Hrdina z bránky Eliáš mieri do zámoria, oprieť sa môže o brata

Rozhodnutý odísť do Ameriky bol bezprostredne po tom, čo ho vlani spoločne s bratom Jurajom draftoval klub Green Bay Gamblers. Plány na prienik do USHL pozdržala pandémia a ročník 2020-21 tak odštartoval Rastislav Eliáš v materských Košiciach. Z nich sa potom cez prvoligové Humenné presunul do projektu reprezentačnej osemnástky.

„Pôsobenie v projekte mi dalo veľmi veľa a odporúčal by som to každému mladému hráčovi. Aj vďaka tomu som sa cítil pred štartom nového ročníka veľmi dobre,“ hovorí 17-ročný brankár, ktorý sa zaradil medzi veľké objavi Hlinka Gretzky Cupu. Jeho výkony v Piešťanoch pomohli tímu Ivana Feneša až do finále a zarezonovali aj v zámorí. V Green Bay svojho prospekta pozorne sledujú a niet divu, že sa už nevedia dočkať jeho príchodu.

Odlietam tam hneď po turnaji a som veľmi zvedavý na to, aké to tam bude. Zaujímavou skúsenosťou bol v tomto smere zápas proti USA, kde som získal predstavu o tom, čo ma čaká. Pálili na mňa zo všetkých pozícií a to očakávam aj v novej sezóne,“ pokračuje Rastislav Eliáš.

V drafte USHL 2020 mali s bratom veľké šťastie, keď po nich siahol rovnaký klub. Do Wisconsinu tak pocestujú spoločne. „Veľmi sa z toho teším. Ak by som išiel sám, tak by to bolo ťažké na hlavu. Brat mi pomôže aj s angličtinou a som naozaj rád, že sa tam budeme môcť oprieť jeden o druhého.“

Turnaj Hlinka Gretzky Cup predstavoval pre Rasťa druhú veľkú reprezentačnú skúsenosť. Tú prvú získal na zimných olympijských hrách mládeže vo švajčiarskom Lausanne. Mladý tím Slovenska tam vtedy získal bronzovú medailu.

„Sú to neskutočné spomienky a doposiaľ asi najlepšie hokejové zážitky. Chodilo tam desať tisíc divákov a takú atmosféru som predtým nezažil. Netradičný bol formát troch proti trom a počas zápasov hrala hudba. Na prekvapenie ma to však nerozptyľovalo a bolo to celkom fajn. Tá medaila to vyšperkovala,“ usmieva sa pri príjemnej spomienke na januárové podujatie rodák z maďarskej Nyiregyházi, ktorého veľkým brankárskym vzorom je Švéd Henrik Lundqvist.

„Je to jednoducho veľká osobnosť po všetkých stránkach,“ vraví R. Eliáš bez zaváhania v hlase. V tejto súvislosti sa nedá opomenúť, že práve „Kráľ Henrik“ sa predstavil v bránke Švédska aj počas majstrovstvách sveta na Slovensku. Do Košíc vtedy pricestoval spoločne s reprezentáciou „troch koruniek“ vlakom. „Jasné, že som si ho nenechal ujsť. Chytal som ho na hoteli, pred raňajkami. Podarilo sa mi s ním stretnúť v deň ich zápasu proti Fínom a bol to zážitok. Dokonca mi podpísal hokejku a jeho autogram mám aj na zadnej strane masky.“