MS 2021: Slováci pristáli v Rige, čaká ich pravidelné testovanie a izolácia

BRATISLAVA/RIGA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia po 90-minútovom lete v nedeľu predpoludním úspešne pristála v Rige. Do dejiska šampionátu odletela z Bratislavy odhodlaná a dobre naladená. Po transporte z rižského letiska do hotela čaká 44-člennú výpravu povinné testovanie a päťdňová izolácia s tým, že po dvoch dňoch a viacerých negatívnych testov sa hráči v rámci tímovej izolácie môžu zapojiť do tréningového procesu. Do uplynutia päťdňového intervalu však nesmú prísť do kontaktu s inými ľuďmi.

Slovákov odviezol do Rigy Airbus A320-232 spoločnosti Wizz Air. Z bratislavského letiska nabral lotyšský kurz o 9.59 SELČ, v cieľovej destinácii po prelete ponad Česko, Poľsko, Litvu a rolovaní nad Rižským zálivom napokon pristál krátko po 11.30 SELČ, o 12.30 rižského. Let prebehol bez komplikácií. Pri výstupe z lietadla už čakal reprezentáciu pristavený tímový autobus, ktorý ju odviezol do hotela. V ňom absolvovali všetci prvé povinné PCR testovanie, po ňom sa hráči i členovia realizačného tímu rozliezli do izieb podstúpiť izoláciu.

Na cestu do Rigy odišli Slováci vybavení elegantnými oblekmi a vychádzkovým oblečením od spoločnosti OZETA, top dodávateľa Slovenského zväzu ľadového hokeja. Pozrite si, ako prebiehalo skúšanie elegantného oblečenia ešte počas pobytu v piešťanskej bubline.

V závere piešťanského pobytu posilnili slovenskú reprezentáciu viaceré ofenzívne mená, od ktorých sa po výborných individuálnych sezónach v zámorí, resp. vo Fínsku očakáva, že na ne nadviažu aj v reprezentačnom drese. Reč je o útočníkovi New Jersey Mariánovi Studeničovi, či čerstvých fínskych šampiónoch s Lukkom Rauma Pavlovi Skalickom s Kristiánovi Pospíšilovi.

Dvadsaťdvaročný Studenič sa dokáže vžiť do pozície súčasných reprezentantov, ktorí sú od neho mladší a idú na svoj prvý mužský svetový šampionát. „Zažil som tom doma počas MS 2019. Nebol som možno až taký mladý ako niektorí terajší chalani, ale bol to môj prvý veľký turnaj. A veľmi mi pomohol. Či už z herného hľadiska, či už z hľadiska skúseností. Vtedy sme mali k dispozícii viac hráčov z NHL. Tento rok máme mladý tím, ale chalani sú rýchli, draví a hladní po úspechu,“ rozhovoril sa pred odchodom do Rigy Marián Studenič, ktorý si aj vzhľadom na ligu, v ktorej pôsobí, uvedomuje, že by mal byť jedným z lídrov slovenskej zostavy v Rige: „Nehádžem na seba nejaký veľký tlak. Odohral som pár zápasov v NHL, po ktorých mi spadol kameň zo srdca, že mám to za sebou a nikto mi nikdy nemôže povedať, že som to nedokázal. Dostal som novú motiváciu. Upokojil som sa, splnil si prvý cieľ a teraz mám pred sebou ďalší. Som pripravený zobrať na seba zodpovednosť aj na majstrovstvách sveta. Pripravený budem v hocijakej situácii, keď mi tréner povie, aby som šiel na ľad.“

Pavol Skalický stihol pred odletom do Rigy dva tréningy. „Tím vyzerá dobre. Sme tu mladí chalani, zväčša sa poznáme. S viacerými z mládežníckych reprezentácií. Mám z toho dobrý pocit,“ hovorí Pavol Skalický, ktorý pomohol Raume k titulu 47 kanadskými bodmi v 66 dueloch najvyššej fínskej súťaže vrátane play-off. Strelil 24 gólov, pridal 23 asistencií. „Nesnažím sám seba dostávať pod tlak. Sezónu som mal dobrú. Aj takú na to, aby som bol líder. Ale budem sa snažiť hrať svoju hru a pomáhať tímu, ako to pôjde.“

Do dejiska tohtoročného šampionátu elitnej kategórie odletela historicky najmladšia slovenská hráčska výprava. Vekový priemer 28-členného nominačného zoznamu je len 24,75 rokov, čo je o štvrť roka menej, ako mal dosiaľ najmladší slovenský tím na MS 2001. Až 13 z 28 hráčov zažije premiérovo atmosféru majstrovstiev sveta, ktoré štartujú v piatok 21. mája. Slováci sa v otvárací deň v rámci bojov v A-skupine stretnú od 19.15 SELČ s Bielorusmi. Nasledovať budú duely proti Veľkej Británii, Rusku, Švajčiarsku, Dánsku, Švédsku a na záver skupiny 1. júna proti Česku. Do play-off postúpia najlepšie štyri tímy z oboch skupín. Z elitnej kategórie tento rok nikto nevypadne, keďže pre pandémiu koronavírusu sa nižšie skupiny a divízie MS neodohrali.

Program SR v základnej A-skupine MS 2021:

Piatok 21. mája o 19.15: Bielorusko – SR

Nedeľa 23. mája o 11.15: Veľká Británia – SR

Pondelok 24. mája o 15.15: SR – Rusko

Štvrtok 27. mája o 15.15: Švajčiarsko – SR

Sobota 29. mája o 19.15: SR – Dánsko

Nedeľa 30. mája o 19.15: Švédsko - SR

Utorok 1. júna o 15.15: SR – Česko