Tipos extraliga

5:2
(1:1, 2:0, 2:1)
47. kolo, Číslo zápasu 281 (Základná časť) STEEL Arena Košice

Takto mi to servírovali Šechný s Krotákom, pousmial sa Lapšanský (FOTO)

Čím silnejší súper, tým lepšie sa košickým hokejistom hrá. Po úspechu na ľade Michaloviec zvládli aj druhé východniarske derby v rade a svojho tradičného rivala z Popradu zosadili víťazstvom 5:2 z prvej priečky tabuľky.

„Som veľmi rád, že sme nadviazali na naše posledné víťazstvá a ukázali sme opäť dobrú hru. Zaslúžili sme si teda zvíťaziť,“ skonštatoval spokojným hlasom útočník Adam Lapšanský. Hernú pohodu „Oceliarov“ predviedol v 34. minúte,  keď počas zakladania popradského útoku vybojoval puk a následne predviedli s Martinom Bellušom kombinačnú akciu ako z čias slávnej dynastie VSŽ. Možno ich k tomu namotivovalo aj predzápasové buly, ktoré vhodil autor majstrovského gólu z roku 1988 Ján Vodila. Ten v pamätnom súboji na ľade Sparty Praha zúročil nezištnú prihrávku Igora Libu. Dvojica Belluš – Lapšanský predviedla niečo podobné. „Naposledy mi takto nahrávali Rišo Šechný s Arne Krotákom. Bola to naozaj krásna prihrávka do prázdnej bránky a Maťovi za ňu ďakujem,“ pousmial sa 30-ročný Spišiak.

Narastajúce herné sebavedomie tímu predviedol aj 19-ročný Juraj Eliáš, ktorý sa v 48. minúte rozhodol pre drzé zakončenie prečíslenia a svojmu tímu zabezpečil trojgólové vedenie.

Vravel som mu, že asi nikto nečakal jeho strelu. Bola to situácia troch proti jednému. Dal gól a je teda kráľ. Ak by ho nedal, tak by bolo to označenie nepublikovateľné,“ poznamenal dobre naladený Lapšanský na adresu mladého spoluhráča. Ten čakal na tretí presný zásah sezóny dvanásť zápasov a po góle mu teda poriadne odľahlo. „Trvalo to dlho, ale snažil som sa tým netrápiť a chcel som pomáhať tímu iným spôsobom. Napríklad bojovnosťou a prácou v defenzíve. Gól ma však určite teší. Bola to situácia troch proti jednému a brankár asi čakal prihrávku. Vystrelil som teda a padlo to tam,“ odfúkol si Eliáš.

Podobné prečíslenia pochopiteľne neboli po vôli popradskému brankárovi Tomášovi Vošvrdovi. Po piatom góle z hokejky Martina Réwaya vyštartoval z bránky a zamieril na striedačku.

„Niekedy človek cíti, že skôr, ako by mal urobiť nejakú vec, ktorú by neskôr ľutoval, tak radšej uvoľní miesto kolegovi,“ hovoril český brankár po vychladnutí emócií. „Košice boli lepšie a asi nás mali dobre prečítaných. Odohrali výborný zápas a my sme prepadávali v obrane. Hlavne do prázdnej bránky dostávame veľa gólov a súperov nemôžeme nechávať takých voľných. Hokej je hra chýb a tentoraz sme ich urobili viac ako súper. Ten ich trestal.“

Košičanom to v súbojoch proti Popradu celkovo ide a v aktuálnom ročníku zdolali svojho tradičného rivala v štyroch zo šiestich prípadov.

„Pre mňa je to určite obľúbený súper. Hrá sa nám proti nim dobre. Má to náboj, má to šťavu a tá bilancia je výborná,“ podotkol J. Eliáš, na ktorého nadviazal A. Lapšanský. „Už po víťazstve v Poprade mi chlapci vraveli, že sa im hrá proti tomuto súperovi dobre. Nám asi viac sedia „hokejovejšie“ tímy, ktoré hrajú hokej hore-dole.“

Zverenci Marcela Šimurdu tak urobili ďalší krok smerom k prvej šestke. Na Trenčín strácajú už iba dva, na šiestu Detvu tri body.

„Máme nejaký cieľ pre záver základnej časti. Ak sa nám ho podarí splniť, tak super. Ak nie, tak chceme zabrať v predkole play-off. V tíme je teraz pozitívna atmosféra, máme dobrú pracovnú morálku a to je základ,“ vyslovil sa Juraj Eliáš.

Popradčania odovzdali piatkovou prehrou pozíciu lídra súťaže do rúk Zvolena, no práve súpera spod Pustého hradu privítajú na svojom ľade už v nedeľu.

„Každá prehra je nepríjemná a je jedno, či bojujete o prvé miesto. V nedeľu si môžeme pozíciu lídra vziať späť a ja verím, že proti Zvolenu zvíťazíme,“ uzavrel brankár Tomáš Vošvrda.

Fotogaleria