MS2021: Ramsay je na mužstvo hrdý, vyzdvihol efektivitu presiloviek a obetavosť v oslabeniach

RIGA (SZĽH) – Fantastická prvá tretina odrazila slovenských hokejistov za prvým víťazstvom za tri body v pomere 5:2 nad Bielorusmi na šampionáte v Rige. K skvelému pohybu a jednoduchej hre v rýchlosti sa pridala efektivita v presilovkách, ktorá Slovákom v príprave citeľne chýbala. Hlavný tréner Craig Ramsay to zdôvodnil jednoduchým konštatovaním: „Presilovky boli extrémne efektívne. Z prostého dôvodu. Pretože sme strieľali.“

Trojgólové vedenie Slovákom zabezpečili dva góly Pospíšila a jedna trefa Cehlárika. Pri prvom góle ukázal vyzretý postoj 17-ročný Šimon Nemec na modrej čiare. Nezľakol sa, umne podržal puk a efektívne ho naservíroval Kristiánovi Pospíšilovi, ktorého utešená delovka skončila v sieti. Potom prišla rýchla a jednoduchá presilovková kombinácia s exportnou strelou Petra Cehlárika do ľavého horného rohu. A napokon rovnako zohratá ďalšia početná prevaha s rovnako parádnou strelou Kristiána Pospíšila. Tri nula a mohlo byť aj viac. Ďalšiu päťminútovú presilovku Slováci pri vylúčení Komarova za nešportový zákrok zozadu na mladého Nemca nevyužili.

„Keď vyhráme hneď prvý zápas, nálada v tíme je lepšia. Nielen do nasledujúceho duelu, ale aj do ďalšieho priebehu turnaja. Veľakrát pred ním sa hovorilo, že duel s Bielorusmi bude mimoriadne dôležitý. My sme to tak necítili. Prišli sme, aby sme zbierali body od zápasu k zápasu,“ povedal dvojgólový strelec Kristián Pospíšil.

V druhej tretine Slováci mierne poľavili. Zdalo sa, že Bielorusov zaklincujú v tretej vytúženým gólom na 4:0 po ďalšej skvelej kombinácii a zakončení Hrivíka, ale využitá presilovka a následná chyba Skalického v rozohrávke dostali súpera na koňa. V závere mali Bielorusi dokonca k dispozícii trestné strieľanie, ale Jegor Šarangovič, obávaný kanonier z New Jersey, ho nepremenil.

Čo sa stalo, že v závere dovolili Slováci súperovi duel zdramatizovať? „Sily nám nechýbali. Jednoducho Bielorusi šli do vabanku a vychádzalo im to. Taký je hokej. Budeme sa snažiť poučiť zo záveru duelu. Vieme, že musíme hrať našu hru celých šesťdesiat minút. Budeme si na to dávať pozor,“ doplnil Pospíšil.

Ďalší dvojgólový strelec Peter Cehlárik dodal: „Určite si prejdeme veci, na ktorých musíme zapracovať. Niektoré situácie sme mali riešiť lepšie, predovšetkým v zónach okolo modrých čiar. Na to sa zameriame. Ale najskôr si užijeme víťazstvo a pokúsime sa preniesť víťaznú atmosféru do ďalšieho duelu.“

Hlavný tréner Craig Ramsay pochválil mladých slovenských šampionátových debutantov. Či už Šimona Nemca, Juraja Slafkovského alebo Samuela Kňažka. „Hrali dobre pre väčšinu zápasu. Ale v niektorých momentoch sa nielen oni, ale takmer všetci trošku zbytočne nadchli a prestali hrať hru, ktorú sme mali hrať. Druhý inkasovaný gól bol jasným príkladom. Sú chvíle, keď musíme byť agresívni, hrať ofenzívne, atakovať, napádať. Niekedy sa zasa treba viac upokojiť a hrať s umom,“ hodnotil kouč.

Pochválil však hru špeciálnych tímov. V presilovkách i oslabeniach. Slováci využili dve početné prevahy, ubránili štyri oslabenia. „Skórovali sme, preto sme strieľali. Presilovky sme hrali efektívne, ale časom sme začali trošku vymýšľať, voliť prihrávky namiesto striel. V oslabeniach sme hrali veľmi dobre. Blokovali strely, obetovali sa. Keď ubránime oslabenia, dodá to tímu silu, guráž. Za tieto fragmenty hry som na chlapcov hrdý,“ povedal Craig Ramsay.