HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Žilina mužstvom týždňa, Čajkovský hráčom

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.


SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

Vlci Žilina. Tentoraz zamierime s našim honorom do Slovenskej hokejovej ligy. Žilinčania majú po obnovení súťaže výbornú formu. Po reštarte súťaže od nedele 22. novembra do nedele 29. novembra vyhrali štyri stretnutia, postupne si poradili s Považskou Bystricou (9:0), Humenným (4:1), Martinom (7:0) a Trnavou (5:3). Vlci potvrdzujú, že sú najväčší favoriti na triumf v SHL a postup do Tipos Extraligy.


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Michal Čajkovský (Dinamo Moskva). Defenzívna opora Dinama Moskva zaujala predovšetkým v súboji proti Lokomotivu Jaroslavľ. Na začiatku 51. min prehrával jeho tím 0:3, keď sa začal veľký obrat. Vďaka Čajkovského asistencii a víťaznému gólu v predĺžení sa Dinamo radovala z výhry 4:3. Defenzívne úlohy si dôkladne plnil aj v dueli proti Chabarovsku (3:2), pri prehre moskovského tímu v Helsinkách bol jeden z jeho najlepších mužov.


DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Kongres SZĽH ako najvyšší orgán Slovenského zväzu ľadového hokeja rokoval na svojom zasadnutí o zmenách v stanovách i o rozpočte na nasledujúci rok, ktorého súčasťou bolo aj prerozdelenie zisku z majstrovstiev sveta. Kongres zväzu sa tento rok konal za prísnych hygienických opatrení z dôvodu pandémie koronavírusu. Prezident SZĽH Miroslav Šatan vo svojom úvodnom príhovore vyzval na spojenie sa hokejového hnutia v náročnom období: „Dávame si góly do vlastnej brány a ťažko potom obhajovať našu víziu pred predstaviteľmi štátu a fanúšikmi. Ak budeme mať spoločný cieľ, nájdeme aj cestu.“ V tomto duchu sa nieslo celé zasadnutie Kongresu SZĽH a viacerí delegáti vyzývali na súdržnosť.

Schválený rozpočet zväzu na rok 2021 je postavený na optimalizácii nákladov na prevádzku, zvýšení zdrojov financovania mládeže a zavedení priamej podpory klubov, ktorá umožní dlhodobé plánovanie a rozvoj. Celková suma finančného plánu je vo výške zhruba 14 miliónov eur. Zväz v roku 2021 priamo prispeje na mládež v kluboch sumou vo výške jeden milión eur. Príspevok bude ešte navýšený príspevkom za históriu hráča, teda akýmsi výchovným za hráčov, ktorí sa uplatnili v seniorskej súťaži u nás či v zahraničí. Kongres v tomto smere schválil kritéria, účel a rozdelenie finančných prostriedkov z príspevku uznanému športu na účel rozvoja talentovaných športovcov. Delegáti schválili aj rozdelenie zisku z MS 2019 a rozšírili kontrolórovi SZĽH právomoc nahliadať do dokumentov dcérskych spoločností zväzu.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Zdeno Chára a klub Boston Bruins medzi sebou naďalej často komunikujú, no rokovania ohľadne novej zmluvy sa výraznejšie nepohli. Štyridsaťtriročný veterán stále zostáva neobmedzeným voľným hráčom a ako už dávnejšie pripustil jeho agent, kapitán „medveďov“ zvažuje všetky možnosti vrátanej tej, že po štrnástich sezónach v NHL zmení dres. „Nič sa nemení. Zostáva rovnaké status quo,“ povedal generálny manažér Bruins Don Sweeney. Chárovi po minulej sezóne vypršal ročný kontrakt, hneď po vypadnutí Bostonu v 2. kole play off vyhlásil, že by rád v mužstve zostal. Podľa nedávneho vyjadrenia hráčovho agenta Matta Keatora sa však najvyšší a zároveň najstarší muž NHL so svojím rozhodnutím neponáhľa a chce si počkať na zverejnenie termínu štartu a formátu novej sezóny. „Momentálne čakáme, že sa znovu spojíme so Zdenom a jeho agentom. Zdeno naďalej mapuje ligový terén. Uvidíme, kam sa to pohne. Konštantne sme medzi sebou komunikovali, verím, že v blízkej budúcnosti sa dozvieme termín začiatku novej sezóny. Uvidíme, čo liga určí.“ Vedenie NHL a hráčska asociácia NHLPA naďalej počítajú s 1. januárom 2021 ako termínom štartu sezóny, no ešte nezverejnili detaily, ako bude liga fungovať vzhľadom na pandémiu koronavírusu, a ani dátum otvorenia tréningových kempov. Hovorí sa o možnom prerozdelení divízií či vytvorení niekoľkých „bublín“. Podľa slov Keatora pre TSN Chára zvažuje všetky možnosti, v hre je predĺženie kontraktu o rok, či aj odchod do iného klubu. Podľa zámorských médií by v taktom prípade nebola núdza o záujemcov, spomínajú najmä Tampu Bay, Toronto či New York Islanders, kde Chára začínal svoju profiligovú kariéru.


PREMIÉRA TÝŽDŇA

V piatok v súboji Nitry proti Liptovskému Mikulášu (7:5) debutoval v domácom drese útočník Ondrej Molnár, ktorý sa vo veku 15 rokov, 9 mesiacov a 19 dní stal tretím najmladším hráčom slovenskej najvyššej súťaže. Nitriansky odchovanec nastúpil v treťom útoku po boku Adriána Holešinského a Róberta Lantošiho. Spoluprácu s rýchlonohými útočníkmi si po zápase pochvaľoval. „Chlapci z útoku ma tiež pochválili a aj mi počas zápasu radili,“ okomentoval solídne vyzerajúcu súhru. Okrem toho, že sa šikovný útočník dostal medzi najmladších hráčov v histórii súťaže, má možnosť prekonať ďalší zaujímavý míľnik. Ak sa Molnárovi podarí skórovať za Nitru do 7. marca 2021, prekoná aktuálne „bradatý“ rekord Mariána Gáboríka. Ten dosiahol gól ako najmladší hráč v roku 1998 vo veku 16 rokov a 27 dní. Rodák z Nitry má teda o motiváciu postarané. „Vyrátané to nemám, snažím sa na to nemyslieť. Sústredím sa na skvelú hru a pomoc tímu, no snáď príde aj ten gól,“ uvoľnene reagoval a nepripúšťal si tlak.
Primát najmladšieho extraligistu patrí už 27 rokov Andrejovi Podkonickému, ktorý nastúpil vo zvolenskom drese vo veku 15 rokov, 4 mesiace a 19 dní. O dva mesiace a desať dní starší bol Šimon Nemec, ktorý hral prvýkrát za Nitru v predošlom ročníku.


INICIATÍVA TÝŽDŇA

Hráči Žiliny pred víťazným zápasom SHL s Humenným (4:1) podstúpili drobnú kozmetickú úpravu. Červeným rúžom im boli na tvár namaľované pruhy, ktoré pripomínajú šrámy. Žilinčania tak podporili kampaň v rámci Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách. „Našou snahou je úzko spolupracovať s komunitou a regiónom. Preto sme sa pridali k tejto iniciatíve a rozhodli sme sa na to poukázať touto formou. Ak sa problémy nepodchytia včas, môže to znamenať obrovský spoločenský problém. Na podobnej forme sme participovali prvýkrát a predpokladám, že nie posledný,“ prezradil detaily špeciálneho posolstva pre hockeyslovakia.sk predseda predstavenstva žilinského klubu Rastislav Chovanec.


PRÍCHOD TÝŽDŇA

Útočník Rastislav Špirko sa dohodol na spolupráci s klubom SHL HK Martin. Skúsený 36-ročný útočník hral v materskom klube naposledy počas sezóny 2015/16. V minulosti okúsil aj českú extraligu, kde v roku 2010 získal titul s Pardubicami, no bol aj členom tímov KHL Lev Poprad, Jekaterinburg, Spartak Moskva či Amur Chabarovsk. Do Martina sa vracia po angažmánoch v Nových Zámkoch, Zvolene a Trenčíne. S klubom z Turca uzavrel otvorenú zmluvu do konca decembra. Následne sa rozhodne, ako bude vyzerať jeho ďalšia budúcnosť. „Som naklonený možnosti odohrať celú sezónu doma. Všetko je možné. Možno nájdeme spôsob, ako ostať v tíme. Prípadne by sme skúsili reálne zabojovať o postup. Tlačiť sa za každú cenu do extraligy nie je zaujímavé. Lepšie je, ak to príde prirodzene. Chcem o niečo bojovať a v Martine na to cítim príležitosť,“ vyhlásil Špirko, okrem ktorého sa do materského dresu vrátil aj Andrej Themár.


ODCHOD TÝŽDŇA

Klub Bratislava Capitals ukončil spoluprácu s hlavným trénerom Rostislavom Čadom. Do nástupu nového trénera bude na striedačke Dušan Pašek s doterajšími asistentmi Štefanom a Romanom Megom, ktorí majú trénerské licencie. „Tím v poslednom čase nepodával optimálne výkony, zároveň bolo potrebné dať tímu nový impulz, preto sme sa vzájomne dohodli na ukončení spolupráce,“ povedal viceprezident a generálny riaditeľ účastníka medzinárodnej Ice Hockey League Dušan Pašek. Mužstvo opustil aj obranca Karol Sloboda a posilnil ho 22-ročný Kanaďan Maxime Fortiere, ktorý doteraz pôsobil v zámorských súťažiach.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Brankár Roman Durný už nepokračuje v drese Slovana Bratislava. Pôvodne mal v Tipos extralige pôsobiť až do začiatku prípravného kempu Anaheimu Ducks, klub zámorskej NHL si ho však z hosťovania s okamžitou platnosťou stiahol už minulý týždeň.

- Slovan uvoľnil na striedavé štarty do Trnavy útočníkov Petra Kundríka a Antonia Ožvalda.

- HK Nitra sa dohodol s farmou Bostonu Bruins na príchode 21-ročného amerického obrancu Coopera Zecha. Nitru opustil útočník Adam Dauda, ktorý sa presúva do ECHL, odkiaľ vidí šancu na vybojovanie si miesta v AHL.

- Liptovský Mikuláš angažoval z Fínska brankára Karolusa Kaarlehta a obrancu Kalleho Valtolu a z Popradu mladého útočníka Michala Králika.

- Poprad sa dohodol na zmluve s fínskym útočníkom Jannem Tavim, ktorý v SM-Liige odohral 577 stretnutí a získal aj majstrovský titul.

- Americký brankár Landon Trutt neuspel na skúške v Dukle Trenčín, kde predčasne končia aj Konsta Mesikämmen a Janne Väyrynen. Novou tvárou v kádri Jána Pardavého je Branislav Rehuš. Zdravotný stav nedovoľuje pokračovať v sezóne ani Michalovi Hlinkovi, ktorý sa s klubom dohodol na rozviazaní zmluvy.

- Michalovce povolili striedavé štarty v tíme SHL z Humenného šestici Vladimír Glosár, Martin Bdžoch, Alexander Zekucia, Jakub Ragan, Adam Stripai a Matej Farkaš. Legionársku kolóniu na Zemplíne rozšíri Fín Antti Erkinjuntti.

- Košická Steel aréna je v kritickej finančnej situácii a prioritou je nájsť strategického partnera. Novým prezidentom občianskeho združenia, ktoré halu prevádzkuje, sa stal David Hathaway, na konci generálneho manažéra po vzájomnej dohode skončil Igor Havrilla.

- Na zmluve do konca sezóny sa so Spišskou Novou Vsou dohodol účastník posledných MS do 20 rokov Róbert Džugan. Na Spiši bude pôsobiť aj Čech Jakub Černý.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Slovenský tréner Anton Tomko sa stal koordinátorom v hokejovej akadémii Cracovie Krakov.

- Vedenie úradujúceho držiteľa Stanleyho pohára Tampa Bay Lightning uzavrelo novú trojročnú zmluvu s Michailom Sergačovom. Dvadsaťdvaročný ruský obranca počas tohto obdobia zarobí 14,4 milióna dolárov.

- Jaromír Jágr verí, že Alexander Ovečkin môže prekonať rekord Waynea Gretzkého v počte strelených gólov v NHL. „The Great One“ ich počas kariéry dosiahol v základnej časti 894, ruský krídelník ich má na konte 706 a v historickej tabuľke je ôsmy.

- Krídelník Jake DeBrusk sa ako obmedzený voľný hráč dohodol s klubom NHL Boston Bruins na novej dvojročnej zmluve na 3,675 milióna dolárov za sezónu.

- Obranca New Yorku Islanders Johnny Boychuk sa rozhodol ukončiť pre zranenie oka z predošlej sezóny kariéru.

- Columbus a Vegas museli pre pozitívne prípady na koronavírus uzavrieť svoje tréningové centrá.

- Bývalý Banskobystričan Maxim Matuškin neuspel na skúške v Čerepovci.

- Útočník Philadelphie Michael Raffl bude do začiatku kempov NHL hosťovať vo Villachu, ktorý vedie Dan Ceman.

- Účastník KHL Amur Chabarovsk čelí žalobám dvoch cestovných kancelárií za nezaplatené faktúry.

- Brankár Bostonu Dan Vladař bude do konca kalendárneho roka hosťovať v Pardubiciach.

- Český brankár Tomáš Duba sa rozhodol ukončiť kariéru.

- Na vlastnú žiadosť ešte pred začiatkom DEL odišiel zo striedačky Krefeldu bývalý tréner slovenskej reprezentácie Glen Hanlon.

- Pre pozitívny test na koronavírus u dvoch hráčov na dva týždne prerušili kemp kanadskej reprezentácie do 20 rokov a všetci jeho účastníci odišli do karantény.

- Na MS do 20 rokov v Edmontone budú zápasy viesť iba rozhodcovia z Kanady, IIHF nominovala 26 arbitrov.