Čacho nechce sklamať dôveru, pôsobenie pri „osemnástke“ výzvou

DETVA (SZĽH) – Len ťažko by sa našiel tréner, ktorý pozná hráčov ročníka 2000 na Slovensku lepšie než je Viliam Čacho. 39-ročný Trenčan prešiel s týmto ročníkom reprezentáciu všetky reprezentácie od „pätnástky“ až po „sedemnástku“. A s hráčmi bude spolupracovať aj v kategórii 18-ročných. Práve Viliam Čacho totiž zasadol na uvoľnenú stoličku hlavného trénera reprezentácie do 18 rokov po odchode Norberta Javorčíka.

Uplynulú stredu vás Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja menoval do pozície hlavného trénera reprezentácie do osemnásť rokov. Čo to pre vás znamená?
Beriem to, samozrejme, ako výzvu. Čaká ma niečo nové, pretože dosiaľ som na majstrovstvách sveta ako tréner ešte nikdy nebol. Určite ma ponuka potešila a verím, že nesklamem dôveru, ktorú do mňa ľudia na Slovenskom zväze ľadového hokeja vložili.

Hlavný tréner SR 18 Viliam ČachoHlavný tréner slovenskej „osemnástky“ Viliam Čacho

Situácia je neštandardná, pretože k tímu prichádzate uprostred sezóny. Ako dlho ste sa rozhodovali, či prijať túto ponuku?
Post hlavného trénera „osemnástky“ sa riešil už dlhšiu dobu. V auguste po Memoriáli Ivana Hlinku a ďalšom turnaji „osemnástky“ v Poľsku sa začalo hovoriť o tom, že Noro Javorčík pravdepodobne skončí, pretože pozícia hlavného trénera „osemnástky“ sa nedá skĺbiť s jeho klubovými povinnosťami. S Mirom (Šatanom – pozn. aut.) sme sa ohľadom tejto možnosti už dlhšie pravidelne rozprávali a po tom, čo sme spoločne nastavili isté veci, aby som pôsobenie pri „osemnástke“ stíhal, som ponuku prijal.

V lete ste sa prihlásili do výberového konania na post trénera, ale „len“ do reprezentácie do šestnásť rokov. Z toho sa dá vydedukovať, že ste v tom čase o „osemnástku“ záujem nemali. Zmenila sa za ten čas situácia?
Neformuloval by som to, že som nemal o „osemnástku“ záujem, ale predpokladal som, že pri „osemnástke“ bude pokračovať Noro (Javorčík – pozn. aut.), keďže robota, ktorú vlani odviedol bola dobrá. Preto som nepovažoval za účelné si podávať žiadosť k „osemnástke“, ale radšej k „šestnástke“ s tým, že by som znovu bol pri tomto ročníku dva, alebo aj tri roky.

Norbert Javorčík skončil v reprezentácii z dôvodu časovej vyťaženosti v Banskej Bystrici. Rovnako však pri klube pôsobíte aj vy. Ako ste pripravený časovo skĺbiť funkciu reprezentačného trénera, trénera dorastu Dukly Trenčín a súčasne štatutára neziskovej organizácie Dukly Trenčín?
Zhruba mesiac som o tomto komunikoval s Mirom Šatanom. Postupnými krokmi a úkonmi v klube som sa pripravil na to, aby som časovo stíhal pôsobiť aj pri reprezentácii. S Martinom Opatovským, ktorý je môj asistent pri doraste, sme si zadefinovali úlohy, rovnako ako s Robom Kompasom pri organizačných záležitostiach celej mládeže Dukly Trenčín. „Osemnástke“ sa tak budem môcť venovať na sto percent.

Viliam ČachoViliam Čacho na tlačovej konferencii pred začiatkom sezóny

Realizačný tím si takmer kompletne prenášate zo „šestnástky“. Bola to vaša požiadavka?
Bolo tam viacej variantov. Hľadali sme najrozumnejšie alternatívy, aby sme „šestnástku“ až príliš nezasiahli. Napokon sme sa s Mirom Šatanom dohodli tak, ako to je zložené teraz.

Róbert Rehák sa vracia do reprezentácii po tom, čo vám minulý rok robil asistenta v „sedemnástke“.
Má skúsenosti, pôsobil viacero rokov pri mládežníckych reprezentačných výberoch a taktiež minulý rok bol pri tomto výbere. Chalanov pozná, a tak myslím si, že práve preto padla voľba na neho.

V realizačnom tíme „osemnástky“ sú tak dvaja tréneri dorasteneckých mužstiev a jeden tréner kadetského družstva, čo však môže vyvolávať pochybnosti. Ako budete stíhať sledovať adeptov na reprezentačný dres, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou už budú hrať juniorské súťaže?
Práveže si myslím, že je to výhoda. Tréner juniorky nemá šancu zhliadnuť nezávisle juniorské zápasy, pretože počas nich sa musí naplno sústrediť na trénovanie svojho mužstva. Ťažko sa mu tak potom sleduje akýkoľvek hráč súpera. V čase juniorských zápasov navyše nemá možnosť vidieť iný juniorský zápas. Naopak tréner kadetov alebo dorastu si zápasy juniorky môže prísť pozrieť na štadión a hráčov pre reprezentáciu si v pokoji odsledovať.

Pri ročníku 2000 pôsobíte už od „pätnástky“, a tak toto je pre vás už v poradí štvrtá sezóna pri tomto výbere. Považujete to za svoju najväčšiu devízu?
Myslím si, že práve preto padla voľba na mňa. Po tom, čo Noro Javorčík skončil, tak zrejme týmto spôsobom uvažoval aj Miro Šatan a oslovil mňa, keďže s týmito chalanmi postupujem už od „pätnástky“. Určite je to pre mňa výhoda.

Viliam Čacho na lavičke Dukly TrenčínViliam Čacho ostáva popri „osemnástke“ aj naďalej pri kormidle trenčianskeho dorastu

„Osemnástka“ už má vo svojom programe majstrovstvá sveta a po aprílových výkonoch lanskej „osemnástky“ zrejme bude tlak verejnosti o niečo väčší než býval. A to aj napriek tomu, že „osemnástka“ tento rok je úplne iná a o nejakej kontinuite z hľadiska hráčskeho kádra nemožno hovoriť. Ako ste na toto pripravený?
Pri mládežníckych reprezentáciách sa z roka na rok menia hráči, a tento rok to platí obzvlášť. Minulý rok medzi „deväťdevinami“ nebola na majstrovstvách sveta ani jedna „dvetisícka“. Pre všetkých to bude niečo nové, nielen pre chalanov, ale aj pre nás. Je to však výzva. Myslím si, že máme dosť času na to, aby sme sa na majstrovstvá sveta pripravili a zvládli ich.

Dokážete povedať, aký je potenciál tohto tímu a čo by mohol v najužšej svetovej špičke dosiahnuť?
Jednoznačne postup zo skupiny na majstrovstvách sveta a ďalej sú to už play-off zápasy kto z koho. Verím, že sa nám to podarí zvládnuť.

Rozmýšľate už aj v intenciách toho, čo vás čaká na majstrovstvách? Napríklad francúzska „osemnástka“, váš súper zo skupiny, bude cez novembrovú asociačnú prestávku hrať turnaj v Púchove, ale proti reprezentáciám do sedemnásť rokov.
Určite už nad tým premýšľam. Hneď ako začali prebiehať rozhovory ohľadom môjho pôsobenia pri „osemnástke“, tak som si začal zhromažďovať informácie a sledovať súperov. Mám kopu známych z hokejového prostredia, od ktorých som už doposiaľ nazbieral množstvo informácií a to je práve tá prvá robota, ktorú som už začal robiť.

Vaším nástupcom pri reprezentácii do šestnásť rokov je Milan Sitár. Aké informácie ste mu predali?
Milan bol s nami všetky tri dni na výcvikovom tábore v Detve. Mali sme tak možnosť sa spolu porozprávať, odovzdal som mu všetky potrebné informácie a zápasy a okamžite sa zhostil svojej úlohy, a to aj na tréningoch. K zmene trénerov došlo teda plynule.


Fotogaléria