Tipos Extraliga

1:2 pp
(0:0, 1:1, 0:0, 0:1)
10. kolo, Číslo zápasu 55 (Základná časť) ZŠ Spišská Nová Ves 2670 divákov
RTVS ŠPORT

Oceliari sú z najhoršieho vonku, derby na Spiši v prajnej atmosfére (FOTO)

Takto by to malo vyzerať na každom štadióne. Zhodli sa aktéri nedeľňajšieho derby medzi Spišskou Novou Vsou a Košicami. Fanúšikovia oboch táborov si v krásne zaplnenej hale na úvod vymenili pozdravy a následne vytvorili hráčom na oboch stranách pozitívnu atmosféru.

„Kulisa bola obojstranne výborná a takýto hokej baví. Je super, že sa zimáky opäť zaplnili a zvyšuje to kvalitu ligy,“ ocenil atmosféru v Spiš aréne domáci útočník Dalibor Bortňák a hosťujúci Marek Slovák s ním plne súhlasil. „Bolo to fantastické. Prišlo veľa divákov, nás prišiel podporiť fanklub vlakom. Bolo to teda super a všetci sme si to užili.“

Košičania si niečo podobné momentálne v maličkej Crow aréne užívať nemôžu a azda aj preto venovali svojim skalným priaznivcom prvú poriadnu pozápasovú ďakovačku sezóny. Tú si však museli pracne vybojovať náročným obratom z 0:1.

„Vedeli sme, že nás tu nečaká nič ľahké a bol to náročný zápas. Som veľmi rád, že sme to dotiahli do víťazného konca,“ vyslovil sa po vydretej výhre útočník hostí Patrik Lamper. Vyrovnávajúci gól z jeho hokejky bol pre 29-ročného odchovanca Banskej Bystrice vôbec prvým extraligovým v drese HC Košice. „Po strele Olssona sa ku mne odrazil puk a pred sebou som mal už len prázdnu bránku. Už predtým som mal nejaké šance a nechcelo mi to padnúť. Teší ma, že sa to zlomilo v pravý čas a pomohol som k zisku bodov.“

Košičania dobyli Spiš arénu v priebehu pár mesiacov už tretíkrát. V rámci letnej prípravy tam uspeli 2:1 a 4:0, tentoraz otočili z 0:1 na 2:1 po predĺžení. Gólovú bodku zápasu vystavil v druhej minúte predĺženia brejk Mareka Slováka.

„Akonáhle som videl ten zlý puk nahodený do bránkoviska, tak som išiel do poloobratu a už som čakal na prihrávku. Paťo Watling mi to hodil a bol z toho gólový brejk,“ popísal rozhodujúci moment zápasu jeho autor. Prvá polovica stretnutia 10. kola patrila aj podľa neho Spišiakom, po vyrovnaní skóre sa však začala karta otáčať.

„V každom zápase máme slabší úvod. Ako by sme na to neboli dobre mentálne pripravení. Potom vždy druhú polovicu korčuliarsky dominujeme, ale potrebujeme zabrať skôr,“ zamyslel sa 34-ročný odchovanec Nitry.

Spišiaci priši o trojzápasovú sériu výhier, no do tabuľky si pripísali aspoň bod.

„Mrzí ma, že sme nezískali aj ten druhý bod, ale liga je veľmi vyrovnaná  musíme si ceniť aj bodík. Košice majú totiž veľmi silný tím,“ rozhovoril sa útočník Rysov Dalibor Bortňák, ktorý cítil, že výkon jeho tímu postupne upadal. „Šance na zlomenie zápasu sme mali hlavne počas prvých dvoch tretín. V tej tretej sme prepadávali a zbytočne sme sa bezhlavo hrnuli do útoku. Príležitosti na strelenie gólu však mali obe strany a remíza bola spravodlivá.“

Tridsaťjedenročný dvojnásobný majster Slovenska prišiel na Spiš v rámci výpomoci, no zo štvrtého útoku sa už prepracoval na post centra elitnej formácie a nie je vylúčené, že v tíme Grotta zotrvá až do konca sezóny.

„Snažím sa plniť svoju rolu v tíme. Po zranení Kerbashiana ma posunuli do prvého útoku a mal som tam dve dobré šance. Uvidíme, ako to pôjde ďalej, ale cítim sa dobre a snažím sa pomáhať tímu. O mojej budúcnosti už prebehli nejaké debaty a mne sa tu páči. Rozhodnutie by malo padnúť budúci týždeň,“ okomentoval svoju situáciu Bortňák.

Spišiaci na domácom ľade viedli zásluhou piateho gólu sezóny z hokejky Andreasa Štraucha. Ten využil na začiatku druhej tretiny početnú výhodu o dvoch hráčov.

„Hovorí sa,  že ak nevyužite presilovku o dvoch hráčov, tak si nezaslúžite vyhrať. My sme sa v poslednom čase v presilovkách trápili a som preto rád, že to teraz padlo. Pokiaľ to lepí, tak je treba strieľať. Držím sa toho a zatiaľ je to fajn,“ pochvaľoval si 28-ročný krídelník. Na margo samotného priebehu duelu pridal. „Opäť to bol veľmi tesný zápas. Nastrelili sme brvno, mali sme šance, ale tie mali aj oni a v predĺžení sme prepadli. Využili samostatný nájazd a asi si teda zaslúžili bod navyše oni.  Sme sklamaní, pretože naše mužstvo má víťaznú mentalitu. Nedá sa však vyhrať všetko. “

„Oceliari“ vyhrali štvrtý z posledných piatich zápasov, no vzhľadom na prevahu v tretej tretine cítili aj šancu na plný bodový úlovok.

„Mali sme tam veľmi dobré šance, ale opäť sme zlyhali v koncovke. Počas tréningov nám to ide, v zápasoch nie. Musíme hrať s čistejšími hlavami a verím tomu, že posledné víťazstvá nám v tomto pomôžu,“ zaželal si Lamper, ktorého doplnil Slovák. „Liga je tento rok enormne vyrovnaná a zápasy sú o jednom góle. Sem tam sa zrodí vyšší výsledok, ale je to skôr výnimka. Každý môže vyhrať s každým a som rád, že posledné zápasy sme strhli na našu stranu.

Fotogaleria