MS 18: Medaily máme na dosah, musíme na ľade nechať všetko, vraví kapitán Slovákov Maxim Štrbák

BAZILEJ (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov zabojuje o cenný kov na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie vo Švajčiarsku. Zverenci hlavného trénera Tibora Tartaľa vo štvrtkovom štvrťfinále zdolali Fínov 3:2 a v piatok dopoludnia zamierili z Raiffeisen arény v Porrentruy do dejiska medailových bojov – St. Jakob arény v Bazileji. 

Krátko po príjazde do tretieho najväčšieho mesta Švajčiarska absolvovali mladí Slováci posledný tréning pred semifinále. V sobotu o 15.00 h v ňom nastúpia proti Američanom. „Tréning bol celkom fajn. Spočiatku som mal ťažké nohy, ale v závere to bolo lepšie a som pripravený na zajtrajší duel,“ povedal Juraj Pekarčík. 

Stále iba 17-ročný útočník patrí medzi najproduktívnejších hráčov slovenského tímu. V piatich dueloch strelil tri góly a pripísal si šesť asistencií. V priebehu turnaja dokonca poskočil do elitnej formácie k Daliborovi Dvorskému a Adamovi Cedzovi. „Veľmi ma teší, že som dostal možnosť pôsobiť po boku týchto spoluhráčov. Som za to vďačný a vážim si každú sekundu strávenú na ľade,“ doplnil rodák z Trstenej.

Slovenskí reprezentanti si uvedomujú kvalitu svojho semifinálového súpera. Zámorský tím zatiaľ na šampionáte neprehral. V základnej skupine nazbieral plný počet bodov a nastrieľal až 37 gólov. Vo štvrťfinále si poradil s Čechmi 4:1. „Čaká nás asi najnáročnejší protivník na turnaji. Sú to chlapci, ktorí spolu trávia prakticky dva roky. Budú sa prezentovať rýchlou hrou, sú technicky veľmi dobre zdatní a budú sa chcieť ukázať. Môžeme ich zastaviť iba tvrdou, rýchlou a obetavou hrou,“ uviedol kapitán Slovákov Maxim Štrbák.

Američania sú historicky najúspešnejším tímom majstrovstiev sveta do 18 rokov. Na 22 šampionátoch získali osemnásťkrát medaily, z toho až desaťkrát zlaté. Ťažia najmä z dobrej práce v rámci Národného rozvojového programu (NTDP), kde centralizujú najlepších hráčov v tejto vekovej kategórii. „Americkí hokejisti sú zohratí, hrajú pokope celú sezónu. V základnej skupine ukázali veľkú kvalitu, ale každý súper je zdolateľný, ak budeme hrať rýchlo, tvrdo a dodržíme veci, ktoré sme plnili v predchádzajúcich stretnutiach,“ hovoril útočník František Ridzoň.

Pre porovnanie, slovenská osemnástka sa tešila z medailového úspechu iba dvakrát. V roku 2003 získala striebro a v roku 1999 bronz. „Medaily máme na dosah. Musíme nechať na ľade všetko a potom sa môže podariť hocičo,“ uzavrel Maxim Štrbák.