Hokejistom roka 2023 je Tomáš Tatar, ženskú kategóriu ovládla Nela Lopušanová

BRATISLAVA (SZĽH) – Hokejistom roka 2023 sa stal premiérovo Tomáš Tatar, ktorý v prestížnej ankete získal cenu aj pre najlepšieho útočníka. Kategóriu najlepšia hokejistka ovládla jednoznačným výsledkom talentovaná Nela Lopušanová. O laureátoch rozhodli v anketovom hlasovaní zástupcovia slovenských klubov, členovia Výkonného výboru SZĽH, členovia vedenia SZĽH a hokejoví novinári. V závere programu bol do Siene slávy slovenského hokeja uvedený Marián Hossa.

 

Tatar je pätnástym Hokejistom roka

Tomáš Tatar má za sebou vydarenú sezónu. V uplynulom ročníku NHL odohral všetkých 82 duelov základnej časti, v ktorých si pripísal 20 gólov, 28 asistencií a pomohol svojmu tímu New Jersey Devils k tretiemu miestu po základnej časti vo východnej konferencii aj v celej NHL. Neskôr si pripísal ešte jeden presný zásah v play-off. Tomáš Tatar sa stal v poradí pätnástym Hokejistom roka, keď na pomyselnom tróne vystriedal Juraja Slafkovského. Pred ním si okrem Slafkovského tento titul vyslúžili aj také mená ako Erik Černák, Zdeno Chára, Marián Hossa, Andrej Sekera, Marián Gáborík, Ľubomír Višňovský, Miroslav Šatan, Peter Bondra, Pavol Demitra, Zdeno Cíger, Jaromír Dragan, Peter Šťastný či Oto Haščák. 

Hlasujúci v ankete Hokejista roka zvolili Tomáša Tatara aj za najlepšieho útočníka v sezóne 2022/2023. Cenu Jozefa Golonku získal už štvrtýkrát v kariére. 

 

Dominancia na ľade aj v ankete

Unikátna situácia nastala v kategórii Najlepšia hokejistka. Talentovaná odchovankyňa MsHKM Žilina Nela Lopušanová získala absolútne všetky možné hlasy hlasujúcich v ankete Hokejista roka. Lopušanová sa v sezóne 2022/2023 stala fenoménom vo svetovom ženskom hokeji, o ktorom informovali zahraničné aj slovenské médiá. Stala sa najproduktívnejšou hráčkou IIHF Majstrovstiev sveta žien do 18 rokov. V piatich zápasoch zaznamenala 12 bodov za 9 gólov a 3 asistencie. Titul najproduktívnejšej hráčky získala aj na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže 2023 (EYOF 2023), kde v 4 zápasoch získala 12 bodov za 6 gólov a 6 asistencií. Lopušanová obsadila tretie miesto v novovytvorenej ankete Hráčka sezóny 2022/2023 podľa Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF. V hlasovaní získala 13,6 percenta hlasov. 

Cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov získal Dalibor Dvorský. Aktuálne už hráč St. Louis Blues, ktorí si ho v NHL vstupnom drafte vybrali z 10. miesta, dominoval v uplynulej sezóne najmä na svetovom šampionáte hráčov do 18 rokov. Dvorský bol s 13 bodmi za 8 gólov a 5 asistencií v siedmich dueloch najproduktívnejší hráč slovenského tímu, ktorý obsadil konečnú štvrtú priečku. Po turnaji sa Dvorský dostal do All Star tímu majstrovstiev sveta. 

Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu si odniesol Martin Fehérváry. Pilier obrany Washingtonu Capitals získal toto ocenenie prvýkrát v kariére. Predtým získal dvakrát cenu Pavla Demitru pre najlepšieho hráča do 20 rokov. Fehérvárymu skomplikovali uplynulú sezónu zranenia, ktoré vyplynuli z jeho obetavej hry pre tím z hlavného mesta USA. Napriek tomu odohral v základnej časti 67 duelov, v ktorých sa šesťkrát presadil strelecky a desaťkrát asistoval.

Cenu Vladimíra Dzurillu pre najlepšieho brankára si odniesol Stanislav Škorvánek. Brankár HK Dukla Ingema Michalovce bol kľúčovým hráčom svojho tímu v play-off TIPOS Extraligy a svoje kvality neskôr dokazoval aj na IIHF Majstrovstvách sveta 2023 v Rige, v ktorých odchytal 4 zápasy a štatisticky bol najlepším gólmanom s úspešnosťou zákrokov viac ako 95%. 

Najlepším trénerom v sezóne 2022/2023 sa stal Kanaďan Dan Ceman, ktorý svoj tím HC Košice doviedol k majstrovskému titulu po ôsmich rokoch a zaslúžene bol na galavečere ocenený cenou Ladislava Horského. Ceman sa stal prvým zahraničným trénerom, ktorý získal v slovenskej extralige dva tituly s dvoma rôznymi tímami. V sezóne 2018/2019 triumfoval aj s Banskou Bystricou.

Štvrtýkrát v rade sa najlepším rozhodcom stal Peter Stano. Medzinárodný arbiter si z galavečera odniesol cenu Juraja Okoličányho. V tejto sezóne síce chýbal na IIHF Majstrovstvách sveta, v pozícii hlavného rozhodcu však viedol zápasy finále TIPOS Extraligy aj play-off či finále českej extraligy.

 

Rivali na ľade, ľudia mimo neho

Slovenský zväz ľadového hokeja tento rok udelil aj Cenu Fair Play – Cenu Michala Polóniho. Získal ju klub HC Košice za zbierku „Rivali na ľade, ľudia mimo neho“, ktorou finančne pomohol hokejistovi Slovana Bratislava Jurajovi Valachovi a jeho deťom Amálke a Jergušovi, ktorí bojujú s ťažkým osudom.

 

Najlepší z našich klzísk

Už tradičnou súčasťou programu odovzdávania cien v ankete Hokejista roka je vyhlasovanie All-Star tímov minulej sezóny v dvoch najvyšších slovenských súťažiach. V Tipos extralige patrili medzi šesticu najlepších brankár Stanislav Škorvánek z HK Dukla Ingema Michalovce, obrancovia Matt MacKenzie z HC Slovan Bratislava a Jordon Southorn z HC Košice a útočníci Max Gerlach z HC 21 Prešov, Michal Chovan z majstrovských Košíc a Brant Harris z bratislavského Slovana.

V TIPOS Slovenskej hokejovej lige vytvorili All Star tím brankár Roman Durný z HC 19 Humenné, obrancovia Martin Lenďák (HC 19 Humenné) a Michal Novák (Vlci Žilina) a trojica v útoku Michel Miklík (Gladiators Trnava), Bruno Mráz (Vlci Žilina) a Martin Jakúbek z MŠK Indian Žiar nad Hronom. 

Galavečer Hokejista roka 2023 patril aj najvýraznejším postavám uplynulej sezóny v mládežníckych súťažiach. Cenu Karola Faka pre najproduktívnejšieho hráča Kaufland Extraligy dorastu získal Denis Novogurský z HK Spišská Nová Ves a Cenu Dušana Pašeka pre najlepšieho strelca Extraligy juniorov Max Ferkodič z MMHK Nitra.

Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára vstúpil do Siene slávy

Sieň slávy slovenského hokeja sa v roku 2023 rozrástlo o nové meno. Bývalý slovenský reprezentant a jeden z najúspešnejších útočníkov slovenskej hokejovej histórie Marián Hossa bol uvedený do Siene slávy slovenského hokeja ako 37. člen.

Štyridsaťštyriročný Marián Hossa má za sebou bohatú a úspešnú kariéru ovenčenú ziskom troch Stanleyho pohárov s Chicagom Blackhawks. Odchovanec trenčianskeho hokeja odohral v NHL celkovo 19 sezón. V základnej časti nastúpil na 1309 zápasov, v ktorých zaknihoval 1134 bodov za 525 gólov a 609 asistencií. V 205 dueloch play-off pridal ďalších 149 bodov (52+97). 

Na klubovej úrovni získal v roku 1997 extraligový titul s materskou Duklou Trenčín. Za Slovensko odohral dovedna 88 zápasov, strelil v nich 39 gólov. Zahral si na ôsmich majstrovstvách sveta, štyroch olympijských turnajoch a dvoch Svetových pohároch. V roku 2021 ho uviedli do Hokejovej Siene slávy v Toronte ako tretieho slovenského rodáka po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom.

Marián Hossa sa slávnostného uvedenia do Siene slávy slovenského hokeja nemohol zúčastniť osobne, keďže odcestoval do Chicaga na poslednú rozlúčku so zosnulým majiteľom Blackhawks W. Rockwellom Wirtzom. Fanúšikom aj hosťom galavečera sa Hossa prihovoril prostredníctvom videopozdravu. 

„Pre mňa a moju rodinu je to obrovská pocta, že som sa dostal do tejto výnimočnej spoločnosti. Je to zadosťučinenie za moju celú kariéru. Ako malé dieťa som sníval, že raz budem hrávať za Duklu Trenčín, národný tím a že sa raz dostanem aj do NHL. Preto si ocenenie veľmi vážim. Chcel by som sa poďakovať mojej rodine, manželke, rodičom a mojim deťom za ich obetavosť počas celej mojej kariéry. Veľmi si vážim, že som mal takéto zázemie. Poďakovať by som sa chcel aj všetkým trénerom, ktorí mi dali šancu a mohol som vďaka nim napredovať. Ďakujem aj všetkým funkcionárom a Slovenskému zväzu ľadového hokeja. Na záver by som chcel popriať slovenskému hokeju tie najlepšie roky, veľa úspešných hokejistov do budúcna, a aby to nominačná komisia mala čo najťažšie s výberom hráčov do Siene slávy. Prajem všetkým pekný večer a všetkých pozdravujem,“ zaznelo vo videopozdrave Mariána Hossu, v ktorom si zaspomínal aj na svoje reprezentačné začiatky či slávny olympijsky turnaj z roku 2010 vo Vancouveri, kde našim reprezentantom len o chlp ušla bronzová medaila.

 

Výsledky ankety Hokejista roka 2023

Hokejista roka 2023: Tomáš Tatar
Najlepšia hokejistka: Nela Lopušanová
Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Tomáš Tatar
Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Dalibor Dvorský 
Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Martin Fehérváry
Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Stanislav Škorvánek
Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Dan Ceman
Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano
Cena Fair Play (Cena Michala Polóniho): HC Košice (za zbierku „Rivali na ľade, ľudia mimo neho“, ktorou finančne pomohol hokejistovi Slovana Bratislava Jurajovi Valachovi a jeho deťom Amálke a Jergušovi, ktorí bojujú s ťažkým osudom)

All Star TIPOS Slovenskej hokejovej ligy 2022/23
brankár: Roman Durný (HC 19 Humenné), obrancovia: Martin Lenďák (HC 19 Humenné), Michal Novák (Vlci Žilina), útočníci: Michel Miklík (Gladiators Trnava), Bruno Mráz (Vlci Žilina), Martin Jakúbek (MŠK Indian Žiar nad Hronom). 
 
All Star TIPOS Extraligy 2022/2023
brankár
: Stanislav Škorvánek (HK Dukla Ingema Michalovce), obrancovia: Matt MacKenzie (HC Slovan Bratislava), Jordon Southorn (HC Košice), útočníci: Max Gerlach (HC 21 Prešov), Michal Chovan (HC Košice), Brant Harris (HC Slovan Bratislava).
  
Najproduktívnejší hráč Kaufland Extraligy dorastu 2022/23 (Cena Karola Faka): Denis Novogurský 
Najlepší strelec Extraligy juniorov 2022/23 (Cena Dušana Pašeka): Max Ferkodič

Členovia Siene slávy slovenského hokeja:
2002: Ladislav Troják, Stan Mikita, Michal Polóni, Ladislav Horský, Ján Starší, George Gross, Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Václav Nedomanský
2003: Rastislav Jančuška, Vojtech Okoličány, Miroslav Červenka, Ján Jendek 
2004: František Gregor, Karol Fako, Vincent Lukáč, Milan Kužela 
2005: Jaroslav Walter, Igor Liba 
2006: Rudolf Tajcnár 
2007: Dušan Pašek 
2008: Dušan Faško 
2009: Dárius Rusnák 
2011: Július Haas, Ján Mitošinka, Róbert Švehla 
2012: Pavol Demitra 
2014: Zdeno Cíger 
2018: Miroslav Šatan 
2019: Ferdinand Marek, Oto Haščák, Július Šupler, Ján Filc
2021: Peter Bondra 
2022: Žigmund Pálffy
2023: Marián Hossa