EYOF: Slovákov v skupine preveria Fíni a Nemci, priestor dostanú hráči zo šestnástky aj sedemnástky

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský hokej bude mať na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) dvojnásobné zastúpenie v podobe chlapčenského aj dievčenského tímu. Výber hráčov do 17 rokov začal prípravu na turnaj v talianskom Udine v stredu dopoludnia na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.

Hlavnému trénerovi Michalovi Hreusovi sa hlásilo 20 mladých hokejistov. „Nominácia sa nerodila ľahko, keďže je to akcia mimo asociačného termínu. Museli sme výber hráčov konzultovať s klubovými trénermi a sme radi, že nám ich uvoľnili. Ďakujeme, že chlapcom dali príležitosť a poradia si bez nich v lige, hoci hrajú v jednotlivých tímoch kľúčovú úlohu,“ prezradil bývalý reprezentačný útočník a viacnásobný majster Slovenska.

Štyridsaťdeväťročný kouč bude pracovať so skupinou chlapcov s ročníkom narodenia 2006 a 2007. „Priestor dostanú hokejisti zo širšieho kádra sedemnástky, ale takisto sme vybrali aj viacerých hráčov zo šestnástky, ktorých dobre pozná môj asistent. Chceme rozvíjať na medzinárodnej úrovni čo najväčší počet hráčov. Verím, že je to správna cesta,“ pokračoval Hreus, ktorý má s realizačným tímom minimum času na prípravu mužstva.

„Máme k dispozícii iba dvojdňový výcvikový tábor. Počas štyroch tréningov sa pokúsime hráčov z rôznych klubov zladiť do jednotného systému, v defenzíve aj ofenzíve. Nemáme veľa priestoru, ale urobíme maximum pre to, aby sme pôsobili do turnaja ako jednoliaty tím. Čo sa týka našich ambícií, je náročné ich odhadnúť. Uvidíme podľa kvality súperov priamo na turnaji. Naším cieľom je však hrať čo najlepšie,“ doplnil.

Mladí Slováci budú súčasťou A-skupiny chlapčenského hokejového turnaja. V pondelok 23. januára o 16.30 h nastúpia proti rovesníkom z Fínska, o deň neskôr v rovnakom čase vyzvú Nemcov. Na základe umiestnenia v základnej skupine sa bude odvíjať ich ďalší program. Ak skončia na prvom alebo druhom mieste, postúpia do semifinále. Ak obsadia v tabuľke tretie miesto, zahrajú si o konečnú piatu pozíciu. 

Program SR 17 na EYOF

PONDELOK 23. JANUÁRA
Slovensko – Fínsko (16.30)

UTOROK 24. JANUÁRA
Nemecko – Slovensko (16.30)

O ďalšom programe rozhodne umiestnenie v základnej skupine

Nominácia SR 17 na VT v Bratislave a EYOF v Taliansku (18. 1. - 29. 1.):

Meno Klub
BRANKÁRI
David POHANKA HC Slovan Bratislava
Sebastián BODNÁR HC Košice
OBRANCOVIA
Fabian Andrej LIČKO HC Slovan Bratislava
Maxim PETRAS HC Slovan Bratislava
Tomáš ŠLANK HO HAMIKOVO Hamuliakovo
Juraj GRACÁK MHA Martin
Jakub HARVÁNEK HK Dukla Trenčín
Branislav KRÁL EHC 80 Nürnberg/Nem.
ÚTOČNÍCI
Samuel BOHOŠ HC Slovan Bratislava
Thomas Pavel HURTAJ HC Slovan Bratislava
Miroslav ŠATAN HC Slovan Bratislava
Martin Rudolf LIŠKA HO HAMIKOVO Hamuliakovo
Michal LIŠČINSKÝ HC Košice
Pavol PROKOPOVIČ HK Mládež Michalovce
Alexander Milan SEJNA Draci Liptovský Mikuláš/MMHK Nitra
Simon SEMANČÍK HK ŠKP Poprad
Andreas STRAKA HK ŠKP Poprad
Martin KALIS HK Dukla Trenčín
Tobias TOMÍK HK Dukla Trenčín
Michal VALÁŠEK VLCI Žilina - mládež
REALIZAČNÝ TÍM
Manažérka Chelsea Jeanette KUBEK
Hlavný tréner Michal HREUS
Asistent trénera Ivan KRÁLIK
Tréner brankárov Rastislav STAŇA
Lekár Oto LOBODÁŠ
Masér Michal HRTÚS

Fotogaléria