Devils s Tatarom nevyšiel štart sezóny, Capitals zaznamenali druhú prehru

NEW YORK - Hokejisti New Jersey Devils v zostave so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom vstúpili do novej sezóny NHL prehrou na ľade Philadelphie 2:5. Tatar nebodoval, rovnako ako jeho krajan Martin Fehérváry pri prehre Washingtonu v Toronte 2:3. Brankár Jaroslav Halák sedel na striedačke New Yorku Rangers, jeho tím triumfoval na ľade Minnesoty 7:3 najmä vďaka štvorbodovému Artemijovi Panarinovi (1+3).

Tatar strelecky nenadviazal na predsezónnu prípravu, počas ktorej dal v štyroch dueloch štyri góly. Vo Philadelphii odohral niečo viac ako 16 minút s dvoma strelami a mínusovým bodom. Po dva presné zásahy zaznamenali v drese domácich Travis Konecny a Morgan Frost a Johnovi Tortorellovi tak pomohli k úspešnému súťažnému debutu na trénerskom poste "letcov". “Hrali sme tvrdo a išli sme za svojim cieľom. Nebolo všetko ideálne, ale v tejto lige je dôležité nájsť cestu ako vyhrať,” povedal Tortorella pre nhl.com. Brankár Philadelphie Carter Hart mal 34 úspešných zákrokov, prekonali ho iba Alexander Holtz, ktorý strelil svoj prvý gól v NHL, a Damon Severson.

Washington prehral aj svoj druhý duel na štarte nového ročníka, nerozhodný stav v Toronte rozuzlil v tretej tretine víťazným gólom domácich Auston Matthews, keď tečoval strelu Marka Giordana a otvoril si strelecký účet v sezóne. Fehérváry bol s minutážou 18:17 druhý najvyťaženejší obranca Caps, prezentoval sa piatimi "hitmi". S 15 "hitmi" je slovenský obranca na čele štatistík súťaže. Víťazstvo s 24 zásahmi vychytal pri svojom debute za Maple Leafs ruský brankár Iľja Samsonov. “Nespravili sme dosť pre víťazstvo. Musíme odstrániť chyby, aby sme boli úspešní,” povedal tréner Capitals Peter Laviolette.

Adam Ružička sa nezmestil do zostavy Calgary, jeho spoluhráči si doma poradili s obhajcom Coloradom 5:3 aj vďaka gólu a asistencii švédskeho zadáka Rasmusa Anderssona. Flames vyhrali svoj otvárací duel ročníka prvýkrát od roku 2009. Po asistencii pri debute v drese “plameňov” zaznamenali Jonathan Huberdeau a Nazem Kadri. Tréner Calgary Daryl Sutter zaznamenal 700. víťazstvo v NHL a na 10. mieste historických tabuliek vyrovnal zápis Mikea Babcocka.

Rangers majú po dvoch dueloch novej sezóny na konte plný počet bodov. Na ľade Minnesoty sa okrem Panarina predviedol aj brankár Igor Šesťorkin. Úradujúci držiteľ Vezinovej trofeje sa blysol 33 úspešnými zákrokmi. Dva góly newyorského tímu zaznamenal Chris Kreider, dvakrát asistoval Mika Zibanejad. “Dostali sme poriadnu facku. Musíme sa dať dokopy a pripraviť na ďalší zápas,” povedal brankár Wild Marc-Andre Fleury, ktorý chytil 28 striel. Minnesota prehrala v domácom otváracom zápase sezóny len druhýkrát v klubovej histórii.

Pittsburgh si vo svojom prvom stretnutí v sezóne poradil doma s Arizonou 6:2, pod čo sa gólom a dvoma asistenciami podpísal Sidney Crosby. Tridsaťpäťročný kapitán pennsylvánskeho klubu začal svoju 18. sezónu v drese Pittsburghu, čím prekonal doterajší klubový rekord Maria Lemieuxa. Gól a asistenciu zaznamenali Jake Guentzel a Bryan Rust, “tučniaci” vyhrali nad Arizonou ôsmykrát za sebou. Oba góly Coyotes strelil Nick Ritchie. Pittsburgh prestrieľal hostí 53:29.

Paul Cotter rozhodol svojim premiérovým gólom v profilige o triumfe Vegas doma nad Chicagom 1:0. Druhým čistým kontom v kariére s 27 zákrokmi sa prezentoval brankár Logan Thompson. Mason Marchment dal dva góly a Tyler Seguin mal tri asistencie pri víťazstve Dallasu na ľade Nashvillu 4:1. Gólovo sa presadili aj 38-ročný veterán Joe Pavelski a 19-ročný kanadský center Wyatt Johnston, ktorý skóroval vo svojom prvom zápase v profilige. Dallas sa tak stal len tretím tímom v histórii NHL, v zápase ktorého skóroval tínedžer (Johnston) i hráč vo veku 38 a viac rokov (Pavelski). Predtým sa to stalo v Quebecu Nordiques (Mats Sundin a Guy Lafleur, 4. októbra 1990) a vo Floride Panthers (Jonathan Huberdeau a Alex Kovaľov, 19. január 2013). Úspešnú premiéru na lavičke Dallasu absolvoval tréner Peter DeBoer.

Florida vyhrala na ľade New Yorku Islanders 3:1, víťazstvo hostí spečatil gólom do prázdnej bránky pri svojom debute za Panthers Matthew Tkachuk. Hokejisti Los Angeles prehrali aj svoj druhý domáci zápas, tentokrát nestačili na Seattle (1:4).

NHL - výsledky:

Buffalo - Ottawa 4:1, Philadelphia - New Jersey 5:2, Pittsburgh - Arizona 6:2, Toronto - Washington 3:2, NY Islanders - Florida 1:3, Minnesota - NY Rangers 3:7, Nashville - Dallas 1:4, Calgary - Colorado 5:3, Vegas - Chicago 1:0, Los Angeles - Seattle 1:4.