Tipos Extraliga

7. kolo, Číslo zápasu 38 (Základná časť) ZŠ Prešov 3012 divákov

Majstrovi stačil aj nemajstrovský výkon. Bojovným Prešovčanom ušiel z lopaty v presilovkách

Deväť vzájomných zápasov, deväť víťazstiev Slovana. Zápasy medzi Prešovom a Bratislavou majú od návratu Šarišanov na extraligovú mapu zakaždým rovnakého víťaza, no v piatok sa to mohlo zmeniť. Poháňaní vypredanou halou, predviedli zverenci Ernesta Bokroša euforický výkon, ktorý mohol a mal byť odmenený bodovým ziskom. „Koňare“ viedli 3:0 i 4:1, napokon im však opäť ostali oči pre plač.

Majster nehral ani zďaleka majstrovsky. Na prešovskom ľade však opäť raz predviedol svoju veľkú útočnú silu a krôčik po krôčiku si našiel cestičku k víťazstvu. Zatiaľ čo domáci nevyužili ani jednu z piatich presilových hier, belasí vyťažili z rovnakej ponuky tri góly.

„Hodnotí sa mi to ťažko. Slovan nám nastrieľal góly z presilových hier, pričom my sme boli trikrát vylúčení počas našej početnej výhody. To je veľká chyba. Mali sme ich na lopate a vlastnými vecami sme ich posadili na koňa,“ povzdychol si po prehre 5:6 útočník Ján Sýkora, ktorý zvyšoval v 25. minúte na 4:1. V tom čase vyzeralo byť všetko jasné a tribúny sa bavili mexickými vlnami. To ešte netušili, čo príde. „Každý chcel vyhrať a prehra mrzí. Hlavne kvôli divákom. Vytvorili neskutočnú atmosféru a kiežby takto chodili každý zápas. Určite pozdvihli náš výkon a pokojne sme mohli vyhrať. My sme to však pokazili.“

S očami zaliatymi sklamaním predstúpil pred novinárov aj útočník Eduard Šimun. Pred úvodným buly prevzal z rúk majiteľa klubu Róberta Ľuptáka dres pripomínajúci 300. extraligových štartov. Svoje jubileum oslávil úvodným gólom zápasu v siedmej minúte, ktorým si zároveň otvoril strelecký účet sezóny. Čokolády pripravené v darčekovom košíku mu však neskôr poriadne zhorkli.

„Všetci sme veľmi sklamaní. Pred zápasom sme si vraveli, že im nesmieme dať presilovky a práve v nich otočili zápas. Doplatili sme teda na vlastnú nedisciplinovanosť. Dovolím si pritom povedať, že sme mali Slovan na lopate a tento zápas sme mali vyhrať my. Nie oni,“ zdôraznil 27-ročný topoľčiansky odchovanec. O predčasnej radosti z víťazstva podľa neho nemohla byť ani reč. „Všetci vieme, že Slovan dokáže otáčať zápasy. Majú veľkú silu, ale my sme im naozaj pomohli zbytočnými chybami a faulami. Sami sme sa dostali pod tlak.“

Narastajúci tlak Prešovčania neustáli. Na piaty gól Marcela Haščáka ešte dokázali zareagovať vyrovnávajúcim presným zásahom Craiga Martina, v samotnom závere však prišiel faul Erika Rajnohu a 130 sekúnd pred koncom pochoval domáce nádeje presilovkový gól Branta Harrisa. Šarišské čakanie na prvý triumf proti Slovanu tak pokračuje.

„Ja Slovan nevnímam ako strašiaka. Je to rovnaký súper ako iný. Mali sme to vo vlastných rukách a v hlavách sa musíme nastaviť tak, že ich v tejto sezóne minimálne raz porazíme. Inak to bude hanba. Väčšina našich zápasov je totiž vyrovnaných a určite na nich máme,“ vyslovil presvedčenie Šimun.

Tri stovky svojich extraligových štartov vyskladal počas pôsobení v šiestich rozličných kluboch, pričom práve v drese Slovana okúsil aj KHL. „Tristo je pekné číslo a verím tomu, že pridám ešte aspoň tristo ďalších zápasov. Mrzí ma, že to dnes nedopadlo krajšie. Liga je totiž nabitá a aj tímy pod nami začali bodovať.“

Slovan sa zásluhou víťazstva pod Kalváriou udržal na čele tabuľky. K spokojnosti však mali jeho hráči ďaleko. Zatiaľ čo v predošlých piatich zápasoch inkasovali dohromady osem gólov, tentoraz v jednom stretnutí päť.

„Som vďačný za víťazstvo,“ odfúkol si dvojgólový Marcel Haščák. „Nevyzeralo to pre nás dobre, ale ukázala sa sila mužstva a vyhrali sme. Musím však pochváliť aj Prešov. Hrali naozaj veľmi dobre. Táto prehra je pre nich krutá. My sa musíme zamyslieť nad vlastnými chybami a hrou v defenzíve. Mali sme tam brankára s prvým štartom v sezóne a namiesto toho, aby sme mu pomohli, sme ho úplne zlikvidovali.“

Kanonier belasých narážal na fakt, že v bránke Slovana dostal prvýkrát v sezóne príležitosť Samuel Baroš. Po troch inkasovaných góloch však prenechal už v osemnástej minúte priestor Jaredovi Coreau.

„Prvú tretinu sme boli ešte v autobuse a nezúčastnili sme sa zápasu. Potom sa to málinko zlepšilo, ale stále to nebolo dobré. Môžeme byť teda radi za tri body. Výkon bol katastrofa. V obrane sme robili veľa chýb, prehrávali sme osobné súboje. Treba zložiť kredit aj Prešovu. Išli do toho po hlave a hrýzli. Tieto tri body sú teda cenné,“ nadviazal skúsený obranca Juraj Valach, ktorý si gólom na 4:4 otvoril tohtosezónny strelecký účet.

Vyjadrenia nespokojnosti s vlastným výkonom boli podľa trénera Jána Pardavého na mieste. „Som rád, že si hráči vzali moje pozápasové slová k srdcu a vnímajú to takto kriticky. Spokojní totiž môžeme byť iba s ofenzívou a víťazstvom. Naša hra v obrannom pásme bola veľkým problémom. Prehrávali sme 90 percent súbojov a z toho vznikali šance a pološance Prešova. Nezachytili sme úvod a tri góly sme dostali po hlúpych chybách. Potom sa hrá v takej búrlivej atmosfére ťažko. Prešov má veľa bojovníkov a teším sa preto aspoň z obratu. Pre sebavedomie je to super, ale tento zápas bol veľmi poučný,“ zdôraznil kormidelník Slovana.

Či už sa však Bratislavčania dopracovali k triumfu hladko, alebo komplikovane, zisk deviateho víťazstva v deviatom vzájomnom zápase je realitou a v konečnom dôsledku sa počítajú body do tabuľky.

„Sú to len štatistiky. Oni bojujú a hrajú dobre. Z pohľadu bojovnosti to bol asi náš najťažší súper tejto sezóny. Napríklad Nitra bola odovzdaná. Prešov hrýzol a drel. Bolo to fakt ťažké,“ ocenil výkon húževnatého súpera Valach, ktorému sa pozdávala aj prešovská atmosféra. „Plná hala vždy teší a oceňujem, že tu boli diváci slušní. Inde nás zvyknú kameňovať a hádžu po nás veci. Tu to bolo v rámci normy, atmosféra bola výborná a hokej musel baviť. Priznávam, že domáci by si nejaký bod zaslúžili, ale my sa nemôžeme sťažovať. Je fajn, že sme to dokázali otočiť. “

 

Fotogaleria