Tipos Extraliga

12. kolo, Číslo zápasu 68 (Základná časť) ZŠ Michalovce 3221 divákov

Líšky sa do rivala zahryzli od úvodu, naštartoval ich gól sviatočného strelca

Na domácom ľade zabodovali v aktuálnej sezóne naplno iba dvakrát a v oboch prípadoch sa to hráčom michalovskej Dukly podarilo proti východoslovenskému rivalovi z Košíc.

Výsledkovou krízou zmietaní Zemplínčania (z ostatných ôsmich duelov prehrali sedem) sa pustili do geograficky najbližšieho súpera s veľkou vervou a v prvej tretine na ľade dominovali. Výsledkom streleckej prevahy 18:5 boli dva strelené góly a keďže toho Košičanom veľa nepovolili ani počas zvyšnej časti zápasu, do tabuľky si pripísali víťazstvo 4:1.

„Chceli sme vyhrať a to sa nám aj po veľmi dobre odvedenej práci podarilo. Sme teda spokojní,“ skonštatoval útočník Jakub Suja, ktorý v samotnom závere pečatil skóre gólom do prázdnej bránky hostí. Pripravený taktický plán bol podľa neho splnený do bodky. „Povedali sme si, že budeme vytvárať tlak na súpera a dobre korčuľovať. Možno sme našim nástupom súpera trochu prekvapili, ale ten úvod bol naozaj dobrý. V šatni sme si potom povedali, že sa v žiadnom prípade nestiahneme, ale budeme pokračovať v našej hre.“

Ako veľmi dôležitý sa ukázal prvý gól Filipa Vašaša z polovice ôsmej minúty. Duklu ním poslal do vedenia, pričom v prípade 24-ročného útočníka išlo o prvý presný zásah sezóny.

„Ja som taký sviatočný strelec, ale gólik určite potešil a snáď mi to bude padať pravidelnejšie. Nabudúce to môže byť hocikto iný, podstatné je, aby sme zbierali body do tabuľky,“ pousmial sa Vašaš.

Gólová úľava sa v ňom snúbila s radosti z ukončenia nevydarenej výsledkovej série mužstva. „Vo väčšine z predošlých zápasov sme siahali na víťazstvo a teraz sa k nám konečne priklonilo aj šťastie.  Dôležité bolo, že sme začali nátlakovo a vo vysokom tempe. Dali sme prvý gól a potom sme to nechceli siliť. Strelili sme štyri góly, čo sa nám často nestáva. Hlavne sme to však dobre ubránili a tešíme sa tak z víťazstva.“

Košičania zodvihli hlavy po góle Michala Chovana v druhej tretine, no tretí presný zásah z hokejky Matúša Paločka Michalovčanov definitívne upokojil.

„Mali tlak, ale na ten sme odpovedali najlepším možným spôsobom. Dali sme gól a potom sme si to už postrážili,“ podotkol J. Suja, podľa ktorého majú tieto tri body veľkú cenu. „Tabuľka je veľmi vyrovnaná a každé víťazstvo či prehra posúvajú mužstvo v tabuľke hore, alebo dole. Boli sme si vedomí toho, že viaceré predošlé zápasy sme si pokazili niekoľkými hluchými minútami. Teraz sme splnili stanovené veci do bodky a dočkali sme sa trojbodovej odmeny.“

Zverenci Toma Coolena odohrali počas víkendu dva derby zápasy, pričom zabodovať dokázali aj v Poprade. „Mohlo byť aj viac, ale zisk štyroch bodov za víkend je fajn. Teraz je podstatné, aby sme v tomto pokračovali a o týždeň pridali možno ešte viac. Hlavne doma potrebujeme bodovať naplno,“ doplnil Suja.

Na košickej strane bolo naopak badať rozladenosť z nevýrazného výkonu. „Oceliari“ boli po troch víťazstvách v rade nabudení a pred zápasom sa dušovali, že podajú úplne iný výkon ako pri svojej prvej návšteve Zemplína. Aj vtedy totiž premrhali prvé dve tretiny a potom už márne chytali mačku za chvost. Namiesto zmeny sa stalo presne to isté.

„Prvé dve tretiny boli z našej strany zlé a potom to už bolo ťažké. Nehrali sme dobre a náš plán bol úplne iný. Je to škoda, pretože sme stratili dôležité body. V tabuľke sme sa mohli posunúť opäť o čosi vyššie. Musíme však pokračovať ďalej. Máme dobrú partiu a ja verím, že mužstvo na to má a budeme opäť stúpať,“ nepanikári kapitán Michal Chovan.

Najlepším hráčom hostí bol aj napriek trom inkasovaným gólom brankár Dominik Riečický. Celkovo čelil 35 strelám a spoluhráči z obrany mu miestami pomáhali iba veľmi laxne.

„Mali sme slabšiu prvú tretinu a potom sme to naháňali. Určite sme chceli vyhrať, ale nevyšlo to. Hráči Michaloviec išli dobre po dorážkach a dobre si to načasovali. Dvakrát to dorazili z predbránkového priestoru a nám sa naopak také góly streliť nepodarilo. Vieme, že to nebol náš optimálny výkon a niečo sme si k tomu povedali v šatni hneď po zápase,“ vyslovil sa brankár HC Košice.

Po šiestich solídnych zápasoch si vybrali zverenci Dana Cemana slabší deň a podľa svojho kapitána dostali dôležitú lekciu. „Takto jednoducho nemôžeme začínať zápasy. Nehrali sme v ich pásme a súper mal veľa striel. My musíme hrať ofenzívny hokej s početnou streľbou. Nestačí hrať dobre dvadsať minút. To v tejto vyrovnanej lige nemôže viesť k úspechu,“ dodal Michal Chovan.

Fotogaleria