Aprílový šampionát sa už blíži. Tím SR „18“ zintenzívňuje v januári prípravu

PIEŠŤANY (SZĽH) – Kým reprezentácia do dvadsať rokov už svoj vrchol sezóny má za sebou, ich o dva roky mladších kolegov svetový šampionát ešte iba čaká. Reprezentačná „osemnástka“ sa síce na majstrovstvách sveta vo Švédsku predstaví až v polovici apríla, no intenzívna príprava na svetový šampionát sa začína už v januári a vo februári, počas ktorých majú zverenci Viliama Čacha naplánované štyri štvordňové sústredenia.

Pán tréner, už v nedeľu večer ste sa zišli na prvom štvordňovom výcvikovom tábore v Piešťanoch. Môžeme chápať tieto sústredenia už ako prípravu na majstrovstvá sveta?
Určite áno. Do majstrovstiev ostávajú už iba necelé štyri mesiace. V podobnom režime sme šli aj minulý rok, keď sme si spravili v januári tri výcvikové tábory plus ďalší pred Turnajom Vlada Dzurillu a následne 19. marca už začala samotná záverečná príprava pred majstrovstvami sveta. Tento rok máme o jeden týždeň navyše, prvý výcvikový tábor sme začali už 6. januára a pokračovať budeme až do Turnaja Vlada Dzurillu. Poslednú fázu prípravy pred majstrovstvami sveta začneme 18. marca.

Nakoľko sa vám vlani takýto model prípravy osvedčil?
V prvom rade, mali sme hráčov pohromade. Mohli sme si teda prejsť určité herné činnosti a kombinácie, či súčinnosť obranných dvojíc a útočných trojíc. Tri týždne sme tieto činnosti nacvičovali a následne sme v tom pokračovali aj pred majstrovstvami.

Viliam ČachoViliam Čacho

Aká bude náplň štyroch výcvikových táborov, ktoré máte tento rok?
Náplň počas týchto štyroch týždňov bude prakticky rovnaká, jedine s tým rozdielom, že počas prvého týždňa sme teraz mali aj testovanie hráčov. Pondelok je viac-menej regeneračný deň, keď máme na programe len jeden tréning a zvyšok dňa sa venujeme regenerácii. Potom máme dva dni s dvojfázovými tréningmi a vo štvrtok pokračujeme dopoludňajším ranným rozkorčuľovaním a prípravným zápasom.

Každý výcvikový tábor ukončíte prípravným zápasom. Čo vám majú tieto prípravné zápasy ukázať?
Mužstvo sa stále iba skladá, a preto určité herné situácie sa ešte len snažíme do hráčov dostať. Práve v týchto zápasoch sa majú hráči prezentovať, ako ich zvládajú, ako dokážu naše pokyny naplniť a ako rýchlo sa učia. Podľa týchto atribútov budeme vyberať mužstvo na majstrovstvá sveta.

Očakávate, že postupom štyroch týždňoch bude vidno najmä v zápasoch u hráčov progres z hľadiska hry v hernom systéme?
My si týmito zápasmi trochu aj modelujeme program majstrovstiev sveta. V stredu večer máme ťažký tréning a na druhý deň už o tretej hráme zápas, presne ako na majstrovstvách sveta, kde hráme o pol ôsmej večerný zápas proti Švédsku a na druhý deň o pol štvrtej proti Lotyšsku. Tento model sa snažíme na týchto výcvikových táboroch nasimulovať, aby hráči na majstrovstvách sveta takúto záťaž zvládli. Tieto zápasy nám teda ukážu, kto a ako dokáže v únave a vo vyčerpaní realizovať herné situácie najlepšie.

Viliam ČachoViliam Čacho

Prvý týždeň ste hrali proti Banskej Bystrici. Akých ďalších súperov vyzvete?
Prvá je, ako už bolo spomenuté, Banská Bystrica. Na ďalší týždeň hráme proti juniorke Trenčíne, tretí zápas odohráme proti Nitre a štvrtý zápas proti mužskému družstvu HC Bratislava.

Nebude súper zo St. Nicolaus ligy priveľkým sústom pre reprezentačnú „osemnástku“?
V českých, švédskych, či fínskych reprezentáciách, hrajú hráči mužský hokej, či už druhú najvyššiu súťaž, alebo niektorí aj tú najvyššiu. Hráči, ktorí proti nám budú nastupovať, majú už teda skúsenosti s mužským hokejom, preto sa na to musíme pripraviť aj takýmto spôsobom.

Minulý rok vám vypomáhal na týchto výcvikových táboroch aj tréner reprezentácie do dvadsať rokov Ernest Bokroš. V akom štádiu je spolupráca s ním v tejto sezóne?
Vzhľadom na to, že je teraz trochu rušno okolo „dvadsiatky“, tak sme to neriešili. V budúcom týždni však máme naplánované stretnutie, kde preberieme možnosti a alternatívy možnej spolupráce.

Viliam ČachoViliam Čacho

V minulej sezóne ste mali výhodu, že veľká časť kádra pôsobila na Slovensku. Tento rok je to však iné. Zrejme nepreženiem, keď poviem, že vyše desať až pätnásť hráčov zo širšieho kádra pôsobí v zahraničí. Ako vám to sťažuje prácu počas týchto výcvikových táborov, ktoré sú mimo riadnych asociačných prestávok?
Nemáme tu žiadnych hráčov zo zahraničia, možnože na záverečný štvrtý kemp pred Turnajom Vlada Dzurillu sa nám podarí u niektorých vybaviť uvoľnenie z klubu. Nateraz sme to však s ich materskými klubmi v zahraničí neriešili. Určite to máme oproti minulému roku, kde sme mali pätnásť hráčov zo Slovenska, sťažené. Teraz je ten pomer hráčov zo zahraničia a z domácich súťaží zhruba pol na pol. Na druhej strane, možno títo hráči, ktorí sú tu teraz, to budú mať o to jednoduchšie, pretože budú disponovať väčším objemom informácií, budeme ich viac poznať a v konečnom dôsledku aj to môže pri tvorbe nominácie zavážiť.

Museli ste však v dôsledku toho nejako meniť náplň tréningových jednotiek na týchto výcvikových táboroch?
Ideme podobným režimom ako minulý rok. Hráčom chceme vštepovať rovnaké informácie a herné situácie ako vlani. V programe nechýba silová a ani kondičná vložka, nezabúdame ani na regeneráciu.

Je výhodou tiež to, že prostredníctvom týchto výcvikových táborov si môžete rozšíriť portfólio potenciálnych reprezentantov v „osemnástke“?
Stále môže niekto vyskočiť. Napokon aj minulý rok šli na majstrovstvá sveta dvaja hráči, ktorí dovtedy prakticky neboli v reprezentačných výberoch. Určite aj títo chalani, z ktorých niektorí sú v reprezentácii po prvýkrát, majú šancu a je už len na nich, aby sa tejto šance zhostili, podali čo najlepšie výkony a presvedčili nás.

Viliam ČachoViliam Čacho

Ako plánujete pracovať so súpiskou do ďalších výcvikových táborov? Budete raziť skôr cestu kontinuity alebo fluktuácie hráčov?
Veľké obmeny nebudú. Na každý výcvikový tábor bude jedna, dve, maximálne tri zmeny. Samozrejme, môžu prísť zranenia, či zdravotné komplikácie, zmeny teda môžu nastať aj z tohto titulu. K dispozícii máme desať až dvanásť náhradníkov, nad ktorými uvažujeme. K nejakým výmenám zrejme dôjde, ale veľa ich nebude.

Výcvikový tábor ste rozložili v Piešťanoch, kde ste prebrali zázemie po reprezentácii do dvadsať rokov. Aké ste tu našli podmienky? 
Tak ako minulý rok, tak aj teraz sa môžeme vyjadriť jedine pochvalne. Správca zimného štadióna nám vychádza maximálne v ústrety, k dispozícii máme výbornú šatňu, skvelý penzión, ktorý je dve minúty pešo od šatne. Podmienky sú fantastické, k dispozícii máme všetko potrebné od regenerácie, posilňovne až po šatňu s výborným zázemím.

Snažíte sa napodobniť fungovanie projektu HK Orange 20 počas týchto štyroch týždňov aj po športovej stránke?
Hlavne minulý rok, keď sme tu boli spolu aj s trénermi „dvadsiatky“, sme veľa vecí od nich prebrali a niektoré z nich zapojili aj do nášho programu počas týchto výcvikových táborov.