Hokejové akadémie pribudnú v každom kraji do konca roka 2023

BRATISLAVA - Hokejové akadémie pribudnú v každom kraji do konca roka 2023. Na ich výstavbu krajským samosprávam, okrem trenčianskej, prispeje Ministerstvo financií SR. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) má v pláne i budovanie ďalšej potrebnej infraštruktúry.

"Veríme, že projekt hokejových akadémií je kľúčovým pre budúcnosť nielen slovenského hokeja, ale vôbec športu. Veríme, že myšlienka spojiť vzdelanie a šport a ponúknuť mladým športovcom a rodičom inštitúciu, ktorá ich pripraví do života, je cieľom, ktorý by sme mali mať všetci spoločný," skonštatoval v piatok po rokovaní Združenia samosprávnych krajov SK8 v Bojniciach prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Vyzdvihol, že na plán hokejového zväzu reagovalo združenie SK8 pozitívne. Pripomenul, že s každým krajom má podpísané memorandum o spolupráci, pričom v každom kraji je projekt v inej fáze. "Načrtli sme ďalšie kroky postupnej spolupráce a že o nejaký čas vytvoríme takúto vzdelávaciu a športovú kostru pre slovenských občanov," dodal. 

"Veľmi sa tešíme, že naša spolupráca napreduje ďalej. Pretože to, aby mladí ľudia na Slovensku športovali, hýbali sa a mali možnosť kvalitného vzdelania je dôležité nielen pre hokejovú komunitu, ale aj pre všetkých v regiónoch. Takže si dovolím povedať, že táto spolupráca je pre nás prioritou," povedal výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ.

Na výstavbu akadémií prispeje krajom štát. "Ministerstvo financií SR deklaruje záväzok poskytnutia 14 miliónov eur pre sedem krajov, pretože Trenčiansky kraj dotáciu už čerpá a dva milióny eur vznikajú ako záväzok pre roky 2021, 2022 a 2023 a musia ich v tomto čase kraje preinvestovať," vysvetlil predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s tým, že akadémie musia byť zrealizované najneskôr do 31. decembra 2023.

Rezort školstva, SZĽH a samosprávne kraje potrebujú podľa neho vytvoriť i študijný program, aby mohli učebné odbory na športových akadémiách vzniknúť. "Podpísaním memoranda je tomu vytvorený inštitucionálny rámec a môže sa to začať realizovať," doplnil.

Hokejová akadémia v Trenčíne funguje už druhý rok, krajská samospráva plánuje vybudovať i ďalšiu infraštruktúru v podobe malého hokejového štadióna. Dodávateľa prác hľadá cez verejnú súťaž, doplnil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.  

Predsedovia samosprávnych krajov plánujú rozvíjať spoluprácu i so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV), za týmto účelom podpísali v piatok v Bojniciach i memorandum. "Toto je akýmsi zavŕšením našich rozhovorov, ktoré sme v predchádzajúcom období viedli a potvrdením toho, že spoločne pred nami stoja veľké výzvy. Iba na základe participácie, dialógu a hľadaním optimálnych riešení môžeme čo najviac priblížiť šport občanom, športoviská mladým ľuďom, rodinám s deťmi," ozrejmil prezident SOŠV Anton Siekel.