Pre Hadamczika nie je duel so Slovenskom prestížny

Alois Hadamczik

SOČI - Olympijský hokejový turnaj mužov v Soči sa vyvinul zaujímavým spôsobom a už v boji o štvrťfinále na seba narazia výbery Česka a Slovenska. Rozhodla o tom prehra slovenského tímu s Ruskom 0:1 po samostatných nájazdoch v nedeľňajšom popoludňajšom stretnutí. Česi pôvodne počítali, že sa stretnú v zápase o štvrťfinále s Lotyšmi, ale napokon budú musieť hrať so Slovákmi.
Tréner českého výberu Alois Hadamczik mal o všetkom presné informácie a pozorne sledoval súboj medzi Slovenskom a Ruskom. "Nijaký súper by nebol jednoduchý. Vo Vancouveri sme zdolali Lotyšov v skupine 4:2 a potom v osemfinále až v predĺžení. Keď chceme postúpiť do štvrťfinále, musíme zdolať každého. Je jasné, že súboj so Slovenskom je umocnený tým, že je to derby,“ priznal pre hokej.cz Alois Hadamczik.
Duely Slovenska s Českom majú vždy osobitý náboj. V minulosti ich častejšie ovládla západná časť bývalej federálnej republiky, ale semifinále majstrovstiev sveta 2012 v Helsinkách lepšie zvládli slovenskí hráči. Hadamczik však pôvodne kalkuloval s iným variantom: "Rátali sme skôr s tým, že pôjdeme na Lotyšov. Nedalo sa čakať, že Slovensko dnes uspeje po prehre so Slovinskom. Oni sa však zdvihli a podali obetavý výkon. Výborne im zachytal brankár Laco.“
Osemfinále prinesie aj mikrosúboj českých trénerov, keďže na slovenskej lavičke je Vladimír Vůjtek. Obaja kormidelníci sa poznajú dlhé roky. Pôjde o súboj taktík a stratégií. "Prestížny duel je to skôr pre médiá, pre mňa nie. Beriem ho rovnako, ako keby sme v osemfinále hrali s Lotyšskom," priznal pre hokej.cz Hadamczik, ktorý s kolegom Vůjtkom hovoril pred zápasom Slovenska s Ruskom. "Oni sa skôr obávali, že budú poslední a pôjdu na niekoho z dvojice Kanada - Fínsko," dodal Hadamczik.