Tipos Extraliga

13. kolo, Číslo zápasu 75 (Základná časť) ZŠ Prešov 842 divákov

Býci využili klasické prešovské výpadky, Mikúš krotí eufóriu z prvého miesta

Pod Kalváriou ukázali svoju hernú pohodu, schopnosť brániť i strieľať góly poľahky. „Býci“ z Nových Zámkov predviedli, že keď je mužstvo na víťaznej vlne, ide všetko ľahko a s úsmevom. Bonusom k víťazstvu 4:1 bol výsledok z Bratislavy, ktorý posunul zverencov Gergelyho Majorossa na prvú priečku tabuľky.

Úvod zápasu pritom patril domácim hráčom. Tí sa po neuveriteľnej strate zápasu na Liptove (prehrali tam napriek vedeniu 5:0) pustili do favorizovaného súpera s vervou a na konci siedmej minúty sa ujali vedenia gólom Maxa Gerlacha.

Vedeli sme, že v Prešove sa hrá ťažko a my sme navyše po dlhej ceste trochu meškali. Trochu sme sa teda rozbiehali, ale potom sme ukázali kvalitu a zvládli sme to,“ poznamenal v súvislosti s ťažkopádnejším vstupom do zápasu útočník hostí Patrik Števuliak, na ktorého nadviazal kapitán Juraj Mikúš. „Tak ako vravel Paťo, v autobuse sme strávili vyše šesť hodín a hoci to nie je výhovorka, rozbiehali sme sa pomalšie. Nehrali sme vyložene zle, ale aj ten domáci fanúšikovský bojkot spôsobil ticho v hale a tak chvíľu trvalo, kým dostal zápas tempo.“

Atmosféra v hale sa totiž zlepšovala postupne. Predovšetkým v prvej tretine bolo cítiť absenciu podpory z prázdneho sektoru domáceho fanklubu. Ten sa však neskôr vrátil a po zápase znel napriek prehre halou potlesk.

„Či už to bol bojkot, alebo nejaká forma protestu, sme vďační za každého jedného fanúšika. Ľudia v hale nás povzbudzovali a sme za to radi. Ukázali sme im, že vieme hrať. Až na tých päť minút v druhej tretine. Potrebujeme to zlomiť a ja verím, že uspejeme už v nedeľu v Poprade a potom príde víťazná séria,“ vyslovil nádej v ukončenie slabšieho obdobia útočník Aurel Nauš.

Za príčinu tretej prehry v rade označil nepochopiteľný výpadok z druhej tretiny, počas ktorého inkasovali Šarišania tri góly v priebehu necelých ôsmich minút.

„Začiatok veľmi dobrý. Napádali sme ich, zrážali sme sa a prinášalo to ovocie. A potom príde pár minútový výpadok a dostaneme tri góly. V tejto sezóne sa to nestalo prvýkrát a toto sa jednoducho nemôže stávať. Potom sme totiž hrali opäť dobre,“ krútil hlavou sklamaný Nauš, podľa ktorého sa stali podobné straty nepríjemnou prešovskou recidívou. „Na videách trávime množstvo času a vidíme tie chyby. Ťažko sa mi hľadajú slová, pretože stále sa to opakuje.“

Ani kapitánovi Jurajovi Šimekovi nejde do hlavy, ako môžu Prešovčania strácať dobre rozohrané zápasy. Proti Slovanu viedli 4:1, v Mikuláši 5:0 a aj proti Novým Zámkom mali dlho herne i gólovo navrch.

„Chceli sme ukázať reakciu po tom, ako sme zbabrali zápas v Liptovskom Mikuláši. Začali sme dobre a prvú tretinu sme boli lepší ako oni. Potom však prišla päťminútovka v druhej tretine, počas ktorej sme sa opustili a inkasovali sme tri góly. To je náš veľký problém. Dostaneme gól a hlavy idú dole. Je to mrzuté, pretože celkovo bol výkon oveľa lepší ako v nedeľu. Zámky majú vynikajúce mužstvo, ale prehrali sme si to vlastnou nekoncentráciou,“ skonštatoval najskúsenejší hráč prešovského tímu. Počas svojej kariéry zažil kadečo, no prešovské výpadky koncentrácie mu nejdú do hlavy. „Neviem si to vysvetliť. Každopádne potrebujeme viac strieľať. Stále hovorím, že je lepšia zlá strela ako zlá prihrávka. Tú mentalitu musíme vštepiť do mužstva. Máme najmenej striel v lige a najviac ich dostávame. Máme teda na čom pracovať. Na takomto výkone však môžeme budovať.“

Prešovské starosti sa momentálne netýkajú Nových Zámkov. Nový líder tabuľky sa môže pochváliť statusom najproduktívnejšieho tímu ligy a z posledných desiatich zápasov vyhrali „býci“ až deväť.

„Máme skúsenejšie mužstvo ako vlani, vzadu nás drží brankár a máme kvalitných importov. Všetko si to sadlo a zatiaľ nám to ide. Stále je to však iba trináste kolo a sezóna bude ešte dlhá. Prvé miesto teší a dúfam, že sa na ňom udržíme čo najdlhšie,“ pousmial sa Patrik Števuliak, podľa ktorého je post lídra príjemným prekvapením. „Optimisti možno verili, realisti asi nie. Hráme však dobrý hokej a to je základ.“

Kapitán Juraj Mikúš vyzdvihol kolektívny herný prejav. Ten je navyše podporený skvelou streleckou formou zámorského útoku Farley – Johnson – Jackson. Len toto trio už nazbieralo 52 kanadských bodov.

„Od úvodu nám začali strieľať góly legionári a útoky si postupne sadli. Aj náš štvrtý útok hrá výborne a škoda, že mu to nepadá viac. Celkovo to však ladí a bodaj by to takto pokračovalo. Obraz našej hry sa postupne zlepšil a to je potešiteľné,“ pochvaľuje si J. Mikúš, podľa ktorého si boli v tíme vedomý predsezónneho posilnenia, no veľké oči nemali. „Našim neskromným cieľom bolo umiestnenie do šiesteho miesta. Predsa len tu sú veľmi kvalitné tímy. Niektoré z nich majú svoje problémy a u nás je teraz eufória. My starší ju však stále krotíme a opakujeme, že šťastie musíme pokúšať neustále. Na každého príde aj slabšia chvíľka a musíme byť pokorní. Chalani vraveli, že sa vlani vždy pozerali na výsledky tímov pod nimi. Na tom sa nič nemení ani teraz,“ dodal 35-ročný skalický odchovanec.

Fotogaleria