HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Zvolen mužstvom týždňa, Gašpar hráčom, zmluvu týždňa má Jurčo

BRATISLAVA (SZĽH) - Sezónu 2020/21 naďalej výrazne ovplyvňuje koronavírus. Počas minulého týždňa sa však na Slovensku i celej Európe odohrali stovky zápasov, v Severnej Amerike sa v posledných dňoch viac zapotili generálni manažéri ako hráči. V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

MUŽSTVO TÝŽDŇA

HKM Zvolen: Zvolenčania sa v piatok a nedeľu stretli dvakrát s Trenčínom. Najskôr doma zdolali Duklu 5:3, potom uspeli aj na jej ľade 3:2. V tabuľke TIPOS Extraligy sa posunuli na 2. priečku za vedúcu Nitru.

Radujúci sa Zvolenčenia, ktorí zažili šesťbodový víkend po dvoch výhrach nad Trenčínom. Zdroj: TASR

HRÁČ TÝŽDŇA

Rastislav Gašpar (HC ´07 Detva): Dvadsaťpäťročný rodák z Banskej Bystrice najskôr proti Nitre (2:3) strelil prvý gól svojho mužstva. V nedeľu režíroval piatimi bodmi (2+3) víťazstvo Detvy na ľade Slovana 7:6.

Útočník Detvy Rastislav Gašpar nazbieral v minulo týždni šesť kanadských bodov. Zdroj: TASR

ROZHODNUTIE TÝŽDŇA

Ústredný krízový štáb rozhodol o sérii opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu platných od 15. októbra. Na organizáciu profesionálnych líg vo futbale, hokeji, basketbale, volejbale a hádzanej udelil výnimku. Platí však, že hráči musia byť pred zápasom pretestovaní a hrať sa bude bez divákov. „Dostali sme prísľub, že športovci budú pravidelne testovaní, preto krízový štáb akceptoval túto výnimku,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas. S výnimkou Tipos extraligy sa má na Slovensku podľa rozhodnutiu krízového štábu zastaviť hokejový život. Nateraz nie sú povolené ani spoločné tréningy a zimné štadióny okrem tipsportligových, kde sa budú pripravovať účastníci najvyššej súťaže, budú zatvorené.

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Koronavírus neobišiel ani slovenské hokejové kabíny. Z Tipos Extraligy boli počas posledného týždňa v karanténe tri tímy. Kým Miškovec a Nové Zámky začali s tréningovým procesom, do karantény sa popri už umiestnených Košičanoch dostali aj Michalovčania a Liptovskomikulášania. Po víťazstvách v úvodných dvoch kolách museli prerušiť tréningový proces na Zemplíne. V realizačnom tíme hokejového klubu HK Dukla Ingema Michalovce sa objavil jeden pozitívny prípad na nový koronavírus. Všetci hráči A-mužstva spolu s členmi realizačného tímu prerušili tréningový proces a išli do domácej karantény. V Liptovskom Mikuláši prerušili tréningový proces v pondelok, keď sa objavil prvý prípad koronavírusu v mužstve. Pôvodne mali byť v karanténe počas celého týždňa, pri opätovnom pretestovaní tímu sa objavilo až devätnásť hokejistov a dvaja členovia realizačného tímu, ktorí sa nakazili chorobou Covid-19. Do karantény išiel aj tím Bratislava Capitals, ktorý mal jedného pozitívne testovaného hráča. Z mužstiev SHL boli počas celého týždňa v karanténe Topoľčany.

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Jednotkou vstupného draftu NHL sa stal kanadský hokejista Alexis Lafreniere. Osemnásťročného krídelníka si z prvého miesta vybral klub New York Rangers. Ako druhí v poradí volili predstavitelia Los Angeles Kings, ktorí siahli po kanadskom centrovi Quintonovi Byfieldovi. Stal sa najvyššie draftovaným hráčom tmavej pleti v histórii. Z tretieho miesta si vybrala Ottawa nemeckého útočníka Tima Stützleho. V 1. kole nebol draftovaný ani jeden slovenský hokejista. „Keď vyrastáte, snívate o tom, že si vás vyberú v drafte. A pre mňa je úžasné, že som na prvom mieste. Je to pre mňa veľká pocta,“ povedal Lafreniere zo svojej obývačky. Dres Rangers s číslom 20 mu podal jeho otec. Tohtoročný vstupný draft sa mal pôvodne uskutočniť koncom júna v Montreale, no pandémia koronavírusu ho presunula až na október, pričom sa konal prostredníctvom videokonferencie. Komisár ligy Gary Bettman oznamoval výbery zo štúdia NHL Network v New Jersey. Prvé kolo ovládli kanadskí hokejisti, kluby si vybrali až devätnástich, nasledovali štyria Rusi, po dva výbery mali USA, Švédsko a Nemecko a po jednom Fínsko a Rakúsko. Kluby si vybrali aj dvoch slovenských hokejistov. Obranca Samuel Kňažko sa stal súčasťou organizácie Columbusu, Blue Jackets si ho zvolili v 3. kole z celkového 78. miesta. Po útočníkovi Martinovi Chromiakovi siahli predstavitelia Los Angeles Kings, ktorí ho draftovali v 5. kole zo 128. pozície.

ZMLUVA TÝŽDŇA

Útočník Tomáš Jurčo podpísal zmluvu na jeden rok s tímom NHL Vegas Golden Knights. Jednocestný kontrakt mu vynesie 700-tisíc dolárov. „Agent mi dal v piatok večer vedieť o záujme Vegas. Dal im moje číslo, následne mi zavolali a po telefonáte sme sa ešte večer dohodli a podpísali to,“ uviedol Jurčo pre TASR. „Zlatí rytieri“ spravili v nedávnom období viacero zmien v kádri. V ňom už nefigurujú útočníci Paul Šťastný či Nick Cousins a o uvoľnené miesto v zostave by sa rád popasoval aj Jurčo. „Všetko sa uvidí v kempe. Vyzerá to, že ma dosť chceli, no prvoradé je presvedčiť ich v kempe. NHL ešte nerozhodla o presnom dátume začiatku ligy, takže neviem ani kedy sa začne príprava,“ poznamenal Jurčo. Pre 27-ročného krídelníka pôjde o štvrté pôsobisko v NHL. V roku 2011 ho z 35. miesta draftoval Detroit Red Wings, z ktorého v sezóne 2016/2017 zamieril do Chicaga. V ročníku 2019/2020 patril do organizácie Edmonton Oilers, pričom v prvom tíme nastúpil do 12 zápasov, v ktorých získal dva kanadské body za asistencie.

ŠARVÁTKA TÝŽDŇA

Ak by boli na zápase medzi Popradom a Banskou Bystricou fanúšikovia, zhruba minútu pred úvodným vhadzovaním tretej tretiny za stavu 5:1 pre domácich by boli svedkami udalosti, ktorá by ich poriadne rozvášnila. Český obranca Popradu Petr Ulrych korčuľoval pred buly na polovici súpera, čo sa nepozdávalo Hunterovi Drewovi. Zámorský hokejista v službách Banskej Bystrice to vnímal ako provokáciu, sekol súpera do ruky a strhla sa bitka. Na ľade bolo poriadne dusno, rozhodcom sa podarilo kohútov oddeliť až po chvíli. Aj keď Drew v bitke dostal Ulricha na ľad, z hracej plochy odchádzal zakrvavenejší.

NEÚSPEŠNÉ ČAKANIE TÝŽDŇA

Po úprave hracej plochy v Humennom pred úvodným stretnutím SHL proti Dubnici nastal problém s vytŕčajúcou časťou reklamy z ľadu. Podľa hlavného arbitra Vladimíra Smereka nebola hracia plocha spôsobilá pre odohranie stretnutia. Humenčania mali štyridsať minút na úpravu, čo sa im nepodarilo. Pracovník zimného štadióna síce najskôr zlikvidoval malú časť problémovej reklamy, no následne bol nútený úplne ju odstrániť. Inkriminované miesto pri trestnej lavici hostí bolo potrebné nanovo zamraziť, čo sa do stanoveného času nepodarilo. Dubnickí hokejisti prejavili záujem, aby sa začalo hrať. Svoj verdikt po chvíli zmenili. Tréner Roman Chatrnúch: „Ľad bol v stave, keď nebolo možné začať. Nezoberiem si na svedomie zdravie svojich hráčov. Na tom nešťastnom mieste boli jamy, a to predstavuje riziko vážneho zranenia, napríklad zlomeného členka. Určite treba byť opatrný aj v tomto smere. Nech sa na nás hnevá, kto chce, ale my pozeráme na zdravie hokejistov.“

NAJZNÁMEJŠÍ NAKAZENÝ HOKEJISTA

Koronavírus neobchádza ani hviezdy svetového športu. Ďalším nakazeným je útočník Edmontonu Connor McDavid. Dvadsaťtriročný útočník je v izolácii, podľa stanoviska „olejárov“ má mierne príznaky a cíti sa dobre. „Jeho stav monitorujeme a budeme postupovať podľa zdravotného protokolu,“ uviedli Oilers. Pozitívny výsledok McDavida prišiel týždeň po ukončení sezóny, ktorú ovplyvnila pandémia. Počas play-off boli účastníci v bublinách v Edmontone a Toronte. Profiliga vykonala celkovo 33 394 testov, podľa portálu ESPN boli všetky negatívne.

ROZLÚČKA TÝŽDŇA

Kanaďan Justin Williams ukončil vo veku 39 rokov aktívnu kariéru. V NHL odohral celkovo 1426 zápasov a trikrát získal Stanleyho pohár. „Od momentu, keď som deň po mojich 19. narodeninách vstúpil do NHL, som od tejto hry dostal toľko, že jej to nikdy nebudem schopný splatiť. Získal som nespočetne veľa skúseností, vzťahov a lekcií, ktoré si budem navždy pamätať. Hrať v NHL som bral ako výsadu a možno to je dôvod, prečo som mohol hrať tak dlho,“ povedal už bývalý útočník. V najprestížnejšej súťaži získal prezývku „Pán zápasu č. 7“, keďže v rozhodujúcich dueloch play-off získal rekordných 15 kanadských bodov, no najmä vyhral osem z deviatich. Okrem troch triumfov v Stanleyho pohári zdobia jeho vizitku aj dva tituly majstra sveta (2004, 2007) a Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off (2014). V NHL získal celkovo 899 kanadských bodov za 361 gólov a 538 asistencií.

DÁTUM TÝŽDŇA

Komisár NHL Gary Bettman oznámil, že budúca sezóna sa pravdepodobne začne 1. januára 2020. Pôvodne sa uvažovalo odštartovať ligu 1. decembra, no po rokovaní vedenia súťaže s hráčskou asociáciou sa termín posunul o mesiac neskôr. „Na základe toho, čo sme sa naučili počas poslednej sezóny, sa teraz sústreďujeme na januárový štart,“ vyhlásil Bettman. Posunutie začiatku nového ročníka zrejme naruší plány zorganizovať na Nový rok zápas Winter Classic. Pod holým nebom sa mali na bejzbalovom štadióne v Minnesote stretnúť miestni Wild so St. Louis Blues. Vedenie ligy tiež informovalo, že pred novým ročníkom plánuje tímom umožniť minimálne dvojtýždňové prípravné kemapy, rovnako ako tomu bolo pred reštartom v lete. Dátum ich začiatku oznámi neskôr. Istý ešte nie je ani formát súťaže, hoci Bettman vyhlásil už dávnejšie, že preferuje plnú sezónu s 82 zápasmi v základnej časti.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Novým výkonným riaditeľom HC Košice sa stal Miloslav Klíma, jeho prioritami sú preklenutie náročného obdobia, stabilizácia klubu a príprava na budúcu sezónu, v ktorej klub oslávi okrúhle výročie.

- Trenčín angažoval fínskeho krídelníka Janneho Väyrynena, ktorý bol pred dohodou s Duklou hráčom Nových Zámkov.

- Nové Zámky rozviazali zmluvu s brankárom Christianom Pavlasom a útočníkom Andreasom Štrauchom a angažovali naposledy hráča Michaloviec Mateja Giľáka a zo Žiliny mladíka Samuela Reháka.  

- Marko Daňo, ktorý momentálne nastupuje za Duklu Trenčín, nedostal kvalifikovanú ponuku na novú zmluvu od Columbusu a v NHL sa stal neobmedzeným voľným hráčom.

- Obranca Ottawy Senators Christián Jaroš je jedným z 26 hokejistov NHL, ktorí sa prihlásili do arbitráže. Dvadsaťštyriročný hokejista dostal od Senators kvalifikovanú ponuku, ale nedohodol sa s klubom na novej zmluve.

- Erik Černák a Peter Cehlárik dostali od svojich klubov NHL kvalifikované ponuky na nové zmluvy.

- Útočník Lukáš Hrušík, ktorý bol posledné dve sezóny hráčom Nitry, sa pred začiatkom SHL dohodol s Považskou Bystricou. Hráčom Nitry už nie je ani obranca Adrián Sloboda, ktorý zamieril do materskej Skalice.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Útočník Jason Spezza sa ešte rozhodol predĺžiť svoju kariéru, podpísal zmluvu jeden rok s Torontom Maple Leafs za 700-tisíc dolárov.

- Washington angažoval brankársku legendu New Yorku Rangers Henrika Lundqvista a dohodol sa na zmluve na 4 roky za 15,6 milióna dolárov s obrancom Brendenom Dillonom.

- Kapitán hokejistov Tampy Bay Lightning Steven Stamkos absolvoval v priebehu uplynulého týždňa operáciu brušného svalstva.

- Američan so slovenskými koreňmi Kevin Labanc pokračuje v klube San Jose Sharks, s ktorým podpísal štvorročný kontrakt.

- Produktívny obranca Torey Krug po deviatich sezónach opustil Boston a dohodol sa na zmluve na sedem rokov za 45,5 milióna dolárov so St. Louis Blues.

- Pittsburgh vyplatil zo zmluvy, platnej ešte na tri roky s príjmom 3,25 milióna dolárov za sezónu, obrancu Jacka Johnsona, ktorý v minulosti patril medzi najlepších zadákov súťaže.

- Ottawa získala v rámci výmien z Pittsburghu brankára Matta Murrayho a z Anaheimu obrancu Erika Gudbransona.

- Minnesota poslala v rámci výmeny za draftové výbery do San Jose brankára Devana Dubnyka i útočníka Ryana Donata, Wild si ponechali nemeckého útočníka Nica Sturma, ktorý podpísal kontrakt na dva roky, a vďaka zmluve na tri roky na 8,25 milióna dolárov aj obrancu Carsona Soucyho.   

- Obranca Matt Niskanen z Philadelphie ukončil vo veku 33 rokov kariéru.

- Fínsky útočník Jesse Puljujärvi podpísal nový kontrakt na dva roky s Edmontonom Oilers, zarobí priemerne 1,175 milióna dolárov na sezónu.

- Colorado Avalanche uzavrelo novú dvojročnú zmluvu s útočníkom Valerijom Ničuškinom.

- V Detroite už nepočítajú s útočníkom Justinom Abdelkaderom, ktorý mal v Red Wings ešte kontrakt na tri roky. Červené krídla sa dohodli na zmluve na dva roky s brankárom Thomasom Greissom, ktorý prišiel z New York Islanders.

- Po ôsmich rokoch v Columbuse sa Ryan Murray sťahuje v rámci výmeny do New Jersey. Devils sa dohodli na zmluve na dva roky s brankárom Coreym Crawfordom, ktorý sa po trinástich sezónach rozlúčil v Chicagu.

- Ruský brankár Anton Chudobin predĺžil zmluvu s Dallasom, počas troch sezón si zarobí v priemere 3,5 milióna dolárov. Radek Faksa podpísal so Stars novú 5-ročnú zmluvu v hodnote 16,25 milióna amerických dolárov.

- Čistky v Nashville neprežili Nick Bonino, ktorého poslali do Minnesoty, Kyle Turris a Steven Santini, ktorých zaradili na waiver listinu a pravdepodobne ich vyplatia zo zmluvy.

- Montreal už nepočíta so službami obrancu Karla Alznera, útočníka Maxa Domiho zasa vymenil do Columbusu za Josha Andersona.  

- Tampa Bay v snahe získať priestor pod platovým stropom sa rozhodol nepokračovať v spolupráci s útočníkom Tylerom Johnsonom. U víťaza Stanleyho pohára nepokračuje aj obranca Kevin Shattenkirk, ktorý si bude obliekať dres Dallasu.

- Švéd Jesper Fast zmenil prvýkrát v kariére pôsobisko v NHL, po skončení zmluvy s New Yorkom Rangers podpísal ako voľný hráč kontrakt s Carolinou Hurricanes,

- Útočník Chandler Stephenson predĺžil o štyri roky spoluprácu s Vegas Golden Knights.

- Kanadský brankár Tyler Beskorowany, ktorý úspešne pôsobil v Banskej Bystrici, sa po zranení dohodol s rakúskym Villachom na rozviazaní spolupráce.

- Prvou zámorskou súťažou, ktorá rozbehla sezónu 2020/21, je juniorská QMJHL. Stretnutia sa hrajú bez divákov, hneď po úvodných hlásil tím Blainville-Boisbriand Armada osemnásť nakazených hráčov koronavírusom.