Nemec štvorkou juniorského draftu, vo výbere dovedna desať Slovákov

BRATISLAVA (SZĽH) – Desať slovenských hokejistov sa v noci na štvrtok dostalo na zoznam vstupného draftu v rámci prestížneho zoskupenia kanadských juniorských súťaží pod názvom CHL. Najvyššie sa umiestnil obranca Šimon Nemec na 4. priečke, za ním nasledujú útočníci Filip Mešár na deviatej a Servác Petrovský na pozícii číslo 39.

V takzvanom CHL Import drafte si kluby z troch renomovaných kanadských juniorských súťaží WHL, OHL a QMJHL každý rok vyberajú hráčov vynímajúc kanadskú a americkú štátu príslušnosť. V hre je 120 priečok, no nie všetky sú spravidla obsadené. Ak niektorý klub nemá záujem o voľbu, môže sa jej vzdať. Takýmto spôsobom zostalo v roku 2021 neobsadených dovedna 35 miest.

Jednotkou sa stal lotyšský obranca Niks Fenenko, po ktorom siahol klub Baie-Comeau Drakkar z QMJHL. Nasledoval Fín Niko Huuhtanen, Ukrajinec Artur Čolač a potom Slovák Šimon Nemec. Zo štvrtej pozície si jedného z top prospektov pre budúcoročný draft NHL vybral klub Cape Breton Eagles pôsobiaci v QMJHL. V prípade 17-ročného účastníka uplynulého svetového šampionátu v Rige to znamená, že ak by sa rozhodol odísť do zámorskej juniorsky, mohol by hrať za „orlov“ prestížnu quebeckú juniorskú ligu. Šimon Nemec však deklaroval, že mužský hokej neopustí a aj v sezóne 2021/22 bude hrať za HK Nitra.

Rovnakú cestu si zvolil 17-ročný útočník Filip Mešár. Napriek výberu z 9. pozície klubom Kitchener Rangers (OHL) plánuje zotrvať v popradskom áčku, kde sa mu naskytá príležitosť zabojovať o miesto v prvých dvoch formáciách. Trojkou Slovenska v CHL Import drafte 2021 sa stal Servác Petrovský. Po útočníkovi, ktorý bol dosiaľ súčasťou projektu slovenskej reprezentácie do 18 rokov, siahol Owen Sound Attack (OHL) z 39. miesta.

Do výberu sa dostalo aj ďalších sedem mladých slovenských hokejistov. Na 47. mieste Jakub Demek (Edmonton Oil Kings), na 50. Róbert Bačo (Moose Jaw Warriors), na 90. Juraj Slafkovský (Erie Otters), na 100. Marek Šramaty (Shawinigan Cataractes), na 104. Jozef Viliam Kmec (Prince George Cougars), na 106. Pavol Štetka (Chicoutimi Saguenéens) a na 115. Peter Repčík (Lethbridge Hurricanes).

CHL IMPORT DRAFT 2021 – SLOVÁCI:

4. Šimon Nemec (Cape Breton Eagles)
9. Filip Mešár (Kitchener Rangers)
39. Servác Petrovský (Owen Sound Attack)
47. Jakub Demek (Edmonton Oil Kings)
50. Róbert Bačo (Moose Jaw Warriors)
90. Juraj Slafkovský (Erie Otters)
100. Marek Šramaty (Shawinigan Cataractes)
104. Jozef Viliam Kmec (Prince George Cougars)
106. Pavol Štetka (Chicoutimi Saguenéens)
115. Peter Repčík (Lethbridge Hurricanes)