HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Pánik dostal novú šancu, v Česku už aj s divákmi

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

DOMÁCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Slovenská hokejová reprezentácia sa stretla vo štvrtok v Piešťanoch na prvom oficiálnom reprezentačnom zraze pred MS v Rige. Tréner Craig Ramsay mal k dispozícii dvoch brankárov, siedmich obrancov a dvanásť útočníkov. Pôvodne bol v nominácii aj brankár Filip Belányi, ale ten napokon zostal doma, pretože bol v kontakte s nakazenou osobou na Covid-19. Na zraze chýbal aj Andrej Šťastný. Zraneného útočníka Nitry nahradil jeho klubový spoluhráč Marek Tvrdoň. Slovenskí reprezentanti absolvovali v dejisku tréningového kempu PCR testy na koronavírus a až do oznámenia výsledkov boli izolovaní v hotelovej izbe. Nováčikmi v kempe boli na jeho začiatku Martin Bučko, Martin Faško-Rudáš, ktorí už majú za sebou minulotýždňový dobrovoľný tréningový kemp, a tiež Daniel Gachulinec, Martin Vitaloš, Daniil Fominych, Marek Tvrdoň, Adrián Holešinský, Oliver Okuliar a Miroslav Mucha. Po dvojzápase s Českom sa k mužstvu pripojili aj ďalší novici, juniorskí reprezentanti Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Samuel Kňažko. Program Slovákov je v prvom bloku prípravy nabitý. Najprv ich preveria Lotyši v rámci Kaufland Challenge od 20. do 21. apríla a o tri dni neskôr v prípravnom dvojzápase aj Nemci (24. a 25. apríla). Po druhom zápase s Nemeckom urobia tréneri zmeny v nominácii a tím sa opäť zíde v stredu 28. apríla.


ROZHOVOR TÝŽDŇA

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan v ďalšej časti relácie Na kávičke prezradil, ako bude vyzerať prípravné obdobie slovenskej hokejovej reprezentácie na šampionát v Rige, i to, v akom režime by sa MS mali uskutočniť. Dokonca verí, že by sa v hľadisku rižských štadiónov mohli vyskytnúť aj diváci, hoc len v obmedzenom počte. Ďalšou zaujímavou témou bolo otvorenie dverí do mužského národného tímu pre mládežníckych reprezentantov. Najmä v súvislosti so skutočnosťou, že tento rok sa z elitnej kategórie MS nevypadáva. Miroslav Šatan sa nevyhol ani otázkam o účasti hokejistov z NHL.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Finálové zápasy play-off českej hokejovej extraligy medzi Třincom a Libercom môže priamo na štadiónoch sledovať až 300 fanúšikov s negatívnym PCR testom. Kluby dostali výnimku od ministerstva zdravotníctva. Vstupenky boli na prvé zápasy v Třinci k dispozícii pre majiteľov permanentiek, pre ktorých klub zorganizoval aj testovanie. Zápasy hokejovej extraligy sa pre pandemickú situáciu doteraz hrali pred prázdnymi tribúnami. Liberec sa snažil získať výnimku už na semifinále, no uspel až teraz v spolupráci s Národnou športovou agentúrou. 


VÝMENA TÝŽDŇA

Richard Pánik sa po výmene z Washingtonu do Detroitu teší na pôsobenie v mužstve Red Wings a verí, že to bude preňho nový začiatok v NHL. Tridsaťročný krídelník si v stredu prvýkrát zatrénoval s novými spoluhráčmi a vo štvrtok už vykorčuľoval aj na víťazný zápas proti Chicagu (4:1), rovnako ako český útočník Jakub Vrána, ktorý zamieril do Detroitu spoločne s Pánikom a dvoma draftovými výbermi výmenou za Anthonyho Manthu. Pánik si do „Hockeytownu“ preniesol aj svoj štvorročný kontrakt, z ktorého mu zostávajú odohrať ešte vyše dve sezóny. „Vo Washingtone to nefungovalo. Niekedy veci jednoducho nejdú. Verím, že týmto otváram úplne novú kapitolu a bude to pre mňa nový začiatok. Dúfam, že budú obe strany spokojné,“ vyjadril sa slovenský útočník, ktorý bude v Detroite nosiť na drese číslo 24.


OSLAVA TÝŽDŇA

Hokejisti Spišskej Novej Vsi po dvanástich rokoch a celkovo štvrtýkrát v histórii vyhrali druhú najvyššiu súťaž. Vo finále Slovenskej hokejovej ligy vyvrátili všetky papierovo predpoklady a favorita zo Žiliny, ktorý až do rozhodujúcej série sezóny bol v súťaži suverénny, zdolali 4:1 na zápasy. Spišiaci základ svojho nečakaného úspechu, za ktorým išli systematickými krokmi, položili už v prvých dvoch súbojoch finále na ľade Vlkov. Nečakane sa ujali vedenia v sérii, doma síce v prvom stretnutí prehrali vysoko 1:5, v druhom však ukázali skvelú defenzívu a po futbalovej výhre 1:0 cestovali pod Dubeň s troma mečbalmi. Napokon premenili hneď prvý, po veľkej dráme sa tešili z výhry 4:3 až po samostatných nájazdoch.


NEŠŤASTNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Útočník HKM Zvolen Ján Chlepčok dostal počas piatkového tréningu nešťastný zásah pukom a následné vyšetrenie odhalilo prasknutú spánkovú kosť a krvácanie do mozgu. Chlepčok, ktorý putoval po zranení do nemocnice, odohral v prebiehajúcej sezóne 2020/2021 celkovo 30 zápasov. V nich si do štatistík pripísal 5 gólov, asistenciu, 4 trestné minúty a 4 plusové body. Zatiaľ posledný zápas odohral 21. marca na ľade Detvy.


ZMLUVA TÝŽDŇA

HK Dukla Ingema Michalovce sa dohodol na pokračovaní zmluvy s fínskym trénerom Tomekom Valtonenom. V budovaní kádra pre sezónu 2021/2022 mu pomôže krajan Elmo Aittola, ktorý bude pôsobiť v pozícii športového manažéra. Valtonen prišiel do Michaloviec v novembri 2020, keď nahradil Miroslava Chudého. Tím doviedol k 2. miestu v základnej časti Tipos extraligy. Jeho zverenci si vo štvrťfinále vyraďovacej časti poradili s Duklou Trenčín 4:2 na zápasy a v semifinálovej sérii bojujú proti Popradu. Okrem Valtonena pokračuje v Michalovciach aj útočník Pavol Regenda, ktorý s klubom tiež predĺžil zmluvu.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Slovenská reprezentácia do 20 rokov po piatkovej výhre 5:2 nad Českom v sobotňajšej odvete podľahla súperovi 3:4 po nájazdoch.

- Martin Chromiak sa v sobotňajšom zápase slovenskej dvadsiatky proti Čechom blysol exportným gólom, na 1:1 v závere prvej tretiny vyrovnal známou „granlundovskou“ parádou. Pozrieť si ho môžete TU.

- V dvojzápase proti Česku zastúpil na striedačke slovenskej reprezentácie do 20 rokov Róberta Petrovického doterajší kouč osemnástky Ivan Feneš.

- Obranca Samuel Kňažko po zápase slovenskej dvadsiatky s Českom oznámil, že podpísal prvý profesionálny kontrakt s TPS Turku.

- Krištáľový puk za najkrajší gól marca v Tipos Extralige dostal Popradčan Dávid Skokan.

- Mestská rada v Prešove schválila memorandum s akcionárom z Banskej Bystrice, ktorý by mal zabezpečiť hranie extraligy v Šariši. Banskobystrický klub HC '05 oznámil, že naďalej bude pôsobiť pod Urpínom a nikam sa nebude sťahovať.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Marián Studenič sa stal 70. rodákom zo Slovenska, ktorý dosiahol v NHL gól. Dvadsaťdvaročný krídelník znížil v 42. min zápasu svojho New Jersey s New Yorkom Rangers na 2:3, no Devils nakoniec prehrali 3:5. Zároveň sa stal 81. Slovákom s kanadským bodom v NHL.

- Po dvoch týždňoch opustil COVID listinu Bostonu Bruins brankár Jaroslav Halák.

- Najproduktívnejší hokejista švédskej SHL Marek Hrivík by sa mohol z Leksandu sťahovať do Kontinentálnej hokejovej ligy.

- Radoslav Tybor sa nedohodol s Kometou Brno, ktorá mala záujem o jeho služby, a po dvoch rokoch v Pardubiciach sa vracia podľa českých médií späť do Vítkovíc.

- Podľa českých médií mieria Dávid Skokan, Marcel Haščák a Marek Ďaloga do Brna, Dávid Bondra v Komete nebude pokračovať.

- Hokejisti Kärpätu Oulu so slovenským brankárom Patrikom Rybárom a útočníkom Michalom Krištofom postúpili z predkola cez Vaasa Sport do štvrťfinále play-off fínskej Liigy.

- Vo finále českej Tipsport extraligy sa od nedele stretávajú Třinec s Libercom. Na postup proti Mladej Boleslavi, resp. Sparte Praha potrebovali maximálny počet sedem zápasov.

- O Gagarinov pohár hrajú od nedele po výhrach v konferenčných finále nad Petrohradom, resp. Kazaňou hráči CSKA Moskva a Avangardu Omsk.

- Semifinalistami švédskej SHL už sú Rögle, Växjö i Örebro, ktoré vyradilo v štyroch zápasoch Leksand s dvojicou Marek Hrivík, Peter Cehlárik.

- Štyridsaťjedenročný útočník San Jose Patrick Marleau nastúpil na svoj 1767. zápas v NHL a vyrovnal rekord legendárneho Gordieho Howea.

- Colorado dosiahlo v NHL 30. víťazstvo v sezóne, potrebovalo naň iba 43 zápasov, čím prekonalo klubové rekordy z ročníkov 2000/2001 a 2013/2014.

- Návrat Vancouveru po pauze spôsobenej koronavírusom do zápasového diania sa posunul, keďže hráči nemali dostatok tréningov. Canucks sa opäť stretli vo štvrtok a už v piatok mali hrať.

- New York Islanders už vypredal takmer všetky permanentky pre ďalšiu sezónu, ktorú by chcel odohrať v novej hale.

- Zranenia vyradili do konca sezóny hviezdy Dallasu Alexandra Radulova a Bena Bishopa.

- Columbus v závere prestupového obdobia vymenil svojho kapitána Nicka Foligna do Toronta.

- Bývalý obranca Levu Poprad či Slovana Bratislava Jonathan Sigalet, ktorý naposledy pôsobil vo Frölunde, sa rozhodol ukončiť kariéru a venovať sa trénerstvu.

- Pre pandémiu koronavírusu zrušili prestížny juniorský Memorial Cup.