Návrat Slovákov z Petrohradu bez fanfár

Prvé kroky doma - tréner Zdeno Cíger, kapitán Andrej Sekera a lekár Ján Grauzel, ktorý mal v Petrohrade práce vyše hlavy, foto SITA - Marek MrvišPrvé kroky doma - tréner Zdeno Cíger, kapitán Andrej Sekera a lekár Ján Grauzel, ktorý mal v Petrohrade práce vyše hlavy, foto SITA - Marek Mrviš

BRATISLAVA - Iba hŕstka lovcov autogramov a fotografií a strapec zástupcov médií vítali v stredu popoludní slovenských hokejistov pri ich návrate z majstrovstiev sveta v Rusku. Lietadlo s výpravou z Petrohradu pristálo na bratislavskom Letisku Milana Rastislava Štefánika pred piatou, pred pol šiestou už po nej nebolo ani stopy. 

Ešte skôr  než väčšina hráčov v komornej atmostére ihneď zamierila rovno von z príletovej haly a potom do autobusu, ozval sa potlesk. "Našich reprezentantov tento moment milo  prekvapil. Rovnako si pochvaľovali, že v Petrohrade sa vytvoril dobrý hráčsky kolektív so žičlivou vnútornou atmosférou. Zodpovedala tomu aj rozlúčka, aj keď rýchla, v ktorej si chlapci povedali, že budú v kontakte, počas dovoleniek i po nich,  keď sa začne zaberačka na novú sezónu," priblížil stredajší príchod hovorca výpravy Tomáš Štulajter.

"V šatni bola skôr sklesnutá nálada. Na jednej strane aj trošku radosť z víťazstva, na druhej veľké sklamanie, ktoré prevládalo. Žiaľ, čas sa späť nedá vrátiť. Treba sa poučiť z chýb a ísť ďalej," vravel kapitán tímu Andrej Sekera, ktorý bol s tromi gólmi najlepším strelcom slovenského mužstva v Petrohrade. "Stihli sme sa akurát pobaliť, dali sme si poslednú spoločnú večeru, ráno raňajky a šli sme domov. Sklamanie ešte pretrvá pár dní, ale už to pomaly opadáva. Povedal by som, že je to taká dobrá škola do života."

Dvadsaťdeväťročný obranca, ktorý z Petrohradu priviezol zopár darčekov pre rodinu a blízkych, na šampionát bez Slovákov nezanevrie. "Určite si pozriem nejaké zápasy. Je tam veľa favoritov cez Rusko, Švédsko, Kanadu, Fínsko, Česko. Bude to ešte zaujímavé," povedal Sekera.

 

Mladé pušky Libor Hudáček a Tomáš Jurčo po prílete do Bratislavy, foto SITA
Libor Hudáček (s mobilom), za ním Tomáš Jurčo - "mladé pušky" po prílete do Bratislavy, foto SITA

Stredný útočník Marek Viedenský patril medzi opory slovenského tímu, ale pre zranenie kolena nedohral posledný duel. V Petrohrade absolvoval vyšetrenie magnetickou rezonanciou a ukázalo, že ide o natrhnutý väz v kolene, ktorý si nevyžaduje operáciu.

 

Maród Marek Viedenský sa teší na svatbu, aj keď si na nej nezatancuje, foto SITA - Marek MrvišMaród Marek Viedenský sa teší na svatbu, aj keď si na nej nezatancuje, foto SITA - Marek Mrviš

"Našťastie, je to to najlepšie, čo sa z tých najhorších alternatív mohlo stať. Niečo podobné som mal na pravej nohe, teraz to mám na ľavej. Dolieči sa to a bude dobre," vravel 25-ročný center bratislavského Slovana, na ktorého čaká svadba. "Teším sa na to, pripravujem sa na to dlho. Ivka mi hovorila, nech neprídem z majstrovstiev sveta so sadrou na ruke... Na ruke to nebude. Dúfam, že to nie je komplikácia. Iba si nezatancujem, hoci som mal pripravené celkom zaujímavé číslo," pridal s úsmevom Viedenský, ktorý bude počas zvyšku turnaja drukovať Čechom a Fínom.

S výpravou priletel aj najvážnejší maród obranca Michal Sersen, ktorý v Petrohrade podstúpil operáciou špirálovitej zlomeniny ihlice.

 

Obranca Martin Marinčin, foto SITAObranca Martin Marinčin, jeden z trojice  ocenených najlepších hráčov na MS 2016, foto SITA