Miroslav Šatan po akte odoslania prihlášky na ZOH 2022: Vnímam, že olympiáda sa blíži

BRATISLAVA (SZĽH) – Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan sa v piatok spoločne s predstaviteľmi Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru zúčastnil na slávnostnom akte odoslania prihlášok na XXIV. zimné olympijské hry v Pekingu 2022 a na XIII. zimné paralympijské hry v rovnakom dejisku.

Slávnostný akt sa uskutočnil v rezidencii čínskeho veľvyslanca na Slovensku Li-ťie Suna za účasti prezidenta SŠOV Antona Siekela i šéfa SPV Jána Riapoša. Medzi pozvanými hosťami bol aj prezident SZĽH Miroslav Šatan, ktorý je zároveň generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie. Tá si účasť pod piatimi kruhmi v Pekingu vybojovala na augustovom finálovom turnaji olympijskej kvalifikácie v Bratislave. „Vnímam, že olympiáda sa blíži, ale máme pred ňou ešte dva turnaje. Niektorí hráči dostanú šancu, aby presvedčili trénerov. Po týchto dvoch turnajoch sa budeme zaoberať tým, ktorí hráči dostanú dôveru a ocitnú sa v záverečnej nominácii,“ povedal Miroslav Šatan s poukázaním na novembrový Nemecký pohár a tradičný predvianočný turnaj vo Švajčiarsku.

Na predbežný zoznam potenciálnych adeptov na hokejový dres pod piatimi kruhmi zaregistroval SZĽH sto hráčskych mien. „Je to vysoké číslo. Mohlo by sa zdať, že nám stačí len možno polovica mien v širšom kádri, musíme však prihliadať aj na iné ako výkonnostné faktory, ktoré môžu vstupovať do finálnej nominácie v súvislosti. Napríklad zdravotné komplikácie či platné obmedzenia v Pekingu,“ pokračoval Miroslav Šatan.

Hokejové odvetvie tvorí už teraz suverénne najpočetnejšiu časť celej slovenskej olympijskej výpravy. A ešte stále ju môže výrazne rozšíriť. V hre o účasť pod piatimi kruhmi sú aj slovenské hokejistky, ktoré čaká v termíne 11. až 14. novembra finálový turnaj olympijskej kvalifikácie vo Švédsku. V prípade úspešného zisku miestenky by sa zopakovala situácia z Vancouveru 2010, kde sa predstavili obe slovenské seniorské reprezentácie. „Dievčatám budeme držať palce, aby sa im to podarilo. Som veľmi rád, že nám v mužskej reprezentácii kvalifikácia vyšla a malú slovenskú výpravu sme vďaka hokeju zdvojnásobili. Ak by sa podarilo postúpiť aj našim hokejistkám, tak by sme ju hokejom azda až strojnásobili. Som rád, že šancu byť pod piatimi kruhmi má aj na paralympijská reprezentácia. Aj tej budeme držať palce,“ doplnil Miroslav Šatan.


Fotogaléria