Komisia mládeže schválila podmienky na vznik hokejových akadémii

BRATISLAVA (SZĽH) – Potom, čo v tomto roku získal reálnu podobu pilotný projekt Regionálnej stredoškolskej akadémie v Trenčíne prišla Komisia mládeže Slovenského zväzu ľadového hokeja s konkrétnou podobou podmienok pre vznik ďalších centier v ostatných regiónoch Slovenska. Zahŕňa štyri základné body: regionálnu dohodu medzi klubmi, podmienky pre zariadenia, vzdelávacie a trénerské podmienky. Ide o ďalší krok komisie v čele s fínskym odborníkom Jukkom Tiikkajom k tomu, aby sa po Trenčíne pridávali k rozvoju mládežníckeho hokeja pod Tatrami aj ďalšie mestá. „S očakávaným nárastom počtu hráčov môžeme vytvoriť viac akadémii bez toho, aby sme ohrozili kvalitu tréningového procesu v kluboch,“ uviedol Tiikkaja.

Spojenie hokeja a vzdelania

Podmienky pre zariadenia obsahujú vybudovanie novej arény, ktorá poskytne potrebám akadémie neobmedzený čas využívania, medzinárodný štandard šatní aj zariadení určených na regeneráciu. „Príležitosť v akadémiách by mali dostať hráči končiaci v kategórii kadetov. Najmä tí, ktorí nemajú vo svojom meste možnosť hrať extraligu dorastu. Akadémia im poskytne kvalitné vzdelanie aj tréningový proces,“ vysvetľuje Miroslav Šatan, generálny manažér slovenských hokejových reprezentácii. Mladým hráčom vo veku 14 – 15 rokov sa tak môže otvoriť možnosť hokejovo, ľudsky aj študijne napredovať. „Tí najlepší tak môžu po štyroch rokoch hrať hokej na vysokej úrovni, ďalší pokračovať v štúdiu na vysokej škole a pôsobiť v univerzitnej lige v Európe alebo v zámorí a ďalej ísť za svojim cieľom,“ hovorí Šatan. Podľa člena Komisie mládeže Michala Handzuša je ideálnym scenárom vytvorenie ôsmich až desiatich takýchto akadémii v najväčších mestách Slovenska.Nedávno som sa vrátil zo švédskej Frölundy, kde je takto nastavený systém mládežníckeho hokeja. Desať hráčov zoberú z klubu do akadémie, ďalších desať z okolitých miest regiónu. Podobne to majú aj v Česku,“ skonštatoval Handzuš.

25 hráčov v ročníku

Vzdelávacie podmienky počítajú s vytvorením športovej školy s možnosťou štúdia pre 25 hokejistov v ročníku na gymnáziu, alebo na odborných školách. Aj z toho dôvodu je spolupráca s Vyššími územnými celkami vítanou, no nie tou jedinou alternatívou. „Akadémie je možné vybudovať aj cez čisto súkromnú iniciatívu. Ale vzhľadom na očakávané vzdelávacie programy je prirodzene potrebné vytvoriť partnerstvá aj s regionálnymi a miestnymi úradmi,“ povedal Tiikkaja. Poslednou podmienkou je zabezpečenie plnohodnotného realizačného tímu. Ten má byť zložený z trénerského a podporného tímu. V trénerskom sa počíta s dvoma trénermi na plný úväzok (hlavný a asistent) a dvoma na polovičný (tréner zručností a brankárov). Podporný tím obsahuje fyzioterapeuta, kustóda a dôležitou súčasťou má byť zmluva o poskytovaní zdravotníckych služieb s niektorým zo zdravotníckych zariadení. Otázkou je, či takúto finančnú záťaž bude znášať VÚC, zväz, hokejové kluby alebo mestá a obce. „Otázka financovanie sa bude rozpracúvať neskôr. Teraz sme schválili základný koncept – to, čo by mali akadémie obsahovať,“ dodal Handzuš s tým, že v ideálnom svete sa o financovanie takýchto projektov starajú všetky zainteresované strany.