Hokejové živly zaplavili klziská vo Zvolene a Nitre, kľúčová bola radosť z hry

NITRA (SZĽH) – Séria Orange hokejové talenty má za sebou prvé dve podujatia. Zimný štadión v Nitre a Ice aréna vo Zvolene privítali počas posledných dvoch májových sobôt zhodne sedem desiatok detí. Chlapci a dievčatá vo veku od 9 do 10 rokov si užili hokejové zápasy bez výsledkového tlaku. Hoci sa nepočítali góly, o krásne akcie nebola núdza.

Všetkých šesť tímov, ktoré niesli názvy prírodných živlov (Búrky, Lavíny, Tornáda, Blesky, Hromy, Hurikány), absolvovalo štyri duely. Hralo sa vo formáte troch proti trom, dvakrát po šestnásť minút na tretine klziska, pričom po každej minúte sa zmenila trojica hráčov družstva na ľade. V rámci dopoludňajšej časti podujatia boli na programe aj súťaže zručností. 

„Podujatia Orange hokejové talenty sú súčasťou inovatívneho výchovného systému, ktorý Slovenský zväz ľadového hokeja v súčasnosti realizuje. Prostredníctvom týchto akcií chceme deti v danej vekovej kategórii odtiahnuť od výsledkov. Podstatná je pre nich radosť z hry. Tento návyk by sme u hráčov a hráčok chceli udržať čo najdlhšie, ideálne až do dospelého veku, aby následne dokázali odovzdať radosť divákom na tribúnach,“ povedal poradca prezidenta SZĽH pre strategický rozvoj a verejnú správu Richard Pavlikovský. 

Nové kamarátstva a zážitky

Malých hokejistov a hokejistky vo veku do 10 rokov netreba zväzovať výsledkovými požiadavkami. Cieľom je, aby v detstve rozvíjali svoje hokejové schopnosti v konfrontácii s rovesníkmi. Špecifikom podujatí Orange Hokejové talenty je spôsob tvorby tímov. Prihlásiť sa mohli hráči z celého Slovenska a do jednotlivých družstiev boli rozdelení náhodne. 

„Vďaka tomu sa dávajú dokopy nové kamarátstva a deti naberajú nové zážitky. Turnaj vyzerá výborne. Bavia sa hráči aj rodičia. Tak by to malo byť,“ pochvaľoval si v Nitre bývalý reprezentačný obranca Dušan Milo a pokračoval: „Nie je podstatné, s kým hráš, ale to, že sa vieš presadiť. Páči sa mi, že deti na ľade spolupracujú, hoci sa predtým nikdy nevideli. Kričia si a pomáhajú.“

Na zápasoch v mládežníckych kategóriách z tribúny neraz počuť rady od rodičov. Séria Orange hokejové talenty však nie je o výsledkoch, čo prispelo aj k zníženiu tlaku z hľadiska. „Verím, že rodičia všeobecne nebudú po deťoch kričať, že majú prihrať, strieľať alebo rýchlejšie korčuľovať. Viac by pomohlo, ak by sa naučili chorály a povzbudzovali. Podstatné je, aby im aj deťom vydržal záujem o hokej čo najdlhšie,“ doplnil majster sveta z Göteborgu. 

Účastníci zo všetkých kútov Slovenska

Na výsledkových tabuliach vo Zvolene aj v Nitre svietili nuly pri kolónkach s počtom gólov. Napriek tomu sa siete v bránkach vlnili každú chvíľu a účastníci turnajov oslavovali presné zásahy ako strelci v zámorskej profilige. „Potešilo ma, že som si po sezóne mohol prísť zahrať. Turnaj sa mi páčil, nastrieľal som veľa gólov a na pár ďalších som prihral. Zároveň som spoznal viacero nových chlapcov,“ hovoril Matúš Kollár, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v tíme Barani – Hokejová škola Michala Handzuša v Banskej Bystrici. 

„Na domácom ľade sa mi hralo dobre. Dal som veľa gólov, ale málo som prihrával,“ zhodnotil sebakriticky Dominik Ottinger z MMHK Nitra, ktorý však nepočúval výčitky od spoluhráčov. „Nehnevali sa na mňa. Občas som im prihral a boli z toho góly,“ odvetil hráč družstva Hurikány.  

Záujem detí o podujatia Orange hokejové talenty potvrdzuje aj to, že do Nitry neváhali cestovať ani deti z východu republiky. Príkladom bol Tomas Tirpák z HK Mládež Michalovce. „Po dlhej ceste to bola pre mňa akoby odmena, že som si mohol zahrať. Našiel som si nových kamarátov, stretol dobrých ľudí, takže sa mi páčilo,“ vyjadril sa člen tímu Búrky, ktorý by sa budúcnosti chcel prebojovať do Dallasu Stars v NHL. 

Správna cesta

Uplynulé sezóny výrazne poznačila pandémia koronavírusu. Zatiaľ čo profesionálne ligy sa v najhoršom období hrali aspoň bez divákov, najmenší hokejisti nemohli ani trénovať. Po zlepšení situácie a uvoľnení opatrení musia dobiehať zameškané. Pomáha im k tomu aj séria Orange hokejové talenty. 

„Z oboch doterajších turnajov mám dobrý dojem, pretože deti sa hokejom bavia. Nový systém podujatí im vyhovuje. Majú možnosť sa stretnúť s rovesníkmi z iných miest a klubov, čím sa vytvárajú nové priateľstvá. Zároveň vidím výhodu v tom, že program nie je jednotvárny a okrem zápasov dostali príležitosť ukázať sa v súťažiach zručností,“ uviedol zástupca Orange Slovensko Marián Vavrovič. 

Vďaka spoločnosti Orange dostali deti na podujatiach vo Zvolene a v Nitre lákavé ceny. Po skončení oboch turnajov si šesť šťastlivcov, na základe žrebovania, odnieslo domov týždenné vstupenky do Hokejovej školy Mariána Gáboríka. Všetci zúčastnení dostali pamätné diplomy, tričká, šiltovky a hlavne si odniesli nezabudnuteľné zážitky.

„Naše mladé hokejové talenty musia dostať priestor na to, aby mohli rásť. To nám ukázali aj posledné majstrovstvá sveta vo Fínsku a už teraz sa určite tešíme na ďalší šampionát. Myslím si, že súčasná cesta je správna. Podujatia Orange hokejové talenty sa snažíme robiť inak, s novým prístupom, v tomto nastavení vidíme cestu, aby mohol hokej napredovať. Len tak budú mať naše deti radosť z hokeja, ďalšiu motiváciu v ňom pokračovať a zlepšovať sa. Verím, že to, čo sa naučia pri športe, si prenesú aj do osobného života,“ uzavrel Vavrovič.

Posledný tretí turnaj zo série Orange hokejové talenty sa uskutoční v sobotu 27. augusta v Michalovciach. Opäť bude k dispozícii 60 miest pre hráčov aj hráčky do poľa a 12 pozícií pre brankárov aj brankárky. Registráciu spustíme dva týždne pred začiatkom podujatia. 


Fotogaléria