Hokejisti v karanténe: Ako trávia čas po návrate z Fínska?

BRATISLAVA (SZĽH) –  Vládnym špeciálom sa v závere minulého týždňa vrátili do vlasti viacerí slovenskí športovci pôsobiaci či súťažiaci vo Fínsku. Na palubu nastúpili aj naši hokejisti. Z krajiny tisícich jazier, kde tiež predčasne ukončili sezónu z dôvodu koronavírusu, sa domov presunul Tomáš Záborský, Filip Krivošík, Kristián Pospíšil, Michal Krištof, Patrik Rybár i mladučký Mário Jamrich. Po návrate musia všetci s rodinami či partnerkami povinne absolvovať 14-ďnovú karanténu. Ako ju trávia? Dozviete sa v našej ankete.

1. Bol let vládnym špeciálom špecifickejší v porovnaní s bežnými linkami?
2. Ako u vás prebieha 14-dňová karanténa po návrate z Fínska?
3. Ako ste vnímali situáciu ohľadom koronavírusu vo Fínsku a ako ju vnímate po návrate na Slovensko?
4. Ako hodnotíte sezónu 2019/20 z osobného hľadiska?

MICHAL KRIŠTOF, 26 rokov, útočník Kärpätu Oulu

Štatistiky v sezóne 2019/20: 50 zápasov, 9+11, +4, priemerný čas na ľade v zápase 16:15 min

1. Let bol špecifický najmä v súvislosti so súčasnou situáciou. Merali nám teplotu, nemohli sme si dávať dole rúška. Je však skvelé, že nás prišli vziať do Fínska. Čo sa týka porovnania s bežnými linkami, vládne lietadlo je inak upravené, vo vnútri vyzerá odlišne, komfortnejšie. To bol asi najväčší rozdiel.

2. Snažíme sa pozerať filmy, cvičiť, čítať. Robíme veci, ktoré sa dajú robiť doma. Von vôbec nechodíme, myslím si, že je to správne. Pomáhame tým nielen sebe, ale aj ostatným ľuďom. Zatiaľ sme doma len pár dní, dá sa to zvládnuť, uvidíme, čo bude po desiatich.

3. Vo Fínsku neboli opatrenia také striktné ako doma. Neviem, či čakali s tým, ako sa situácia vyvinie. Pravdou je, že od Južnej a Strednej Európy, kde je to najhoršie, sú dosť vzdialení. Vo Fínsku som koronavírus nevnímal vôbec. Ak by som nesledoval dianie doma alebo vo svete, ledva by som niečo spozoroval. Nefungovali žiadne obmedzenia, nič nebolo zatvorené. Školy, bary, reštaurácie fungovali. Až po návrate domov som si napísal s chalanmi z klubu a tí mi povedali, že plánujú zatvárať školy. 

4. Základná časť bola dobrá, čo sa týka tímového výkonu. Osobne som sa snažil najlepšie ako viem. Bodov som mal menej, no vždy som odvádzal najlepšiu robotu pre tím. V niektorých ročníkoch sa darí viac, inokedy menej. Teší ma, že sme vyhrali základnú časť. Škoda play-off, ale zdravie je dôležitejšie.

 

FILIP KRIVOŠÍK, 20 rokov, útočník Hämeenlinny

Štatistiky v sezóne 2019/20: 57 zápasov, 11+12, +4, priemerný čas na ľade v zápase 15:26 min

1. Na palube platili účinné opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Mali sme k dispozícii dezinfekčné prostriedky, na ústach vkuse rúška. Verím, že situácia sa čoskoro zlepší. Aj vďaka momentálnym opatreniam.

2. Som doma. Po dvoch dňoch som netušil, čo budem robiť ďalej. Úvod karantény sa zatiaľ dal prežiť. V ďalšom priebehu si plánujem prerobiť izbu, keďže mám na to teraz nekonečne veľa času.

3. Vírus spôsobil veľký boom na celom svete. Či už je situácia na Slovensku taká a vo Fínsku onaká, platí, že všade treba dodržiavať stanovené opatrenia. Ak sa každý postaví k situácii zodpovedne, budeme na dobrej ceste poraziť vírus.

4. Som veľmi spokojný. Dosiahol som viacero stanovených cieľov. Škoda, že majstrovstvá sveta sa pravdepodobne neuskutočnia. Chcel som na nich hrať, bol to jeden zo zostávajúcich nesplnených vrcholov. Zatiaľ je to otvorené, som však realista a veľké šance uskutočneniu šampionátu nedávam.

 

KRISTIÁN POSPÍŠIL, 23 rokov, útočník Lukko Rauma

Štatistiky v sezóne 2019/20: 54 zápasov, 15+19, +20, priemerný čas na ľade v zápase 15:54 min

1. Let bol v pohode. Vybavenosť vládneho lietadla je lepšia, trošku luxusnejšia, prostredie príjemnejšie. O to pohodlnejšie sa mi letelo. 

2. Klasika. Som doma a rešpektujem všetky pokyny, ktoré som dostal. Z Fínska som dorazil aj s kamarátom, s ktorým trávime čas v karanténe. Našťastie, doma môžeme cvičiť s vlastnou váhou. Zostávajúci voľný čas vypĺňame pozeraním filmov či seriálov na Netflixe, hraním kariet a tak ďalej...

3. Médiám vo Fínsku som príliš nerozumel, preto som sa ťažšie dostával k informáciám o tom, čo sa v krajine deje. Občas mi niečo prezradili chlapci v kabíne. Sústredili sme sa však na to, či nám ukončia sezónu alebo nie. Ak by som mal porovnať intenzitu paniky, väčšia panuje na Slovensku. Na druhej strane, u nás sú opatrenia prísnejšie, a to je podľa mňa správne. Dôležité je aj ich dodržiavanie.

4. Sezónu vnímam pozitívne aj napriek tomu, že sa skončila predčasne. Minulý rok som nehral hokej pre zranenie, napriek tomu som sa presadil vo fínskej lige a dostal šancu ukázať sa v reprezentácii. Vzhľadom na to, čo všetko sa udialo v mojej kariére v uplynulých dvoch rokoch, považujem skrátenú sezónu 2019/20 za úspešnú a som s ňou spokojný.