Hokej na Slovensku má odohratých 90 rokov. Teraz aj v knižke Cikicaki Cikicak

BRATISLAVA (SZĽH) - Vždy keď sa šatňou a chodbami štadióna ozývalo „ciki-caki ciki-cak“, bolo jasné, že naši hokejisti majú za sebou vydarené hokejové minúty. Hokej na Slovensku slávi tento rok už 90 rokov. K tomu v máji hostí 83. Majstrovstvá sveta v hokeji. Nestojí to za jedno hromadné „ciki-caki ciki-cak“?

Výnimočným udalostiam prináleží výnimočný darček. Podľa pokriku, ktorý naši hokejisti skandovali po vyhratom zápase sa zrodila kniha o 90 rokoch slovenského hokeja Cikicaki Cikicak. Interaktívna nálepková kniha vyšla v polovici marca v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja, RTVS a partnerom SZĽH spoločnosťou Kaufland Slovenská republika v.o.s. Autormi sú Peter Rajčák a František Morvay.

 

Legendy na 210 nálepkách

Aj vďaka všetkým hráčom, trénerom, rozhodcom a ich rodinám, ktorí svojím súhlasom prispeli ku vzniku tejto publikácie sa v nej môžu čitatelia a zberatelia dozvedieť veľa zaujímavostí o slovenskom hokeji, ako aj o najslávnejších slovenských hokejistoch. V knižke sa skrývajú veľké hokejové okamihy, ktoré aj po rokoch spôsobujú príjemné zimomriavky. Autori s pokorou priznávajú, že jeden zápas vopred prehrali – spomenúť v knižke všetkých, ktorí sú to zaslúžia. Tak v nej aspoň cikcakovito povyberali to najpodstatnejšie zo života hokejových legiend, pamätné zápasy, ako aj zaujímavosti, o ktorých ste možno ani netušili.

 

Tri tretiny plné hokejových emócií

Knižka predstavuje dejiny slovenského hokeja ako jeden víťazný zápas rozdelený na tri tretiny po tridsať rokov.

V historickom predvoji sa dočítate kedy a kde vznikol hokej na Slovensku, čo je to bandy, že prvý hokejový zápas sa hral na Slovensku v Dobšinskej ľadovej jaskyni v roku 1909 alebo že náš prvý majster sveta bol chlapec menom Džindži - talentovaný mladík Ladislav Troják.

V 1.tretine, ktorá mapuje roky 1929-1959 nájdete, ako naši hokejisti hrali ešte na odkrytom štadióne, v snehu i daždi. Bez prílb, chráničov. Dozviete sa, ktorý slovenský hokejista je vynálezca hokejky s ohnutou čepeľou, či kde sa, aj pre NHL vyrábajú hokejové puky.

V 2.tretine knihy hru ovládajú famózni útočníci – Jožko Golonka, Peter Šťastný, či Dárius Rusnák. Bránku stráži neprekonateľný Vlado Dzurilla. Kapitoly Mister Zero, Ako Žiletka pokoril zbornú, Slovan je lepší, Šťastie na talent, Peter Veľký, Slovenský stroj na góly, Ceco banán, Košice šalejú mapujú roky 1959 – 1989 slovenského reprezentačného a klubového hokeja.

V 3. tretine (1989 – 2019) zažíva slovenský hokej zlaté časy. Vďaka generácii hráčov okolo Mira Šatana, Petra Bondru, Žiga Pálfyho či Pavla Demitru sa Slovensko teší z gólov i víťazstiev ale aj samotnou radosťou z hokejovej hry. Začína od historického Lillehameru, kedy sa Slovensko predstavilo prvý krát svetu, prečítate si o Slovákoch, ktorí dobyli i NHL, o slovenských kluboch, ktoré získali extraligový titul. Nech bože dá veľa takýchto krásnych ošiaľov ako boli strieborný Petrohrad, zlaté časy v roku 2002, či bronzové Helsinki.

 

 

Živé nálepky a rekordy

Kniha Cikicaki Cikicak je nálepková. Obzvlášť inšpiratívna je kapitola Malí veľkí hokejisti, kde nájdete fotky hokejistov, keď ešte netušili, aká kariéra je pred nimi. V kapitole Akí sú bez dresu sa hokejisti predstavujú vo chvíľach, keď nie sú na ľade. Strany o sieni slávy slovenského hokeja, o tréneroch, fanúšikoch, rozhodcov a rekordy slovenského hokeja len umocňujú bonitu obsahu knihy. Na stranách Kde vyrastali legendy nálepky v knihe ožijú po nasnímaní mobilom videami. Vtedy sa môžu stať čitatelia aj divákmi. Legendy im predstavia, kde sa učili korčuľovať, urobili prvý blafák, či vyhrali buly.

A blíži sa „predĺženie“ knihy – slávnostný okamih, svetový šampionát v Bratislave a Košiciach, ktorý bude v máji tohto roku. Všetci, ktorí pomohli knižke svetu sú presvedčení, že príbehy písané korčuľou do ľadu budú mať ďalšie úspešné a radostné minúty. Prajú si, aby ste knižku nielen čítali a zapĺňali nálepkami, ale najmä vlastnými spomienkami na najkrajšie hokejové momenty.

 

Krstný otec knihy Jano Lašák

Knižka Cikicaki Cikicak má ambíciu spraviť radosť veľkým i malým. Kúpiť si ju môžete za 2,99 eur len v predajniach Kaufland. Nálepky si zberáte buď za nákup nad 15 eur alebo balíček za 0,50 eur. Nálepky sa dajú aj vymieňať. Viac na www.cikicaki.sk