Kluby NHL si tento rok vybrali v drafte ôsmich Slovákov

NASHVILLE – Kluby zámorskej NHL si v tohtoročnom drafte vybrali celkovo ôsmich slovenských hokejistov. Je to najvyšší počet od roku 2004, keď prešlo vstupným draftom desať hráčov spod Tatier. Národný draftový rekord pochádza z roku 2000, keď zazneli mená až 16 Slovákov.

Po vlaňajšom mimoriadne úspešnom výbere talentov v montraelskom Bell Centre, keď prvé dve miesta patrili prvýkrát Slovákom (1. Juraj Slafkovský - Montreal, 2. Šimon Nemec - New Jersey), niesol aj tohtoročný draft v nashvillskej Bridgestone Arene pre krajinu prívlastok historický. Prvýkrát sa totiž stalo, že v prvých dvoch kolách bolo draftovaných až päť Slovákov. V úvodnom kole si kluby vybrali dvoch. Slovenskou draftovou jednotkou pre rok 2023 sa stal Dalibor Dvorský, 18-ročného centra si vybral z 10. miesta tím St. Louis Blues. Krídelník Samuel Honzek putoval do Calgary, Flames si ho zvolili zo 16. priečky.

"Sen sa stal skutočnosťou, som neskutočne šťastný. Kvôli tomuto momentu som tvrdo pracoval," povedal v prvej reakcii pre zámorské médiá Dvorský, ktorý je piaty najvyššie draftovaný Slovák v histórii. Z 10. priečky boli v minulosti draftovaní aj obrancovia Boris Valábik (2004) a Branislav Mezei (1999). "Počul som, že St. Louis je veľkolepé mesto. Blues sú skvelá organizácia a som hrdý, že budem môcť byť jej súčasťou. V roku 2019 predviedli asi najlepšiu majstrovskú jazdu v ligovej histórii. Som super poctený, že môžem byť bluesman." Dvorský prichádza do mužstva, v ktorom zanechalo výraznú stopu niekoľko jeho krajanov: "Za klub hralo viacero slovenských hokejistov - Demitra, Handzuš, Šťastní. Som rád, že môžem byť ďalší Slovák v organizácii."

Honzek zamieril do Calgary, za ktoré hrá jeho krajan Adam Ružička. Súčasťou organizácie Flames je aj ďalší slovenský útočník Martin Pospíšil. "Cítim sa neskutočne. Toto je vec, o ktorej som dlho sníval. Teraz sa mi sen splnil. Som hrdý, že sa môžem stať súčasťou Calgary Flames," uviedol 18-ročný krídelník v rozhovore so zámorskými novinármi.

Ďalších päť slovenských mien zaznelo v druhý deň draftu v nasledujúcich šiestich kolách. Druhým historickým míľnikom bolo, že najvyššie draftovaný brankár roka pochádza zo Slovenska. Adama Gajana si v 2. kole vybralo z celkového 35. miesta Chicago Blackhawks. Devätnásťročný brankár sa stal zároveň najvyššie draftovaným slovenským brankárom v histórii.

Gajan upútal na uplynulých MS hráčov do 20 rokov, kde získal cenu pre najlepšieho brankára šampionátu. S 93,6-percentnou úspešnosťou zásahov bol najlepší spomedzi všetkých brankárov turnaja. V štyroch dueloch dosiahol priemer 2,4 inkasovaného gólu na zápas a slovenskému tímu pomohol k víťazstvám nad USA a Lotyšskom. V Chicagu sa stretne s Connorom Bedardom, tohtoročnou draftovou jednotkou. Práve kanadský center ho prekonal slávnym gólom v predĺžení štvrťfinále juniorských MS. Gajan v zápase zlikvidoval 53 striel kanadských hráčov. Na klubovej úrovni obliekal v minulej sezóne dresy Green Bay Gamblers v USHL a Chippewa Steel v NAHL, budúci ročník by mal odchytať vo vysokoškolskej NCAA za tím University of Minnesota Duluth. Chicago si tak v tohtoročnom drafte vybralo prvého korčuliara a aj prvého brankára.

Najvyššie draftovaným slovenským obrancom v tomto roku sa stal Maxim Štrbák. Zo 45. priečky zamieril do Buffala Sabres. Syn bývalého reprezentačného obrancu Martina Štrbáka hokejovo vyrastal vo Fínsku. Po pôsobení v mládežníckych výberoch Jokeritu Helsinki sa vlani presunul do zámoria, kde v minulej sezóne hral za Sioux Fall Stampede v USHL. Osemnásťročný zadák získal v 46 zápasoch 18 bodov za päť gólov a 13 asistencií. SR reprezentoval na MS hráčov do 18 i 20 rokov.

V 2. kole zaznelo aj meno útočníka Martina Mišiaka, siahlo po ňom z 55. miesta takisto Chicago. V 3. kole prešiel draftom Juraj Pekarčík, zo 76. pozície si ho vybral tím St. Louis Blues. Sedemnásťročný útočník tak zamieril za krajanom Daliborom Dvorským. V poradí siedmym draftovaným Slovákom sa stal Alex Čiernik, v 4. kole po ňom zo 120. miesta siahla Philadelphia Flyers. Na záver sa dočkal aj Maroš Jedlička, 20-ročného útočníka Zvolena si z 219. pozície vybral klub Colorado Avalanche.

Očakávanou draftovou jednotkou sa stal Bedard. Kanadského mladíka považujú za generačný talent, Chicago sa netají, že chce na ňom postaviť prestavbu. Sedemnásťročný center sa stal v uplynulej sezóne Hráčom roka v Canadian Hockey League (CHL), dostal aj ocenenie pre najlepšieho nováčika a najproduktívnejšieho hráča. Ovládol produktivitu WHL, keď nastrieľal 71 gólov a nazbieral 143 bodov v 57 zápasoch v drese Reginy Pats. Stal sa prvým hráčom WHL od sezóny 1995/96, ktorý v jednom ročníku zaznamenal viac ako 140 bodov. Prekvapenie sa konalo na druhom mieste, z ktorého si podľa väčšiny expertov mal Anaheim zvoliť ďalšieho kanadského útočníka Adama Fantilliho. Napokon si však Ducks vybrali švédskeho centra Lea Carlssona. Fantilli z tretej priečky zamieril do organizácie Columbusu Blue Jackets. Zo štvrtého miesta siahli predstavitelia San Jose po americkom útočníkovi Willovi Smithovi. Najvyššie draftovaný obranca bol Rakúšan David Reinbacher, ktorého si vybral z 5. priečky Montreal.

Pre slovenský hokej tak bol draft 2023 úspešný. Spomedzi európskych krajín malo viac draftovaných hráčov ako Slovensko len Švédsko (24), Rusko (19) a Fínsko (15). Najvyššie draftovaný Fín bol však až Kasper Halttunen, ktorého si z 26. miesta zvolilo San Jose. Profiligové kluby si vybrali dokopy siedmich Čechov, piatich Bielorusov, troch Nemcov a iba jedného Švajčiara - Austina Roesta, ktorý sa však narodil v Kanade. Po jednom hráčovi mali v drafte aj Rakúsko, Dánsko, Taliansko, Nórsko a Kazachstan. Lotyšsko nemalo draftovaného ani jedného hráča.

Čo sa týka 1. kola draftu, kluby si spomedzi európskych korčuliarov vybrali okrem dvoch Slovákov aj šiestich Švédov, štyroch Rusov, jedného Rakúšana a jedného Čecha - útočník Eduard Šalé zamieril z 20. miesta do organizácie Seattlu Kraken. V prvej 32-ke nezaznelo meno ani jedného Fína, Nemca či Švajčiara.

 

Slováci draftovaní v roku 2023:

1. kolo, 10. miesto: St. Louis Blues - Dalibor Dvorský (ú)

1. kolo, 16. miesto: Calgary Flames - Samuel Honzek (ú)

2. kolo, 35. miesto: Chicago Blackhawks - Adam Gajan (b)

2. kolo, 45. miesto: Buffalo Sabres - Maxim Štrbák (o)

2. kolo, 55. miesto: Chicago Blackhawks - Martin Mišiak (ú)

3. kolo, 76. miesto: St. Louis Blues - Juraj Pekarčík (ú)

4. kolo, 120. miesto: Philadelphia Flyers - Alex Čiernik (ú)

8. kolo, 219. miesto: Colorado Avalanche - Maroš Jedlička (ú)