Extraliga žien

4. kolo, Číslo zápasu 16062 (Nadstavbová časť celoslovenská sk. A vs sk B (tabuľky spolu)) ZŠ Prešov 89 divákov

Šarišanky uspeli v šlágri, Marton ešte o titule nehovorí: Hlavná je radosť z hokeja

Na tento zápas čakali obe strany dlho. V základnej časti pôsobili hokejistky Prešova a Popradu v odlišných skupinách a na vzájomnú konfrontáciu si tak museli počkať až do štvrtého kola nadstavby. Prvý stret hlavných favoritiek na majstrovský titul zvládli lepšie Šarišanky, ktoré zdolali na domácom ľade majstrovské Líšky 3:2. Aj po odohraní osemnástich zápasov tak ostávajú jediným tímom bez bodovej straty.

„Tento zápas spĺňal parametre ženského hokeja na vyššej úrovni. Poprad obhajuje titul, my sme vicemajster a bolo to teda vyrovnané,“ rozhovoril sa tréner Šarišanky Róbert Marton. „Viedli sme 2:0, ale dostali sme nešťastný gól po dorážke. Súper sa chytil a začal viac napádať. Pokračovali sme v taktickej a systémovej hre a potom sme mali asi tri vyložené šance. Trafili sme žŕdku, nepremenili sme nájazd a prišiel trest v podobe ďalšej dorážky. V tretej tretine sme pokračovali v našej hre a bojovali sme do poslednej sekundy. Odmenou bol víťazný gól, pri ktorom vynikli naše dve najlepšie hráčky. Celkovo to však nevyhrali ony, ale celý tím.“

Výhru v prvej tohtosezónnej konfrontácii najlepších tímov súťaže označil Marton za psychologicky dôležitú. „S Popradom hráme stále vyrovnané zápasy, ale nedarilo sa nám ich zdolať. Teraz to vyšlo a bola to taká predohra play-off.“

Dlhoročnou túžbou Prešovčaniek je dostať sa konečne na majstrovský trón. Šarišanky patria dlhodobo medzi špičku a viacerými finálovými účasťami si vydobyli označenie strieborných princezien ligy. Majstrovská vlajka pod stropom haly však stále chýba.

„Pred sezónou sme si dali cieľ, aby dievčatá bavil hokej. Netlačíme na výsledky a možno aj preto sú baby odhodlané, ale uvoľnené. V play-off potrebujeme prejsť cez prvé kolo a ak sa dostaneme do finále, tak určite zabojujeme. Bolo by krásne, ak by titul po rokoch konečne zavítal aj do Prešova,“ vyslovil sa tréner prešovských hokejistiek.

Za nešťastný považuje samotný formát súťaže. Čakať 18 zápasov na súboj s hlavnými rivalkami je podľa neho jednoducho priveľa.

„Uprednostnil by som model z majstrovstiev sveta, kde najlepšie štyri tímy hrajú medzi sebou. Ak by sme mali šesťkolový systém najlepšej štvorky, tak by sme odohrali kvalitných osemnásť zápasov. V play-off by mali prví dvaja voľno a zvyšní by nastúpili proti najlepším družstvám z B-skupiny. Úrovni by to pomohlo a znížil by sa aj počet debaklov, ktoré nikomu nič nedávajú. Zlozvyky z ľahkých zápasoch sa prenášajú a aj v súboji proti Popradu si dievčatá namiesto streľby zbytočne nahrávali až do prázdnej bránky. V ťažkých zápasoch je dôležitá každá strela,“ upozornil Marton.

Pozitívne naopak vníma trend v mládežníckych kategóriách. Nielen boom okolo Nely Lopušanovej dáva nádej pre svetlú budúcnosť ženského hokeja pod Tatrami.

„Verím, že to pomôže. Nela, ale aj mládežnícke reprezentácie do 16 a 18 rokov urobili dobrú reklamu a vzbudili záujem o ženský hokej. Máme tu veľa talentovaných dievčat, ktorá hrávajú aj dorasteneckú prvú ligu chlapcov. Vedia sa presadiť na medzinárodnej scéne a je dôležité, aby sme ich udržali pri hokeji. Hlavným problémom je totiž fakt, že hokejistky končia po tom, čo prídu iné priority. Či už je to práca, škola, alebo materstvo. U nás je ženský hokej stále zábavou a nie prácou. Verím, že sa dočkáme minimálne profesionálneho stavu, ktorý by predstavoval pre hráčky väčšiu motiváciu ostať na ľade. Týmto smerom by sa to malo uberať, pretože inak budú hráčky naďalej odchádzať v skorom veku,“ dodal tréner Šarišanky Prešov Róbert Marton.

Fotogaleria