Tipos Extraliga

3:2
(1:0, 1:1, 1:1)
Stav série: 4:3 7. kolo, Číslo zápasu 352 (Časť PlayOff Semifinále) ZŠ Zvolen 5345 divákov
RTVS ŠPORT

Spišiaci docenia bronz až časom, „tajný“ gólový recept Jedličku

Tipos extraliga spoznala vo štvrtok večer meno druhého finalistu. Domáci Zvolenčania zvíťazili v siedmom zápase nad Spišskou Novou Vsou 3:2 a v boji o pohár Vladimíra Dzurillu zabojujú proti víťazovi základnej časti Košiciam. O všetkom rozhodlo premenené trestné strieľanie Petra Zuzina v 55. minúte zápasu.

Spišiaci cítili prázdnotu

Spišiaci sa tešia z bronzových medailí. Ich cenu však nevedeli bezprostredne po smutnom konci sezóny ešte doceniť. „Gratulujem Zvolenu k tomu, že dokázal získať štvrtý bod v sérii, my cítime prázdnotu. Dnes sme na nich mali, nevyužili sme naše šance a presilovky,“ začal svoje hodnotenie tréner „rysov“ Vlastimil Wojnar. Smútok zo semifinálového konca neskrýval ani Martin Réway. „Teraz v nás prevláda sklamanie, no postupom času si uvedomíme, že sme dosiahli veľký úspech. Mali sme ich na lopatkách, no nedokázali sme to ukončiť. Klobúk dole pred Zvolenom.“

Spomínanému trestnému strieľaniu Zuzina predchádzal únik domáceho beka Hannu, ktorého podrazil Ališauskas. Gesto rozhodcu znelo jasne, hostia však s jeho názorom nesúhlasili. „Za takéhoto stavu a v takomto zápase by mali byť rozhodcovia veľmi zhovievaví, lebo toto rozhoduje aj o osudoch ľudí. To nie je tak, že niekto niečo zapíska a potom sa za to pôjde ospravedlniť,“ pokračoval Wojnar.

Svojho kormidelníka doplnil kapitán Branislav Rapáč. „Bol som v tom čase na ľade a nevidel som to dobre. Nechcem to hodnotiť bez videa. Nebudem si vylievať zlosť na rozhodcov a znižovať výhru Zvolena. Gratulujem im, dali o gól viac a to trestné strieľanie nie je dôvod našej prehry, nemá to s tým nič spoločné,“ povedal na úvod a následne nadviazal: „Ak sa však chceme posunúť dopredu, musíme mať profesionálnych rozhodcov. Na tom musí liga jednoznačne zapracovať. Lebo rozhodcovia nestíhajú tempu zápasov.“

Spišská po zápase

Spišská Nová Ves získala bronzové medaily. Zdroj: SZĽH/jäzva

Väčšina kádra zostane, chcú si udržať Réwaya

Keď v Spišskej Novej Vsi doznie sklamanie z konca v semifinále, hodnotenie sezóny zakončenej historickým bronzom bude určite pozitívne. „Samozrejme, keby nám pred sezónou niekto povedal, že budeme hrať v apríli, boli by sme prekvapení. Podarilo sa nám to a ja som hrdý na tím, za to, čo sme dokázali,“ povedal Wojnar. „Som hrdý na chalanov. Aj dnes som veril, keď som videl naše emócie na striedačke a v šatni medzi tretinami. Všetci sme tým žili. Bohužiaľ, už je koniec,“ doplnil Rapáč.

V budúcej sezóne budú mať Spišiaci na čo naväzovať. A ako priznávajú, určite nechcú ustúpiť z pozícií, ktoré si v tomto ročníku urputne vybojovali. „Väčšina kádra má podpísané zmluvy na dlhšie obdobie,“ vraví Branislav Rapáč. O svojej budúcnosti zatiaľ hovoriť nechcel. „To ešte neviem, uvidíme.“

V podobne neurčitom tóne sa vyjadril aj Martin Réway. „Teraz sa to hodnotí ťažko. Určite si sadneme, porozprávame sa a uvidíme,“ povedal niekdajší obrovský talent slovenského hokeja, ktorý po svojom príchode na Spiš zažil obrodenie a dokázal, že má stále zlaté ruky. Množstvo fanúšikov volá po jeho pozvaní do reprezentácie pred MS. „Uvidíme, nezaťažujem sa tým. Pokiaľ príde pozvánka, budem rád, ak nie, nič s tým neurobím a poctivo sa pripravím na ďalšiu sezónu.“

Branislav Rapáč

Branislav Rapáč bol hrdý na svojich spoluhráčov. Zdroj: SZĽH/jäzva

V Spišskej Novej Vsi majú jasno v tom, či si chcú svoju hviezdu udržať. „Chceli by sme, aby u nás zostal, no je o neho veľký záujem. Ponuku určite dostane, no nemôžeme sa rovnať finančne najväčším extraligovým klubom. Spravíme však všetko pre to, aby sme ho udržali. Podľa mňa by mu ešte jeden celý rok u nás pomohol,“ povedal Branislav Rapáč. Spišiaci pobláznili mesto a fanúšikov.

Vypredané štadióny, to je pre nich najväčšia odmena za dobre vykonanú prácu. „Nielen v play-off, ale celú sezónu ich chodilo na hokej veľké množstvo a cestovali s nami aj na zápasy v iných mestách. Patrí im obrovské ďakujem,“ uzavrel pozápasový rozhovor Branislav Rapáč.

Zuzin si na nájazd veril

Eufória zavládla po záverečnom klaksóne v tábore Zvolena. Vypredaný zimný štadión oslavoval postup do finále. „Veľmi nás teší, že sme rozhodli doma pred svojimi divákmi. Ešte sa však nič nekončí, len teraz sa to začína. Ešte nikdy som neprehral finále a dúfam, že to zvládneme,“ povedal autor víťazného presného zásahu Peter Zuzin.

Na jeho slová nadviazal asistent trénera Andrej Kmeč. „Začnem od konca, Spišská Nová Ves podávala v celej sérii výborné výkony. Majú veľmi dobre zložené mužstvo so skvelým korčuľovaním. Zaslúžia si od nás poklonu. Sme radi, že sme to zvládli v siedmom zápase. Bolo to tesné. Veľká vďaka všetkým hráčom aj fanúšikom.“

Zuzin zažil vydarené štvrťfinále, v ktorom bodovo potiahol Zvolen. V semifinále nebol taký viditeľný, no na trestné strieľanie si trúfal. „Keď rozhodca nariadil trestné strieľanie, pozrel som sa na trénera, ktorý sa ma spýtal, či naň idem. Povedal som, že áno. Od začiatku som si veril, mám to natrénované. Ešte mi tréner brankárov povedal, že Melicherčík ma má prečítaného a vie, čo budem robiť. Vedel som, že to tam bude čakať, ale spravil som niečo navyše, aby som ho zmiatol. Vyšlo mi to,“ tešil sa 32-ročný krídelník, ktorý si v play-off drží viac ako jeden bod na zápas.

Zvolen radosť

Zvolenčania si po dvoch rokoch zahrajú opäť vo finále. Zdroj: SZĽH/jäzva

Jedličkov „tajný“ gólový recept

Prvý presný zásah zápasu strelil Maroš Jedlička. Ten v semifinále zatiaľ gólovo mlčal. Aký bol recept na presadenie sa? „Neviem, či je to slušné, ale pred zápasom som si ´ošťal´ hokejky a spláchol,“ rozosmial novinárov šikovný mladík. Poradí to isté aj svojim spoluhráčom? „Keď budeme dávať góly, tak to spravím aj za nich,“ usmieval sa Jedlička.

Zvolenčania ešte po zápase nechceli príliš rozoberať svojho finálového súpera. „Sú to Košice a budeme sa im venovať od piatku. Teraz v nás ešte doznieva táto séria, ktorá bola emočne a fyzicky veľmi náročná. Ešte sa trochu budeme radovať a ráno sa začneme pripravovať. Je to finále a v ňom spraví každý všetko pre to, aby sa radoval z titulu,“ dodal na záver Andrej Kmeč.

 

Fotogaleria