HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Začala sa príprava na MS, rozhodca prišiel o zuby

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Slovenská hokejová reprezentácia začala s prípravou na májové majstrovstvá sveta v Lotyšsku. Na prvom zraze privítal tréner Craig Ramsay deviatich nominovaných hráčov. V prvom dobrovoľnom kempe, ktorý sa uskutočnil v uzavretej bubline v Piešťanoch, sa objavili brankári Denis Godla, Filip Belányi, obrancovia Marek Ďaloga, Martin Bučko, Martin Chovan, Patrik Koch a útočníci Adam Liška, Dávid Buc a Martin Faško-Rudáš. Slováci sa spoločne stretli po vyše roku, predchádzajúce akcie vrátane vlaňajších MS vo Švajčiarsku zmarila pandémia koronavírusu. Nováčikmi v reprezentačnom A-tíme sú brankár Belányi, útočník Faško-Rudáš z Banskej Bystrice a obranca Bučko z Pardubíc. „Tento kemp je ďalšou šancou, aby som videl na ľade niekoľkých dobre známych hráčov, plus ďalších nových. Najmä chcem vidieť niektorých mladších. Doteraz som mal možnosť sledovať ich iba v televízii. Zaregistroval som, že Faško-Rudáš dáva góly v extralige, teraz budem môcť s týmito hráčmi aj komunikovať a vidieť ich trénovať. Dostanú príležitosť, aby si po pauze opäť zakorčuľovali. Bude dôležité, aby sme sa spoznali a dobre pritom zabavili,“ povedal počas zrazu tréner Ramsay. Po príchode na zraz absolvoval každý hráč test na koronavírus a až do vyhodnotenia výsledku museli byť všetci reprezentanti izolovaní v izbách. V Piešťanoch potom začali spoločne trénovať, bez prítomnosti verejnosti i médií. Hráči boli v kempe do soboty večera. Rovnako v uzavretých bublinách sa uskutočnia aj ďalšie prípravné kempy.

 

ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Fínsky rozhodca Jukka-Pekka Koistinen prišiel počas zápasu vo fínskej lige o sedem zubov. Vo stretnutí medzi tímami HPK Hämeenlinna a Jukurit Mikkelin ho trafil do tváre odrazený puk. Ihneď po vhadzovaní poslal puk na bránku domáci Miro Ruokonen, vzápätí sa od brankára Samiho Rayaniemiho nešťastne odrazil do tváre rozhodcu. Arbiter okamžite spadol na ľad a dlho nemohol vstať, ihneď ho odviezli do nemocnice. Po zotavení celú situáciu komentoval s humorom: „Moje telo slablo, akoby niekto vypol svetlá. Ale vedomie sa mi rýchlo vrátilo. Keď som ležal na ľade, zdalo sa mi, že mi všetky zuby vypadli z úst. Zubár mi povedal, že štyri zuby boli úplne vybité a ďalšie tri sú zlomené. Okrem toho mám zlomeninu hornej čeľuste a otras mozgu. Veľmi ma bolia ústa, ale nesťažujem sa. Puk ma mohol zasiahnuť trochu nižšie a zasiahnuť krk, čo by bolo ešte horšie. Nebudem môcť jesť tuhú stravu asi mesiac, ale toto je dobrý režim chudnutia na leto.“ Tridsaťosemročný Koistinen je bývalý hokejista a podľa vlastných spomienok mu v hráčskej kariére vypadol iba jeden zub.

 

NOMINÁCIA TÝŽDŇA

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) nominovala na tohtoročné majstrovstvá sveta aj dvojicu slovenských rozhodcov. Zápasy v lotyšskej Rige povedie ako hlavný arbiter Peter Stano, na čiare bude pomáhať Šimon Synek. IIHF vymenovala dokopy 36 rozhodcov pre šampionát, ktorý sa odohrá od 21. mája do 6. júna. Je medzi nimi päť arbitrov so skúsenosťami z finálových duelov predchádzajúcich MS i nováčikovia v elitnej kategórii. Zastúpenie má dokopy 14 krajín. Prvýkrát sa rozhodcovia rozdelia do šesťčlenných skupiniek, po troch hlavných a čiarových, a počas šampionátu v Rige sa budú zdržiavať spolu. IIHF tak chce znížiť možnosť šírenia koronavírusu. „Je to prístup, ktorý odzrkadľuje zvláštne okolnosti s ochorením Covid-19, a skvelá šanca otestovať tento model do budúcnosti,“ uviedol šéf rozhodcovskej komisie IIHF Sergej Gončarov.

 

DOHODA TÝŽDŇA

Talentovaný Filip Mešár predĺžil zmluvu s HK Poprad. Sedemnásťročný útočník mal viaceré ponuky zo zámorských súťaží OHL a QMJHL, no rozhodol sa zostať pod Tatrami. „V popradskom klube sa mi páči a tiež tréneri mi dávajú dostatok priestoru. Spokojný som aj s vedením klubu a podmienkami, ktoré tu mám pre moje ďalšie napredovanie,“ povedal Mešár po podpise novej zmluvy pre oficiálnu webovú stránku klubu.

 

DEBUT TÝŽDŇA

Marián Studenič má za sebou debut v NHL. V noci na pondelok odohral proti Pittsburghu na pravom krídle tretej formácie New Jersey vyše desať minút, počas ktorých zaznamenal jeden mínusový bod a dve strely. Jeho tím prehral 2:5, v drese Penguins sa zaskvel hetrikom Jake Guentzel. Dvadsaťdvaročný Studenič nastupoval v tejto sezóne v zámorí v AHL za Binghamton Devils a v 15 zápasoch nazbieral šesť bodov za dva góly a štyri asistencie. Slovenský krídelník odštartoval aktuálnu sezónu na hosťovaní v Slovane Bratislava. „Pracoval som tvrdo celý život, aby som sa dostal do tohto bodu a aby sa môj sen stal skutočnosťou. Som z toho veľmi nadšený. Čakal som na to celý život,“ povedal vo videu na oficiálnej stránke klubu Studenič.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- V Tipos extralige sa skončili všetky štvrťfinálové série, do semifinále postúpili Zvolen, Michalovce, Poprad i Slovan, teda najlepšie štyri tímy po základnej časti. Viac nájdete TU.

- Spišská Nová Ves prekvapila Žilinu v prvých dvoch finále SHL a oba duely na jej ľade najmä vďaka výborným prvým tretinám vyhrala. Viac nájdete TU.

- Na majstrovstvách sveta v Lotyšsku sa pravdepodobne nepredstaví útočník Martin Bakoš zo Spartaka Moskva. „'Baky' je zranený, s generálnym manažérom reprezentácie a prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom už spolu komunikovali. Bude sa musieť dlhšie zotavovať. Nevyzerá, že sa k nám pripojí,“ povedal reprezentačný tréner Craig Ramsay.

- V MHK 32 Liptovský Mikuláš skončil generálny manažér Milan Čanky, podľa predsedu predstavenstva Oldřicha Drahovzala klub bude pokračovať v súťaži pod hlavičkou MHK 32.

- Tím Bratislava Capitals podpísal nové zmluvy s obrancom Martinom Chovanom a útočníkom Dávidom Bucom.

- SZĽH pokračuje vo vzdelávaní trénerov prostredníctvom atraktívnych webinárov, v uplynulých dňoch mali kouči k dispozícii elitných slovenských športových psychológov Tomáša Gurského a Michalu Bednárikovú.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Brankár Jaroslav Halák mal pozitívny test na koronavírus, jeho klub Boston Bruins ho zaradil na Covid listinu.

- Súboj Washingtonu v Bostone sledovalo 2191 fanúšikov, ktorí vytlieskali Zdena Cháru. V hľadisku sa objavil aj nápis: „Chára navždy náš kapitán“.

- Obranca Dallasu Andrej Seker nedohral zápas v Nashville, počas druhej tretiny odstúpil zo stretnutia so zranením v dolnej časti tela.

- Richarda Pánika si z waiver listiny nevybral žiadny klub zámorskej NHL a jeho Washington Capitals ho tak zaradil do tzv. taxitímu.

- Obranca Christián Jaroš absolvoval debut v drese San Jose Sharks po januárovej výmene z Ottawy Senators.

- Jindřich Abdul, ktorý kariéru rozvinul na Slovensku, možno už nebude pokračovať v Severstale Čerepovec.

- Dominik Hrachovina možno nahradí Mareka Čiliaka na poste jednotky v bránke Českých Budějovíc.

- Najlepší strelec základnej časti KHL Dmitrij Jaškin má zdravotné problémy, pravdepodobne podstúpi lekárske zákroky a nepomôže Česku na majstrovstvách sveta v Rige. Na šampionáte si nezahrajú ani Milan Gulaš a Andrej Nestrašil.

- Český útočník Jan Myšák podpísal 3-ročnú nováčikovskú zmluvu s Montrealom Canadiens, ktorá vstúpi do platnosti v sezóne 2021/2022.

- Švédsky brankár Henrik Lundqvist definitívne vynechá túto sezónu, keďže nedávna kontrola odhalila zápal v oblasti srdca.

- New York Islanders získal z New Jersey útočníkov Travisa Zajaca a Kylea Palmieriho, opačným smerom putovali A. J. Greer a Mason Jobst i draftové výbery v rokoch 2021 a 2022.

- Rus Alexander Ovečkin z Washingtonu 265. gólom v presilovke vyrovnal zápis Bretta Hulla na druhom mieste historickej tabuľky v tejto štatistike.

- Vo Vancouveri malo pozitívne testy na koronavírus 25 zamestnancov vrátane 21 hokejistov Canucks. Celé mužstvo je v karanténe, do hry sa má vrátiť 16. apríla.

- Florida získala z Chicaga v rámci výmeny obrancu Lucasa Carlssona a útočníka Lucasa Wallmarka, Blackhawks za nich dostali zadáka Rileyho Stillmana a ofenzívneho Bretta Connollyho, práva na útočníka Henrika Borgströma i voľbu v 7. kole draftu.

- Momentálne zranený Riley Nash sa v rámci NHL sťahoval z Columbusu do Toronta.

- Jeff Carter zmenil po deviatich rokoch pôsobisko a z Los Angeles Kings zamieril do Pittsburghu. Kings získali podmienené výbery v 3. kole draftu 2022 a v 4. kole draftu 2023.

- Obranca Mike Reilly sa stal súčasťou výmeny medzi klubmi Ottawa Senators a Boston Bruins.

- Taylor Hall sa stal hlavnou súčasťou výmeny medzi klubmi NHL Buffalo Sabers a Boston Bruins. „Šable“ ho vymenili do Bostonu spoločne s útočníkom Curtisom Lazarom. Bruins obetovali útočníka Andersa Bjorka a výber v 2. kole draftu 2021.

- Calgary Flames vymenilo českého brankára Davida Ritticha do Toronta za voľbu v 3. kole draftu 2022.

- Po Nikitovi Gusevovi z listiny nechránených hráčov New Jersey Devils siahla Florida.

- Jacob MacDonald z Colorada Avalanche dostal v NHL dištanc na dva zápasy za zákrok na hlavu Ryana Hartmana z Minnesoty.

- Útočník Cole Caufield získal Cenu Hobeyho Bakera pre najužitočnejšieho hokejistu univerzitných súťaží NCAA, v minulosti ju dostal aj Peter Sejna.