Lekár Hunák: Nemecký pohár bola ukážka individuálnej zodpovednosti každého člena tímu

BRATISLAVA/KREFELD (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia má za sebou ďalšiu účasť na tradičnom novembrovom podujatí. Nemecký pohár bol pre zverencov trénera Craiga Ramsayho úspešný, i keď chýbal posledný krok k celkovému triumfu. Slováci obsadili na turnaji druhé miesto. Všetko však mohlo byť inak. 

Všetci reprezentanti boli pred začiatkom prípravy v Bratislave podrobení testom. Všetky výsledky vyšli negatívne. Pred prvým zápasom so Švajčiarskom odhalili covid testy dva pozitívne prípady v kádri a pre tímového lekára Romana Hunáka sa začali krušné chvíle. „Boli to náročné dni. Chlapcom síce vyšli pozitívne výsledky so slabými hodnotami, hneď sme ich však izolovali do samostatných izieb. Ostatných hráčov aj členov tímu treba pochváliť za príkladnú osobnú disciplínu. Podarilo sa nám zabrániť rozšíreniu vírusu na ostatných a mohli sme odohrať prvý zápas aj turnaj podľa pôvodného plánu,“ hodnotí spätne tímový lekár MUDr. Roman Hunák.

Po pozitívnych výsledkoch covid testov v tíme nariadil doktor Hunák prísny režim. Tím musel dodržiavať rozstupy, rúška, dezinfekciu rúk a všetci sa museli denne podrobiť testom. „Musíme poďakovať aj miestnym hygienikom, ktorí nespanikárili, nehnali celý tím do karantény, čo by bolo zbytočné. Že sa covid nerozšíril bola ale zásluha individuálnej zodpovednosti každého člena tímu,“ chváli Roman Hunák.

MUDr. Roman Hunák s trénerom Craigom Ramsaym na Nemeckom pohári 2021. Zdroj: SZĽH

Seniorská reprezentácia svojou disciplínou možno ukázala smer do ďalších reprezentačných akcií či hromadných podujatí. Dodržiavaním prísnych opatrení sa dá predísť šíreniu ochorenia a možno aj zabrániť najhoršiemu. Doktor Hunák však druhým dychom dodáva: „Všetkých hráčov sme mali zaočkovaných. Podľa poznatkov, ktoré máme, nám očkovanie zabránilo ťažším priebehom nakazených. U oboch sa prejavili mierne až žiadne príznaky.“

Nadnesene povedané, tímový lekár bol najvyťaženejším hráčom Slovenska na Nemeckom pohári. Každodenným testovaním musel totiž urobiť dohromady približne 300 výterov. „V živote som toľko výterov neurobil. Som úrazový chirurg, takže s týmto som sa začal vo väčšej miere stretávať len ostatné dva roky. Všetci lekári sme momentálne nútení mierne sa rekvalifikovať. Situácia si to vyžaduje,“ hovorí úrazový chirurg MUDr. Roman Hunák.