Krajč si vyskúšal od septembra päť súťaží, vyzdvihuje projekt osemnástky

PIEŠŤANY (SZĽH) – Sedemnásťročný útočník Samuel Krajč má za sebou bohatú polovicu sezóny 2019/20. Ani nie tak na množstvo odohratých stretnutí ako na počet súťaží, v ktorých pôsobil. Momentálne je súčasťou centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov. Spoločné fungovanie si pochvaľuje a teší sa na jeho vrchol. V apríli ním bude domáci šampionát v Spišskej Novej Vsi, kde majú Slováci jediný cieľ. Návrat do elitnej kategórie MS. 

Minulé leto sa slovenská reprezentácia do 18 rokov vrátila k centralizovanej forme prípravy, ktorú využívala aj v rokoch 2013 až 2017. Jej súčasné výsledky na medzinárodnej scéne potvrdzujú, že rozhodnutie o prinavrátení modelu bolo správne.  

Zo zámoria do projektu

So záverečným vystúpením na Hlinka Gretzky Cupe do záveru roka 2019 odohrali zverenci trénera Ivana Feneša 14 medzinárodných konfrontácií s bilanciou dvanásť víťazstiev a dve prehry. Cenné boli predovšetkým trojgólové obraty na nedávnom turnaji v Zuchwile v dueloch s českými a fínskymi rovesníkmi. „V projekte máme zázemie, akým sa nemôže pochváliť každý hráč od 15 do 17 rokov. Nie každý v tomto veku má navyše možnosť hrať mužskú súťaž v prvej lige. Spoločnú prípravu si pochvaľujem,“ vravel Samuel Krajč. 

Martinský rodák má za sebou krušné mesiace. V lete, po úspešnom juniorskom drafte CHL, sa vybral na skusy do zámoria. Chvíľu pobudol v tíme Calgary Hitmen, za ktorý odohral jeden duel v prestížnej kanadskej juniorke WHL. „Veľká škoda, že to v zámorí nevyšlo. V Calgary si ponechali hráča, s ktorým mali kontrakt a ja ako mladší z dvojice som sa musel vrátiť do Európy. S agentom i manažérom sme sa dohodli, že skúsim nazbierať skúsenosti v mužskom hokeji. Najskôr v prvoligovej Dubnici a následne, ak sa podarí, aj v Dukle Trenčín. Podarilo sa, odohral som štyri zápasy, za čo som veľmi vďačný,“ vysvetľoval Samuel Krajč. 

Keď započítame WHL, Slovenskú hokejovú ligu i nižšiu juniorskú ligu v Dubnici a extraligovú juniorku i najvyššiu domácu súťaž v Trenčíne, dostaneme päť súťaží, ktorými si šikovný útočník prešiel v prvej polovici sezóny 2019/20. Solídna porcia. „Veru áno. Lenže v decembri prišlo ďalšie zranenie, ktoré ma opäť trochu pribrzdilo. Mal som zafixovaný prst. Stuhli mi svaly a dlhšie trvalo, kým som ich rozhýbal. Dúfam, že do konca sezóny ma už zranenia budú obchádzať,“ zaželal si útočník, ktorý má v čerstvej pamäti vypadnutie reprezentačnej osemnástky z elitnej kategórie MS. 

Samuel Krajč na slovenskej striedačke počas MS 18-ročných 2019 vo Švédsku. Zdroj: TASR

Najkrajšie a najcennejšie

Dnes je v projekte, kde drie, aby sa prebojoval na aprílový šampionát do Spišskej Novej Vsi a odčinil, čo so spoluhráčmi vlani vo Švédsku neodvrátil. „Spoločná príprava nám prospieva. Tvoríme skvelý tím, v ktorom panuje pohoda. Máme sa radi, nikto nikomu neprekáža. Hoci je niekoľko chlapcov v cudzine, sme zohratí. Vybudovali sme kolektív na silnom tímovom duchu. Každý z nás pozná spoločný cieľ, ktorým je návrat medzi elitu. Čas sa kráti, boj o miestenky na šampionát naopak stupňuje. Nikto z nás nemá isté miesto, pre každého sú dvere otvorené. Nezostáva nič iné, iba drieť,“ odhodlane pripojil Samuel Krajč. Možnosť zahrať si na svetovom fóre je preňho i pre spoluhráčov z osemnástky veľkou motiváciou, hoci ide „len“ o A-skupinu I. divízie majstrovstiev sveta: „Mať na sebe dres Slovenska je to najkrajšie a najcennejšie v našich kariérach. Nevadí, že nejde o elitnú kategóriu. Každý z nás chce reprezentovať a vrátiť Slovensko, kam patrí.“

Na vrchol sezóny sa chlapci v osemnástke pripravujú svedomito. V deň bez zápasu majú po raňajkách suchý tréning v posilňovni, po ňom tréning na ľade a popoludní prevažne voľno, ak nie je v pláne dvojfázová zaberačka. V deň zápasu je tréningový režim umiernený. Ak pripadá súťažné stretnutie na nedeľu, s rodinami trávia reprezentanti čas od stredy do piatka a v sobotu sa vracajú späť do Piešťan. A v prípade, že im harmonogram dovolí, voľné chvíle využívajú okrem regenerácie i na stmeľovanie kolektívu. „Občas sa dohodneme a niekam spolu zájdeme. Niekedy s trénermi, inokedy bez nich. Je to rozumné využitie voľného času a skvelý spôsob, ako ešte viac utužiť dobrú partiu,“ dodáva Krajč. 

Slovenská osemnástka absolvovala v úvode sezóny konfrontácie v extralige juniorov, v súčasnosti ju čaká ešte niekoľko vystúpení v Slovenskej hokejovej lige. Vo februárovom asociačnom termíne absolvuje Turnaj Vladimíra Dzurillu v Piešťanoch a po ňom odštartuje záverečnú fázu prípravy na MS. Tie sa v Spišskej Novej Vsi uskutočnia od 13. do 19. apríla.