HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Zmení sa chytľavý fanúšikovský chorál Dukly Trenčín?

BRATISLAVA (SZĽH) - Ani v predchádzajúcom týždni nechýbali mnohé hokejové udalosti. Veľa sa ich udialo na slovenskej scéne, viaceré na medzinárodnej, na ktorej fanúšikovia pozorne sledovali súboje v zámorskej NHL. Vďaka nášmu pohľadu do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Trenčianski fanúšikovia možno obmenia obľúbený chorál spomínajúci klubových funkcionárov Dukly „Ružička pijééé, Hartmann tiež pijééé a všetci pijú...“ Viliam Ružička už totiž nie je predsedom predstavenstva Dukly Trenčín, nahradil ho Miloš Radosa. Do predstavenstva sa dostal aj Branko Radivojevič, vo vedení pokračuje Tomáš Lipták. O zmene rozhodli akcionári klubu. Ružička bol predsedom predstavenstva od roku 2013, ako funkcionár a čelný predstaviteľ pôsobil v Dukle od roku 1994. Nechýbal ani pri transformácii Dukly na akciovú spoločnosť v roku 2002. Žlto-červeným chce Viliam Ružička naďalej pomáhať, aj keď už nebude vo funkcionárskej pozícii. Zmenila sa aj dozorná rada „vojakov“, ktorá sa zúžila na päť členov a bude fungovať pod vedením Róberta Švehlu. Jej členmi sú aj Tomáš Troliga, Milan Sedláček, Eduard Hartmann a Viliam Čacho.  

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vedenie Kontinentálnej hokejovej ligy skontumovalo zápas Dinamo Minsk - Jokerit Helsinki v prospech bieloruského tímu. Fínsky tím odmietol odcestovať na úvodný duel nového ročníka KHL pre politickú situáciu v Bielorusku. Pôvodne chcel Jokerit cestovať do Minska na otočku a stráviť tam dokopy osem hodín.  Rozhodnutie nastúpiť v Minsku však vyvolalo vo Fínsku silnú kritiku a fanklub Jokeritu pohrozil bojkotom domácich zápasov, ak by tím na duel nastúpil. Podľa fanúšikov „žolíkov“ by klub svojou účasťou legitimizoval režim autoritárskeho prezidenta Bieloruska Alexandra Lukašenka, ktorý podľa Fínov zneužíva hokej a účasť v prestížnej KHL ako nástroj propagandy. Generálny manažér Jokeritu Jari Kurri sa snažil zápas odložiť, ale bieloruský klub bol proti.

PREKVAPENIE TÝŽDŇA

Už po dvoch prípravných stretnutiach sa s MHk 32 Liptovský Mikuláš nečakane rozlúčil český tréner Josef Turek. Na striedačke ho nahradil Milan Jančuška, ktorý bude spolupracovať s doterajším asistentom Pavlom Paukovčekom. Liptáci v príprave prehrali s Popradom 2:13 a 2:3 po sam. nájazdoch. Najmä prvý výsledok naštrbil dôveru medzi koučom a vedením klubu. Manažment a Turek sa obojstranne dohodli na ukončení spolupráce, Čech má vyplatené všetky financie za mesiac august. „Teoreticky sa vraciam do roboty po ročnom výpadku. To je však pohľad z kalendárneho hľadiska. Ten hokejový hovorí prakticky o šiestich mesiacoch. Vrátane vynúteného konca minulej sezóny. Musím poznamenať, že som bol veľmi aktívny v priebehu predošlých týždňov. Venoval som sa posilňovni, bicyklovaniu a turistike. Možno som ešte nikdy nebol taký pripravený do práce ako v súčasnosti,“ spustil rozprávanie pre hockeyslovakia.sk po menovaní do funkcie Milan Jančuška.

ROZHODNUTIE TÝŽDŇA

Hokejistov HC Košice povedie v pozícii kapitána útočník Michal Chovan. Jeho asistentmi budú obrancovia Tomáš Slovák a Radek Deyl. „Mišo Chovan bol pre nás jednoznačnou voľbou. Jeho charakterové vlastnosti, hokejové zručnosti, skúsenosti a prirodzený rešpekt spoluhráčov ho predurčujú na to, aby bol dobrý kapitán nášho omladeného mužstva. Na pozícii asistentov mu budú pomáhať skúsení odchovanci Tomáš Slovák a Radek Deyl,“ uviedol športový riaditeľ a zároveň hlavný tréner HC Košice Jan Šťastný.

KORONAVÍRUSOVÉ SPRÁVY TÝŽDŇA

Napriek vysokému počtu nakazených hráčov sa začal nový ročník Kontinentálnej hokejovej ligy. Prezident súťaže Alexej Morozov informoval, že k 31. augustu bol celkový počet infikovaných hráčov 131, z ochorenia sa vyliečilo 57 z nich. Vyliečení hráči už začali trénovať. „Každý veľmi dobre chápe, akým ťažkostiam musia čeliť kluby aj liga. Pandémia a s ňou spojené obmedzenia boli skúškou našej sily. V niektorých tímoch umiestnili do karantény niekoľko hráčov naraz. Takmer všetky tímy museli zmeniť svoje predsezónne plány. Okrem problémov existuje veľa pozitív. Tímy sa vďaka platovému stropu posilnili, sily sa vyrovnali. Prišli zaujímaví legionári, objavili sa nádejní nováčikovia. To všetko sľubuje napäté a zaujímavé zápasy. Hlavná vec je, že sme pripravení na začiatok sezóny. Rád by som poznamenal, že všetci hráči mali mierne príznaky ochorenia, boli pod neustálym dohľadom klubových lekárov, ich zdravotný stav sledovalo aj vedenie súťaže,“ uviedol Morozov.

Potešili sa aj fanúšikovia vo Švajčiarsku, od októbra môžu zaplniť 66 percent kapacity na štadiónoch. Zmiernenie opatrení schválila už aj federálna vláda. Fanúšikovia musia mať rúška a sedieť len na presne určených miestach. Rozhodnutie znamená, že v októbri by sa mohla rozbehnúť pod Alpami aj hokejová sezóna.

NAJSMUTNEJŠIA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 61 rokov zomrel český tréner Miloš Říha, ktorý si veľmi dobré meno urobil pôsobením v Slovane Bratislava. Bývalý český reprezentačný tréner, majster slovenskej extraligy z rokov 2002 a 2005 mal už niekoľko týždňov zdravotné problémy. Ležal v nemocnici v Banskej Bystrici a s akútnymi problémami ho neskôr previezli do Prahy. Říha v rokoch 2002 a 2006 získal so Slovanom dva majstrovské tituly v slovenskej extralige. V sezóne 2015/2016 priviedol bratislavský klub do play off KHL o Gagarinov pohár. V KHL viedol Řiha aj tímy Spartaka Moskva, Chimiku a Atlantu Mytišči, Avangardu Omsk a SKA Petrohrad. V roku 2018 si Miloš Říha splnil veľký sen. Stal sa trénerom českej hokejovej reprezentácie, ktorú viedol aj na minuloročnom svetovom šampionáte na Slovensku. Keď s národným tímom pred začiatkom šampionátu vystúpil na bratislavskej hlavnej stanici z vlaku, vravel: „Bratislavu mám rád. Vždy som sa tu cítil ako doma.“ Česi v našom hlavnom meste siahali na medailu, prehrali však zápas o bronz s Rusmi. Miloš Říha plakal. Po návrate domov neudržal emócie na uzde. Veľmi túžil vybojovať medailu pre český hokej po viacročnej odmlke. Česť jeho pamiatke!

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Zdeno Chára jasne naznačil, že ešte nechce skončiť kariéru a aj ďalšiu sezónu by rád strávil v Bostone.

- Hráči domáceho Popradu vyhrali 73. ročník Tatranského pohára pred Slovanom Bratislava, Michalovcami a reprezentačnou dvadsiatkou. Trio seniorských tímov malo pod Tatrami bilanciu dve víťazstvá, jedna prehra.

- Predsedom predstavenstva HC Slovan Bratislava je Rudolf Hrubý, členom Pavol Hofstädter, členmi dozornej rady sú Marián Bezák, Eduard Jánošík a Juraj Kostický. Šéftrénerom mládeže bude Róbert Döme, športovým manažérom mládeže Miroslav Lažo.

- Vedenie Slovana sa dohodlo na predĺžení zmluvy s útočníkom Tomášom Zigom, o ktorého bol v predošlých týždňoch záujem v Rige i Michalovciach.

- Útočník Adam Dauda, ktorý hokejovo vyrastal v Kanade a USA a hral aj v Austrálii, rozšíril káder HK Nitra. Na skúške pod Zoborom uspel Adrián Holešinský, ktorý hral doteraz v univerzitnej NCAA.

- Účastník posledných majstrovstiev sveta do 20 rokov Viktor Ďurina sa dohodol na zmluve s Duklou Trenčín. Pod Čákovým hradom pokračuje aj ďalší bývalý mládežnícky reprezentant Nicolas Ferényi.

- Na skúške v HKM Zvolen neuspeli obranca Andrej Klein a útočník Patrik Halama.

- Po piatich rokoch končí v Nových Zámkoch útočník Branislav Fábry, na skúške v klube neuspeli Filip Klema a Sebastián Slávik.

- Liptovský Mikuláš už nepočíta so službami bratov Richarda a Róberta Hunovcov, klub im nevie splniť ich finančné nároky. MHK 32 angažoval Patrika Oška.

- Novou tvárou účastníka SHL z Trnavy je fínsky obranca Jere Marjamäki.

- Súčasťou kádra tímu SHL HC Topoľčany bude aj útočník Filip Nemček.

- Útočník Dávid Okoličány pokračuje v HK Skalica.

- Kanaďan s libanonskými koreňmi Ahmed Mahfouz sa stal prvým zámorským legionárom v tíme SHL HK Levice.

- V druholigovom Trebišove budú pod vedením Richarda Šechného pôsobiť bratia Šimon a Tomáš Strížovci, ktorí sú odchovanci HC Košice.

- Obranca Miroslav Macejko, ktorý nechýbal ani v kempe HC Košice, sa dohodol na zmluve na jeden rok s účastníkom ruskej Vyššej ligy Dizel Penza.

- Dvadsaťjedenročný obranca Dávid Boldižar bude pôsobiť v tíme Bratislava Capitals.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Hviezdny Sidney Crosby sa podrobil artroskopii zápästia a teraz ho čaká mesačná rehabilitácia.

- Novým generálnym manažérom Floridy Panthers bude Bill Zito, ktorý bol predošlých sedem sezón viceprezidentom pre hokejové operácie v Columbuse.

- Výmenou za tri voľby v draftoch 2020 a 2022 sa do Montrealu sťahuje zo St. Louis skúsený brankár Jake Allen.

- Útočník Ryan Reaves vynechá jeden zápas finále Západnej konferencie proti Dallasu, pyká za nedovolený zákrok ramenom do hlavy Tylera Motteho.

- Ruský útočník Vladislav Kamenev sa nepresadil v Colorade a ani v Nashville v NHL a vrátil sa domov, kde podpísal do konca sezóny 2021/22 kontrakt s SKA Petrohrad.

- Zmluvu na 3 roky za 3,4 milióna dolárov podpísal s Los Angeles Kings mladý útočník Austin Wagner.

- Lotyš Oskars Cibulskis sa stal hráčom českého Litvínova, ktorý vedie Vladimír Országh.

- Brankár Jeff Zatkoff nebude z rodinných dôvodov pokračovať v nemeckom Straubingu.

- Medzinárodná hokejová federácia zvažuje možnosti ako usporiadať majstrovstvá sveta do 20 rokov, ktoré by mali na prelome rokov hostiť Edmonton a Red Deer. Po vzore NHL by sa mohlo hrať v bublinách a bez divákov.