V dueloch proti Čechom pôjde Slovákom najmä o herný prejav

ŽILINA - Slovenskú hokejovú reprezentáciu čakajú v úvode olympijskej sezóny dva prípravné zápasy proti výberu Česka. Pod vedením nového trénera Craiga Ramsayho nastúpia Slováci v stredu 23. augusta o 17.00 h v Třinci, o deň neskôr privítajú rovnakého súpera v Žiline. V slovenskom družstve je väčšina hráčov z českých a slovenských klubov, niekoľko ďalších pôsobí iných krajinách Európe a obranca Erik Černák v zámorí. "Myslím si, že dvojica zápasov pod novým trénerom bude veľmi dobrá skúsenosť pre mňa aj pre všetkých hráčov v tíme. Veľmi sa na to teším. Som rád, že som dostal povolenie od vedenia Tampy Bay, so Stevom Yzermanom to vybavil Miro Šatan. Craig Ramsay je veľký odborník, v NHL strávil ako hráč či tréner veľa rokov. Má čo priniesť do slovenského hokeja. Nový kouč má rád ofenzívnu hru, všetko bude o rýchlosti a krátkych striedaniach a na to sa musíme všetci pripraviť. V dueloch proti Česku bude základ náš herný prejav. Hráme však proti Čechom, takže ide tak trochu aj o rivalitu. Aj v najbližších dvoch stretnutiach chceme vyhrať, nič si nedarujeme," povedal stále iba 20-ročný bek.

Slovensko a Česko doteraz odohrali 60 vzájomných zápasov a v len v trinástich prípadoch ťahali za dlhší koniec hokejisti spod Tatier, Česi majú na svojom konte rovných 40 triumfov. Naposledy oba tímy hrali spolu v príprave na MS 2015, v oboch prípadoch v Jihlave zvíťazil český výber. "Česi majú mladý tím a šance sú na oboch stranách rovnaké. Do každého duelu vstupujeme s tým, že ho chceme vyhrať. U súpera mám troch spoluhráčov z klubu, už sme sa trochu aj provokovali. Česi sú naši bratia a motivácia nebude chýbať. Verím, že v oboch zápasoch bude super atmosféra," myslí si iný mladý zadák Martin Gernát. "Pre celý slovenský hokej je nové zloženie realizačného tímu super správa. Tréner z Kanady určite prinesie niečo nové. Trochu poznám jeho robotu a som presvedčený, že nás čakajú pozitívne veci. Budeme hrať agresívnejší hokej ako doteraz, nebudeme čakať na súperov a diktovať tempo hry," dodal.

Na prvé reprezentačné zápasy v aktuálnom ročníku sa teší útočník Marek Hovorka, ktorý v medzisezónnom období prestúpil zo Žiliny do Košíc. "Všetci očakávame, ako to bude fungovať. Tréner Ramsay priniesol svoj pohľad na hru a my sa budeme snažiť všetko plniť na ľade. V súbojoch s Čechmi chceme uspieť aj po výsledkovej stránke. Verím, že nový herný štýl mi bude vyhovovať, mám rad dynamiku," povedal 32-ročný krídelník, vicemajster sveta z Helsínk 2012.

V tím je aj ďalší skúsený útočník a aktuálne aj Hovorkov klubový spoluhráč Ladislav Nagy. "V kabíne je dosť mladíkov, no poznám ich dosť veľa. Nový tréner nám na zraze povedal pár zaujímavých slov. Padli tam také vyjadrenia, aké mali prísť už dávno. Ak dostanem kapitánske céčko, tak som pripravení ho prijať a pomôcť mladším hráčom," povedal 38-ročný hokejista. V aktuálnom hráčskom kádri je Nagy jediný pamätník na zlaté MS 2002 vo švédskom Göteborgu, no ďalších päť ich je v realizačnom tíme. Sú nimi generálny manažér Miroslav Šatan, asistent trénera Vladimír Országh, tréner brankárov Ján Lašák či pomocníci Ľubomír Višňovský a Michal Handzuš. "Je to zaujímavý pohľad na vec. Vyhýbajú sa mi vážnejšie zranenia, preto som z chalanov ešte na ľade ako hráč. Mám radosť, že chlapci prišli tímu pomôcť. Majú veľa skúseností a majú mužstvu čo odovzdať, je to vynikajúce znamenie. Tento rok ešte hrám, no možno už o rok aj ja budem pri hokeji v obleku. Uvidíme, ako mi bude slúžiť zdravie. Zatiaľ hrám a baví ma to," myslí si Ladislav Nagy.

Prekvapením na pondelkovom predpoludňajšom zraze slovenskej hokejovej reprezentácie v Žiline pred prípravnými zápasmi proti Česku bola účasť útočníka Michala Handzuša. Skúsený 40-ročný center na poslednú chvíľu prijal ponuku generálneho manažéra Miroslava Šatana a takisto ako Ľubomír Višňovský bude počas aktuálneho týždňa pomáhať novému kormidelníkovi tímu SR Craigovi Ramsaymu. "Je to len na štyri dni, poprosil ma o to Miro Šatan. Craig Ramsay potrebuje pomoc pri prezentácii nových systémových vecí. Ja som dlho hral v zámorí a môžem s týmto pomôcť. Preto je tu Višňa a aj ja. Zatiaľ by som si nevedel predstaviť dlhšiu spoluprácu, pretože stále sa rozhodujem, či budem pokračovať v hráčskej kariére. Teraz teda ide o krátkodobú výpomoc," prezradil Handzuš.

Český tím absolvuje súboje proti Slovákom poriadne omladený. Najviac skúseností s reprezentáciou má 26-ročný útočník Radan Lenc, ktorý nazbieral v národnom družstve osem štartov a v súbojoch proti Slovákom bude mať na drese kapitánske céčko. "S reprezentáciou už pár akcií absolvoval. Má skúsenosti z Euro Hockey Tour, preto sme ho vybrali za kapitána," prezradil podľa hokej.cz tréner Josef Jandač a informoval, že v stredu v Třinci bude chytať Patrik Bartošák, o deň neskôr dostane šancu Miroslav Svoboda.

Kádre hokejových reprezentácií Slovenska a Česka pred dvoma tohtotýždňovými prípravnými zápasmi v Třinci a Žiline:

SLOVENSKO
Brankári: Samuel Baroš (HKM Zvolen), Tomáš Tomek (MsHK Žilina), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR)
Obrancovia: Ján Brejčák (HK Poprad), Oldrich Kotvan (BK Mladá Boleslav, ČR), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň, ČR), Martin Gernát, Juraj Mikuš (obaja HC Sparta Praha, ČR), Erik Černák (Syracuse Crunch/AHL, USA), Ladislav Romančík, Matúš Holenda (obaja HK Dukla Trenčín)
Útočníci: Marek Hovorka, Patrik Koyš, Ladislav Nagy (všetci HC Košice), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš), Radoslav Macík (Dukla Jihlava, ČR), Matej Paulovič (HK Nitra), Patrik Svitana (HK Poprad), Marek Zagrapan (EHC Winerthur/Švaj., NLB), Dávid Buc (HC Olomouc, ČR), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, ČR), Radoslav Tybor (HC Vítkovice Ridera, ČR), Libor Hudáček (Örebro Hockey, Švéd.)

ČESKO
Brankári
: Patrik Bartošák (HC Vítkovice Ridera), Miroslav Svoboda (HC Škoda Plzeň)
Obrancovia: Libor Šulák (Detroit Red Wings/NHL, USA), Lukáš Klok (HC Vítkovice Ridera), David Musil (HC Oceláři Třinec), David Sklenička (HC Škoda Plzeň), Tomáš Dvořák, Petr Kalina (obaja HC Sparta Praha), David Němeček (BK Mladá Boleslav), Filip Pyrochta (Bílí Tygři Liberec)
Útočníci: Radan Lenc, Pavel Musil (obaja BK Mladá Boleslav), David Tomášek (HC Dynamo Pardubice), Vojtěch Tomeček (Piráti Chomutov), David Kaše (Mora, Švéd.), Dominik Uher (HC Sparta Praha), Miroslav Indrák, David Stach, Petr Straka (všetci HC Škoda Plzeň), Jakub Herman (HC Olomouc), David Šťastný (Aukro Berani Zlín), Martin Hanzl (HC Verva Litvínov)