Máj patril podujatiam Orange hokejové talenty, do troch miest zavítalo viac ako 200 detí

BRATISLAVA (SZĽH) – Uplynulé tri májové soboty patrili nielen zápasom na majstrovstvách sveta seniorov, ale aj podujatiam venovaným deťom pod názvom Orange hokejové talenty. Slovenský zväz ľadového hokeja v spolupráci so spoločnosťou Orange Slovensko zorganizoval sériu troch turnajov pre hráčov a hráčky narodených v období od 1. septembra 2012 do 31. augusta 2013.

Na podujatiach v Hamuliakove, vo Zvolene a v Košiciach sa predstavilo dovedna viac ako 200 detí z desiatok klubov naprieč Slovenskom. „Výnimočnosť podujatí Orange hokejové talenty vidím v tom, že sa na ňom zúčastňujú hráči z rôznych klubov a následne spoločne pôsobia v tímoch. Turnaje sa konajú vo výbornom období medzi sezónami, keď deti dostávajú nové podnety. Páči sa mi, že sa formát podujatí zmenil zo súťažného na zábavný. Podstatné je, aby deti hokej bavil a našli si priestor, v ktorom sa na ľade vidia. Zároveň si popritom nájdu aj nových kamarátov,“ uviedol mentor metodického oddelenia SZĽH a garant podujatí Orange hokejové talenty Ján Filc.

Podpora novej generácie hráčov

Spoločnosť Orange Slovensko ako dlhodobý partner Slovenského zväzu ľadového hokeja podporuje mladé talenty. V rámci tohtoročnej edície turnajov zabezpečila deťom spomienkové predmety v podobe tričiek či šiltoviek a na každom z trojice podujatí odmenila štyroch náhodne vybraných šťastlivcov týždňovou vstupenkou do Hokejovej školy Mariána Gáboríka, ktorú si prebrali z rúk majstrov sveta Jána Lašáka, Ladislava Nagya alebo víťaza Stanleyho pohára Jiřího Biceka. 

„Veríme, že z týchto talentovaných hokejistov a hokejistiek môžu vyrásť úspešní reprezentanti a predovšetkým dobrí ľudia. Šport, a hokej zvlášť, vychováva k zodpovednosti, tímovosti a ďalším hodnotám, ktoré naša spoločnosť potrebuje. Veľmi sa tešíme z toho, že môžeme byť súčasťou série podujatí, ktorá predstavuje úžasnú kombináciu moderných prvkov hokeja a nového spôsobu výchovy mladých hráčov a hráčok. Máme radosť z toho, že sme pri tom a môžeme podporovať nielen seniorskú reprezentáciu, ale aj novú generáciu, ktorá v budúcnosti prevezme opraty v národnom tíme,“ uviedol šéf komunikácie Orange Slovensko Tomáš Palovský.

Zábava na ľade a vytváranie priateľstiev

Prvoradým cieľom turnajov Orange hokejové talenty bolo priniesť radosť z hry mladým hokejistom a hokejistkám. Nehralo sa na body ani na skóre. V úvode každého podujatia absolvovali deti hodinový tréning zručností pod vedením regionálnych inštruktorov SZĽH. Vo zvyšku dňa nasledovali zápasy vo formáte 2 x 16 minút, pričom každý zo šiestich tímov odohral štyri duely. "Tréning zručností sme poňali zábavnou formou, nech je to pre deti zaujímavé. V jednej časti mali nájazdy na brankára, v druhej si nacvičovali prihrávky a v tretej fáze sme sa zamerali na prácu s hokejkou a vedenie puku. Myslím si, že si to užili. Mali sme pozitívnu spätnú väzbu," hovoril vo Zvolene regionálny inštuktor SZĽH Radovan Somík.

"Páči sa mi myšlienka toho, že deti sú pomiešané z rôznych klubov. Preto sa v jednom tíme môžu stretnúť hráč z Nitry s hráčom z Košíc, Popradu a podobne. Strávia spolu polovicu dňa, majú dostatok času, aby sa spoznali a vytvorili si nové kamarátstva. Aj o tom je hokej a šport," vysvetľoval v Košiciach ďalší z regionálny inštruktorov Jiří Bicek. Bývalému útočníkovi je blízky žiacky hokej, keďže jeho syn pokračuje v šľapajách otca. "Pri menších deťoch je podstatné, aby ich to bavilo. Nech chodia s radosťou na štadión, športujú a niečomu sa venujú. Bol som s ním na zopár turnajoch a najviac sa mu páčila cesta autobusom. Deti si zahrajú hokej, ale tie priateľstvá a zábava sú pre nich takisto dôležité," doplnil s úsmevom niekdajší reprezentant. 

Efektívnejší formát štyroch proti štyrom

Vo zvolenskej ICE Aréne aj košickej Aréne Sršňov hrali deti tretinkový hokej vo formáte troch proti trom. Na prvom podujatí v Hamuliakove si však účastníci vyskúšali nový formát hry štyroch proti štyrom s využitím predeľovacích mantinelov v strede ľadovej plochy. „Veľmi vážne sme sa zamysleli nad tým, či sú títo malí hokejisti iba zmenšeninami veľkých hokejistov alebo sú to deti, ktoré sa potrebujú nájsť v tom prostredí. Určite je prospešnejšie, keď sa môžu častejšie stretnúť s pukom a zahrať si, ako keby sa mali na ľade len zúčastňovať. Štatistiky hovoria o tom, že formát štyrom proti štyrom na menšej ploche je v danej vekovej kategórii oveľa efektívnejší ako hra piatich proti piatim na celom klzisku. Spočiatku sme čelili skeptickým názorom zo strany rodičov, ale aj tí postupne prichádzajú na to, že je to správna cesta a chápu, čo už pochopili v mnohých iných krajinách, že to môže priniesť benefity pre rozvoj malých hokejistov,“ doplnil Filc. 

Medzi trénermi, ktorí viedli deti počas podujatí Orange hokejové talenty, sa ocitlo viacero bývalých hráčov alebo súčasných koučov. Našiel sa však medzi nimi aj jeden aktívny extraligista - Samuel Solenský. Dvadsaťštyriročný odchovanec michalovského hokeja strávil uplynulú sezónu v Nitre. "Je to príjemná zmena byť na druhej strane. Počas pôsobenia v USA som študoval trénerstvo a športový manažment. Baví ma práca s deťmi a snažím sa takto vypĺňať si voľný čas v rámci víkendov. Videl som, že deti si podujatie užívajú a bol som s nimi spokojný," uzavrel účastník svetových šampionátov do 18 a 20 rokov. 


Fotogaléria