne navyše. Takto odohráme iba dva, no musíme sa s tým zmieriť a dobre sa pripraviť. Všetky nasledujúce turnaje vrátane toho v Nemecku sú dôležitou súčasťou našej celosezónnej prípravy na majstrovstvá sveta,“ avizuje tréner Tartaľ.

Primárnym cieľom trénerského štábu je práve budovanie identity smerom k svetového šampionátu, ktorý sa v apríli 2023 uskutoční vo Švajčiarsku. „Chceme byť dobrí vo forčekingu, hrať agilne s pukom na hokejke, zároveň tvrdo v obrannom i útočnom pásme. Zostavili sme tím z hráčov, od ktorých chceme, aby sa zžívali čoraz viac s touto identitou, osvojili si systémové prvky a ukázali sa nám v medzinárodnej konfrontácii,“ dodal Tibor Tartaľ.

Nominácia SR 18 na VT v Nitre a Turnaj troch krajín vo Füssene (7. - 12. 11. 2022)

Hráči podľa klubov
Marek JEDLIČEK Barani-HŠMH Banská Bystrica
Tomáš KRÁLOVIČ HC Slovan Bratislava
Roman KUKUMBERG HC Slovan Bratislava
Damian SLÁVIK HC Slovan Bratislava
Adam BELUŠKO HC Košice
Timotej VARGA HC Košice
Patrik MASNICA MHA Martin
Juraj PEKARČÍK HK Nitra
Tomáš POBEŽAL HK Nitra
Milan Tadeáš JOBEK HC Nové Zámky
Stanislav GRON HK ŠKP Poprad
Samuel URBAN MŠK Púchov
Maxim SAKMÁR MHKM Skalica
Richard ĎURINA HK Dukla Trenčín
Andrej PÁRIČKA HK Dukla Trenčín
Ľuboš STAHOŇ HK Dukla Trenčín
Samuel BARCÍK HKM Zvolen
Adam CEDZO HC Oceláři Třinec/ČR
Patrik VAVERČÁK Bodens HF/Švéd.
Alex ČAJKOVIČ Malmö Redhawks/Švéd. 
Denis HODAS Linköping HC/Švéd.
Lukáš KLEČKA Södertälje/Švéd. 
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Branislav Varga
Hlavný tréner Tibor Tartaľ
Asistent trénera Michal Dostál
Asistent trénera Jozef Stümpel
Tréner brankárov Dominik Guriš
Kondičný tréner Milan Kabát
Lekár MUDr. Jaroslav Hanulák
Masér Ľuboš Ondrejka
Masér Štefan Sýkora

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Ondrej Valko (Barani-HŠMH Banská Bystrica), František Dej, Maxim Petras (obaja HC Slovan Bratislava), Kamil Rohaľ (HK Mládež Michalovce), Milan Julian Vrabeľ (HK ŠKP Poprad), Tomáš Belic, Michal Feranec, Lukáš Fürsten, Samuel Kupec (všetci HK Dukla Trenčín), Adam Barcík (HKM Zvolen), Tomáš Pilát (PSG Berani Zlín/ČR), Samuel Sisik (SaiPa/Fín.), Martin Sluka (AIK/Švéd.), Daniel Alexander Jenčko, Viliam Kurila (obaja Malmö Redhawks/Švéd.)

PROGRAM TURNAJA TROCH KRAJÍN HRÁČOV DO 18 ROKOV VO FÜSSENE

ŠTVRTOK 10. NOVEMBRA

17.00 Dánsko – Nemecko

PIATOK 11. NOVEMBRA

15.00 Dánsko – Slovensko

SOBOTA 12. NOVEMBRA

11.00 Nemecko – Slovensko