Do Siene slávy IIHF vstúpili aj Hašek či Reichel

Inaugurácia nových členov Siene slávy IIHF pred záverom MS 2015, foto iihf.comInaugurácia nových členov Siene slávy IIHF pred záverom MS 2015, foto iihf.com

PRAHA - V pražskom hoteli Clarion slávnostne uviedli sedem legiend do dvorany hokejovej slávy. Do Siene slávy zaradili v nedeľu na pravé poludnie aj bývalých českých reprezentantov Dominika Haška a Roberta Reichla. Spoločne s nimi sa uvedenia do Siene slávy v hráčskej kategórii dočkali aj niekdajší kanadský obranca Scott Niedermayer a Švédka Maria Roothová.
Popri tejto štvorici ocenili tiež Kanaďanku Fran Riderovú, ktorá sa zaslúžila o zvýšenie prestíže ženského hokeja. Cenu Paula Loicqa za zásluhu o rozvoj medzinárodného hokeja (zo Slovákov ňou ocenili v roku 2008 už zosnulého Juraja Okoličányho) získala Monique Scheierová-Schneiderová z Luxemburska. Novinkou bola Trofej Richarda "Bibi" Torrianiho pre hokejistu z krajiny mimo svetovej špičky. Jej prvým držiteľom sa stal Talian Lucio Topatigh.
"Sme nesmierne hrdí na nových členov. Títo muži a ženy sa podieľali na formovaní našej hry. Odhodlanie a oddanosť im umožnili dlhodobo uspieť. Predstavujú podstatu myšlienky existencie Siene slávy," povedal prezident IIHF a šéf výberovej komisie René Fasel.
V Sieni slávy IIHF Slovensko zastupujú Vladimír Dzurilla (od roku 1998), Jozef Golonka (1998), Ladislav Horský (2004), Ján Starší (1999), Peter Šťastný (2000) a Ladislav Troják (2011). Držiteľa Ceny Paula Loicqa a nových členov Siene slávy IIHF vyberá historická komisia IIHF. Celkovo je momentálne v dvorane legiend IIHF 201 členov.