MS20: Kanada získala 18. titul, Foote: "Hrali sme výborne v oslabení"

OSTRAVA - Kanadskí hokejisti si vybojovali zlato na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v Česku. V nedeľňajšom dramatickom finále zdolali rivalov z Ruska tesne 4:3, keď v tretej tretine otočili z 1:3. Víťazný gól strelil v 57. minúte Akil Thomas.

Pre "javorové listy" to je už osemnásty titul z juniorských šampionátov, naposledy sa tešili pred dvomi rokmi v Buffale, keď zdolali Švédov 3:1. "Zborná" ich má na konte trinásť, deväť získala pod vlajkou ZSSR/Spoločenstva nezávislých štátov a štyri ako samostatné Rusko. Naposledy sa tešilo z triumfu v roku 2011, keď vo finále zdolalo práve Kanadu (5:3).

Bronz získali švédski hokejisti, ktorí zdolali v severskom derby Fínsko 3:2. Slovensko obsadilo na turnaji rovnako ako vlani ôsmu priečku, keď vypadlo vo štvrťfinále s Kanadou po prehre 1:6. Zverenci trénera Róberta Petrovického prehrali v skupine s Fínmi (1:8), Švajčiarmi (2:7) i Švédmi (2:6) a zvíťazili len v úvodnom zápase nad Kazachstanom (3:1), vďaka čomu sa vyhli bojom o záchranu.

 

MS hráčov do 20 rokov:

finále:

Kanada - Rusko 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)

Góly: 32. Cozens (Veleno, Lafreniere), 50. McMichael (Addison, Byram), 52. Hayton (Addison, Lafreniere), 57. Thomas (McMichael, Addison) - 30. Alexandrov (Zamula, Denisenko), 35. Denisenko (Romanov, Sokolov), 49. Sorkin (Kruglov). Rozhodcovia: Heikkinen, Vikman (obaja Fín.) - Lundgren (Švéd.), SYNEK (SR), vylúčení: 6:8 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 8693 divákov.

Kanada: Hofer - Bernard-Docker, Byram, Smith, McIsaac, Addison, Bahl, Drysdale - Foote, Hayton, Lafreniere - Foudy, Cozens, Veleno - McMichael, Dellandrea, Dudas - Mercer, Thomas, Lavoie

Rusko: Miftachov - Galeňuk, Romanov, Pylenkov, Zamula, Misjul, Žuravljov, Malyšev - Sokolov, Chovanov, Denisenko - Alexandrov, Morozov, Dorofejev - Podkolzin, Voronkov, Marčenko - Rtiščev, Sorkin, Kruglov

 

Finálový duel sa niesol od úvodu vo vysokom tempe a o pekné akcie a šance nebola núdza. Kanaďania mohli ísť do vedenia už v prvej minúte, no Foudyho pokus skončil na žŕdke. Rusi mali veľkú príležitosť v 6. minúte pri prvej presilovke, Denisenko však netrafil odkrytú časť Hoferovej bránky. V ďalších minútach boli aktívnejší Rusi, ešte trikrát si zahrali v početnej výhode, no ani jednu nepretavil na gól.

Aj v druhej tretine mala prvú veľkú možnosť Kanada, keď Lafrenier našiel v 22. minúte pred bránkou Velena, no vyznamenal sa Miftachov. Plno práce mal i Hofer, no obaja brankári predvádzali výborné výkony a dlho držali bezgólový stav. Ten sa zmenil v polovici zápasu. Rusi si zahrali ďalšiu presilovku, Hofer najprv zmaril tutovku Marčenka, potom aj tvrdú strelu Podkolzina, ale na teč Alexandrova už nestačil a tak išla do vedenia "zborná". Rozhodcovia ešte na videu skúmali, či nešlo o vysokú hokejku, ale gól platil. Rusom však vydržalo vedenie len niečo vyše minútu. Na trestnú išli naraz Žuravljov a Voronkov a Kanada využila výhodu o dvoch hráčov. Miftachov kapituloval po dorážke Cozensa. Následne mali veľké šance Alexandrov a Foudy, no ďalší gól padol až v 35. minúte. Romanov nahodil puk na bránku, Hofer ho vyrazil pred seba a Denisenko na dvakrát poslal Rusko do vedenia 2:1.

V závere druhej tretiny sa nechal zbytočne vylúčiť Zamula a tak tú tretiu odštartovala Kanada presilovkou. Šancu mal Lafreniere, po výhode obrovskú aj McMichael, ktorý sa po zlom striedaní Rusov dostal do úniku, ale sám pred Miftachov neuspel. V 49. minúte udrela znova "zborná", keď sa presadil Sorkin, ktorý dovtedy na turnaji nebodoval. Kanaďanov však tretí gól nezlomil a v ďalšom priebehu prišli ich veľké chvíle. Už po 34 sekundách znížil so šťastím McMichael, ktorému sa odrazil puk od korčule - 2:3. O ďalšie dve minúty sa "javorovým listom" podarilo vyrovnať, pri presilovke sa presadil tvrdou strelou z pravého kruhu kapitán Hayton. A štyri minúty pred koncom sa dostali prvýkrát do vedenia. Rusi stratili puk na hranici obranného pásma, okamžite sa ho zmocnil Thomas, ktorý si nakorčuľoval pred bránku a prekonal Miftachova, ktorý zaváhal a nevykorčuľoval proti kanadskému útočníkovi. Rusi dostali šancu necelé tri minúty pred sirénou, keď išiel na trestnú Bahl. Ich tréner rovno stiahol aj Miftachova a tak hrali 6 na 4. Chvíľu na to sa zdalo, že Kanada pôjde do troch, keď Dudas vyhodil puk za plexisklo, ale rozhodcovia ho nevylúčili. Z ruského tlaku nakoniec nič nebolo, keďže krátko po sebe išli na trestnú Dorofejev a Denisenko. Presilovku tak hrala Kanada a svoj náskok si udržala.

 

hlasy:

Akil Thomas, strelec víťazného gólu: "Puk už bol takmer pri brankárovi, trochu som spanikáril a skúsil to dať na bekhend a dal som to tam. Len ťažko opísať, čo som cítil. Ani som nevedel, čo mám robiť. Už som len chcel, aby bol koniec, ale ešte tam bolo pár minút. Boli sme nervózni, ale našťastie sme odviedli dobrú robotu."

Nolan Foote, útočník Kanady: "Bol to poriadne intenzívny zápas. Bolo tam veľa vylúčení na oboch stranách a mali sme aj trochu šťastia. Naše oslabenia ale boli celý turnaj skvelé. To bolo veľmi dôležité, Rusi majú dobré presilovky."

Jegor Sokolov, útočník Ruska: "Som na chlapcov pyšný. Som šťastný, že som bol súčasťou tohto tímu. Oni vyhrali zlato, my striebro. Dá sa na to povedať mnoho slov, ale už to tak zostane."

 

konečné poradie:

1. Kanada

2. Rusko

3. Švédsko

4. Fínsko

5. Švajčiarsko

6. USA

7. Česko

8. SLOVENSKO

9. Nemecko

10. Kazachstan - zostup