Na seminári v Žiline sa stretli hokejoví tréneri brankárov z celého Slovenska

ŽILINA (SZĽH) – Po Národnom trénerskom seminári, ktorí sa konal koncom novembra vo Zvolene pre všetkých slovenských hokejových trénerov, sa teraz v Žiline zišli iba tréneri brankárov. Ján Lašák, Rastislav Staňa, Pavol Rybár, Zuzana Tomčíková, Ján Filc, Martin Klempa, František Kučera a mnohí ďalší diskutovali o súčasných problémoch, riešeniach a ich aplikácii do praxe.

Bolo to skvelé stretnutie, na ktorom som získal cenné poznatky od ľudí, ktorí denne pracujú na ľade s mládežou. Som rád, že po dlhých rokoch sme sa všetci spojili a budeme sa snažiť pomôcť slovenskej brankárskej mládeží. Verím, že aj v budúcnosti budeme vychovávať kvalitných a konkurencieschopných gólmanov,“ povedal o stretnutí tréner brankárov seniorskej reprezentácie a bývalý reprezentant Ján Lašák, ktorý tento workshop trénerov zorganizoval.

Celkom 40 trénerov brankárov diskutovalo v niekoľkých pracovných skupinách. Každá skupina mala za úlohu opísať, čo v minulosti fungovalo, čo nefungovalo najlepšie a čo treba zmeniť. „Na základe výkonnosti brankárov sa ukazuje, že stále dokážeme nájsť a vychovať tých, ktorí majú šancu dostať sa na najvyššiu medzinárodnú úroveň. Týmto stretnutím získame odozvu z hnutia, nájdeme slabšie miesta, aby sme nestagnovali, ale naopak napredovali,“ povedal bývalý reprezentačný tréner a tréner „zlatej generácie“ Ján Filc, ktorý zároveň ocenil krok Ján Lašáka zorganizovať seminár tohto typu. „Dostal som množstvo podnetov na zlepšenie. Je teraz mojou úlohou vytvoriť podmienky, aby sme na tom zlepšení mohli pracovať. Určite budeme robiť takéto workshopy a vzdelávacie semináre na pravidelnej báze. Dôležité však je, že všetci tréneri chcú pracovať, chcú niečo urobiť pre budúcnosť, denne sú na ľade s hráčmi a ešte chcú urobiť aj niečo navyše,“ ocenil Ján Lašák.

Po hĺbkovej analýze si skupina trénerov vytýčila body respektíve ciele, ktoré by chceli splniť. Jedným z cieľov je podpora sociálne slabších rodín, aby aj deti z takých pomerov mali príležitosť hokejovo rásť. Podľa Rastislava Staňu však na to, aby sme v budúcnosti mali v bránke kvalitu musíme vychovať nielen hráčov, ale aj trénerov. „Aj v minulosti sa s brankármi pracovalo dobre a výsledok je, že na tomto poste stále nezaostávame v porovnaní so svetovou špičkou. Chceme však latku posunúť ešte vyššie, aby sa naši brankári vedeli presadiť v kvalitných ligách a aby bolo viac Slovákov v NHL či KHL. Na to však jednoznačne potrebujeme viac vzdelaných trénerov brankárov,“ potvrdil bývalý reprezentant a súčasný tréner brankárov reprezentačnej „sedemnástky“.

Skupina trénerov brankárov neopomenula ani otázku dievčenského a ženského hokeja. Seminára sa zúčastnila aj generálna manažérka ženských hokejových reprezentácii Zuzana Tomčíková. „Všetci máme záujem o to, aby slovenskí brankári napredovali. Musíme však spoločne intenzívne pracovať na tom, aby sme nezaspali dobu a aby naši brankári boli na ešte vyššej úrovni. Je to aj mojim osobným cieľom, no chcem hlavne aby sa tejto príležitosti dostalo aj dievčatám.


Fotogaléria