Marinčin je za zámorskú kariéru vďačný, teší sa na dračiu výzvu

Draft v roku 2010 odštartoval jedenásťročnú kapitolu Martina Marinčina na zámorských klziskách. V dresoch Edmontonu a Toronta odohral celkovo 227 duelov s bilanciou päť gólov a 29 asistencií, ďalších deväť štartov pridal v play-off. Všetko sa však raz skončí a minimálna dôvera v tomto ročníku dávala tušiť, že reprezentačný obranca prichádza na kariérnu križovatku.

Po dokonalom zvážení všetkých faktorov dospel k rozhodnutiu, že nastal čas opustiť severoamerický kontinent a prikývol na ponuku českého majstra z Třinca.

„Pre niektorých je to prekvapenie, ale ja chcem hrať. Posledné sezóny neboli ideálne a veľa som toho nenahral. Vraciam sa teda do Európy a verím, že mi opäť zachutí hokej,“ okomentoval svoje rozhodnutie 29-ročný košický odchovanec. Do mesta ocele ho lákala prítomnosť krajanov, skvelé referencie od Martina Gernáta, no predovšetkým „ma lákalo zázemie a vysoké ciele. Záujem bol taký silný, že som ani iné možnosti nezvažoval. Bolo tam veľa pozitívnych vecí a verím, že sa odvďačím výkonmi.“

 Návrat do NHL definitívne nezavrhol, no v tejto chvíli sa už sústredí iba na svoje výkony v drese „drakov“. Ku svojmu novému tímu sa pripojí už v pondelok a v rámci letnej prípravy očakáva poriadnu drinu.

„Viackrát som hovoril s Maťom Gernátom a vždy mi hovoril o náročnosti práce, ale aj o skvelých podmienkach v Třinci. Túto možnosť sme už počas minulej sezóny konzultovali aj s mojim agentom a postupne sa mi to dostalo do hlavy. Za všetko hovoria aj výsledky klubu a teším sa preto na zaujímavú výzvu. Dohoda prišla rýchlo a mal som z toho dobrý pocit,“ vyznal sa Marinčin.

Poslednú sezónu v Toronte hodnotí so zmiešanými pocitmi. „Po hokejovej stránke to nebolo ideálne, ale v Kanade sa mi narodil synček a po tejto stránke sme boli s manželkou šťastní. Bolo to teda také zmiešané. Ja som však vopred vedeli, že v Toronte vyskladali extrémne silné mužstvo a bude ťažké dostať sa do základnej zostavy.“

Svoju jedenásťročnú kariéru v Kanade zhodnotil stručne a jasne. „Začiatok bol super, posledné sezóny neboli podľa mojich predstáv. Som však vďačný za tie roky a dali mi veľa po hokejovej i ľudskej stránke.“

Účastník jednej olympiády a troch majstrovstiev sveta bol pochopiteľne adeptom na reprezentačný dres aj pred MS v Rige. „Ja by som prišiel rád, ale posledné slovo malo Toronto. Pýtali sme sa, či ma neuvoľnia, ale klub potreboval široký káder v taxi tíme. Počítalo sa, že Maple Leafs pôjdu ďaleko, čo bohužiaľ nevyšlo.“

Návrat do Európy predstavuje z pohľadu dispozície pre reprezentáciu plus a Marinčin by mal patriť medzi defenzívne piliere počas olympijskej kvalifikácie.

„Určite som tomu otvorený, ale hlavné slovo bude mať Třinec. Pre mňa však bola reprezentácia vždy cťou a v tomto smere rád pomôžem,“ zdôraznil víťaz Calder Cupu z roku 2018.