Miroslav Šatan oznámil opätovnú kandidatúru na post prezidenta SZĽH

BRATISLAVA (SZĽH) – Súčasný prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan sa bude uchádzať o priazeň delegátov na marcovom kongrese SZĽH s cieľom zotrvať na líderskej pozícii aj v nasledujúcom volebnom období. Kandidatúru na post prvého muža slovenského hokeja oficiálne oznámil vo štvrtok dopoludnia na tlačovej konferencii v Bratislave.

Štyridsaťsedemročného držiteľa kompletnej medailovej zbierky zo svetových šampionátov a víťaza Stanleyho pohára z roku 2009 prišli verejne podporiť, okrem iných, aj šéfovia dvoch tabuľkovo najvyššie postavených extraligových klubov Dušan Mráz s Rudolfom Hrubým alebo majster sveta z Göteborgu Michal Handzuš. 

„Na Slovensko som sa vrátil zhruba pred štyri a pol rokom a vo funkcii generálneho manažéra strávil jednu krásnu, úspešnú, a dnes už aj bronzom odmenenú cestu. Rád by som ju rozvíjal naďalej vo funkcii prezidenta SZĽH, ktorým som sa stal vďaka dôvere hnutia pred troma rokmi. O obnovenie tejto dôvery a s ňou spojeným znovuzvolením do funkcie prezidenta sa budem uchádzať na kongrese SZĽH 18. marca,“ povedal Miroslav Šatan. 

Niekdajší vynikajúci útočník vykonáva funkciu prezidenta SZĽH od júla 2019. Zároveň pôsobí od leta 2017 aj ako generálny manažér reprezentácie, s ktorou sa vo februári v Pekingu tešil z historického olympijského bronzu. Na striedačku národného tímu priviedol Craiga Ramsayho. Slováci pod vedením kanadského odborníka predviedli kontinuálne výsledkové zlepšenie na vrcholných podujatiach podčiarknuté postupom do štvrťfinále na vlaňajších MS v Rige a ziskom cenného kovu pod piatimi kruhmi. Výraznou mierou k tomu prispela generačná výmena. Do seniorskej reprezentácie preniklo v priebehu uplynulých troch rokov viac ako tridsať nováčikov a šancu dostali taktiež viacerí tínedžeri. 

Podstatnú časť Šatanovho aktuálneho funkčného obdobia poznačila pandémia koronavírusu, ktorá výrazne skomplikovala prácu hokejovému hnutiu aj klubom naprieč Slovenskom. Výsledkom nepriaznivej situácie boli pozastavené či zrušené súťaže, obmedzenia tréningového procesu alebo kapacitné limity na zimných štadiónoch, ktoré sa ráznejšie zmiernili až v ostatných dňoch.

SZĽH napriek covidovému obdobiu pracoval na skvalitňovaní výchovno-vzdelávacieho procesu a popularizácii hokeja. Podieľal sa na budovaní Centier športu pri základných školách a príprave výstavby malých ľadových plôch. Taktiež zostavil centrálny metodický tím okolo mentora Jána Filca a niekdajšieho reprezentanta Martina Štrbáka. Prostredníctvom viac ako päťdesiatich seminárov/webinárov vzdelával trénerov a až 168 nových koučov získalo najnižšiu licenciu D. Nezabudlo sa ani na rozvoj ženského hokeja prostredníctvom projektov Dievčenský hokejový víkend a Hokejová galaxia. 

Všetky tieto kroky realizoval SZĽH v rámci dlhodobej stratégie na obdobie rokov 2020 – 2030, ktorej cieľom je vrátiť slovenský hokej medzi svetovú špičku a skvalitniť prostredie pre výchovu detí a mládeže. K realizácii tohto plánu by mali prispieť aj nové marketingové partnerstvá a navýšenie komerčných zdrojov o 8,3 milióna eur počas sezón 2021/22 až 2025/26. 

„Od môjho príchodu na post prezidenta SZĽH sme začali intenzívne pracovať na transformácii zväzu. A mnoho vecí sa nám podarilo zmeniť. Zabezpečili sme v prvom rade lepšie financovanie našim klubom, či už mládežníckym alebo profesionálnym v rámci SHL. V budúcnosti by sme radi z finančnej stránky pomohli aj extraligovým klubom. Keďže slovenský hokej má udaný smer vďaka 10-ročnej rozvojovej stratégii, unikátnej medzi športovými zväzmi, našim cieľom je v začatej ceste kontinuálne pokračovať ďalšie štyri roky a dosahovať predsavzaté méty,“ uzavrel člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie.

Kongres SZĽH zasadne v piatok 18. marca v Bratislave. Okrem prezidenta si budú prítomní delegáti voliť aj ôsmich členov Výkonného výboru SZĽH, predsedu a podpredsedu Disciplinárnej komisie SZĽH, predsedu Volebnej komisie SZĽH a taktiež jej piatich členov. Úspešní kandidáti sa ujmú funkcií v júli 2022, ďalší riadny volebný kongres je naplánovaný na rok 2026.