„Nesúď. Rozhoduj.“, SZĽH spúšťa nábor rozhodcov

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja spúšťa nábor rozhodcov a rozhodkýň kampaňou „Nesúď. Rozhoduj.“ Reaguje tak nielen na potrebu rozšíriť základňu arbitrov, čím prirodzene zvyšuje konkurenčné prostredie, ale aj na negatívne postoje odbornej i laickej verejnosti k rozhodnutiam arbitrov v súťažných zápasoch mládeže aj seniorov.

Uchádzači by mali byť bývalí či aktívni hokejisti, ktorí majú aspoň 16 rokov, ale muži v pruhovaných dresoch príjmu do svojich radov pokojne aj hokejového nadšenca.

„Hľadáme jednoducho človeka, ktorý sa chce stať súčasťou hokejovej rodiny ako rozhodca, ktorý sa chce vzdelávať, učiť a byť v tomto smere úspešný. Kampaňou oslovujeme trošku provokačne aj ľudí, ktorým sa rozhodnutia rozhodcov v zápasoch nepozdávajú, kritizujú ich, súdia za ich verdikty. Takíto hokejoví nadšenci sa k nám tiež môžu pridať a pomôcť nám zvýšiť kvalitu rozhodovania,“ vysvetľuje predseda Komisie rozhodcov SZĽH Vladimír Mihálik.

Lákadlom pre budúcich rozhodcov by mohli byť aj príbehy bývalých či súčasných slovenských arbitrov, ktorí rozhodovali dôležité stretnutia v extralige, lige majstrov aj na majstrovstvách sveta. 

„To, že sa niekto nepresadil ako hokejista, ešte neznamená, že jedného dňa nemôže korčuľovať na ľade s tými najväčšími hviezdami. Mnohí naši kolegovia ako Vladimír Baluška alebo Peter Jonák neboli úspešní hokejisti, no stáli na ľade s takým hráčom ako Sidney Crosby na olympijských hrách. Je to o prístupe a chcení každého jednotlivca,“ hovorí Vladimír Mihálik.

SZĽH v spolupráci s komisiou rozhodcov hľadá aj potenciálne budúce rozhodkyne. „Popularita a kvalita ženského hokeja každým rokom rastie. Nesmieme zaostať ani v tomto smere a všetky dievčatá, ktoré majú záujem presadiť sa ako rozhodkyne, sú jednoznačne vítané,“ dopĺňa predseda Komisie rozhodcov SZĽH.

Záujemcovia o post rozhodcu a rozhodkyne nájdu registračný formulár pre uchádzačov aj detailnejšie informácie o nábore a činnosti arbitra na webstránke hockeyslovakia.sk/rozhodcovia.