Tipos extraliga

49. kolo, Číslo zápasu 293 (Základná časť) ZŠ Prešov

Premiérový gól Romaňáka neodvrátil premiérovú prehru s Prešovom (FOTO)

Nováčikovia Tipos extraligy z Prešova a Spišskej Novej Vsi začali budovať novú rivalitu pomerne intenzívnym spôsobom a od leta skrížili hokejky už piatykrát. Prvé štyri konfrontácie (vrátane letného pohárového duelu) dopadli plným bodovým ziskom Rysov, no v súboji 49. kola sa konečne potešili aj Šarišania.

Základ úspechu položili zverenci trénera Ernesta Bokroša už v prvej desaťminútovke, ktorú vyhrali 2:0. Na vedúci gól Bretta Welychku zo záveru druhej minúty nadviazal v polovici tretiny Albert Michnáč. Jeho presný zásah pôvodne pripísali obrancovi Erikovi Rajnohovi, no spomalené zábery potvrdili, že puk zmenil smer práve po teči českého útočníka.

„Hoci to znie trošku sebecky, ten gól som dal naozaj ja,“ pousmial sa 23-ročný odchovanec pražskej Sparty, pre ktorého išlo o siedmy gól v prešovskom drese. „Ak by ho však aj nechali Erikovi, tak sa nenahnevám. Nebežal som za rozhodcami, že ho majú pripísať mne. Na striedačke sme si to však s chlapcami vraveli. V podstate ma tam trafil puk počas toho, čo som sa otáčal pred bránkou.“

Spišiaci sa dostali v úvode druhej tretiny do kontaktu zásluhou Matta Petgrava, no pohodu na domáce hokejky prinavrátil gól Tomáša Nauša. Skóre stretnutia uzavrel v 54. minúte svojim prvým presným zásahom v extraligovej kariére obranca Dávid Romaňák.

„Videl som odrazený puk a povedal som si, že to vystrelím. Nejako to prešlo popod vyrážačku. Som šťastný, že som mohol konečne pomôcť tímu aj gólom. Bohužiaľ to však napokon nič nerieši, aj keď sme žili až do samotného záveru. Peťo Ordzovenský ma teraz určite skasíruje, ale ja by som ten gól určite ochotne vymenil za body,“ vylúdil trpký úsmev 22-ročný popradský odchovanec.

Pri celkovom hodnotení zápasu v ňom prevládal pocit nevyužitej šance na bodový zisk. Spišiaci totiž nevyužili presilovku o dvoch hráčov zo záveru prvej tretiny a ani päťminútový trest pre Jána Ťavodu v tretej časti.

„Je to škoda, pretože také presilovky musíme využívať. Náš tím chce stavať práve na takých situáciách a ak v nich neprídu góly, tak to chýba,“ povzdychol si Romaňák. Za základný problém však označil nevydarený vstup do zápasu. „Vraveli sme si, že nás po tých predošlých prehrách vybehnú. Chceli sme byť pripravení, ale rýchlo sme dostali dva góly a to bolo náročné pre hlavy. Potom sme mali dostatok šancí, ale nevedeli sme sa presadiť. “

Spomínaný Ťavodov trest 5 + DKZ zapadol do celkovo emotívneho podtónu zápasu. Tvrdým súbojom a šarvátkam sa nevyhýbali hráči oboch strán.

„Podľa mňa boli nabádaní k tomu, aby hrali takto a trochu nás rozhodili po psychickej stránke,“ poznamenal mladý obranca Spišiakov. Podľa Alberta Michnáča však išlo o pokračovanie trendu z posledných vzájomných duelov. „Trikrát sme s nimi prehrali a už v poslednom zápase tam boli nejaké naťahovačky. Chceli sme sa pobiť o víťazstvo a som veľmi rád, že sme to aj s podporou brankára zvládli.“

„K víťazstvu nad nimi sme mali blízko už v minulom zápase. Tentoraz sme to doslova vydreli,“ nadviazal Ján Ťavoda. „Vyšla nám prvá tretina a potom sa zápas ťahal. Bolo to v značnej miere aj o emóciách a miestami to bolo vypäté. Je to derby a hoci chýbali diváci, napätie tam bolo. Ak by boli tribúny plné, tak by sa to možno mlelo ešte viac. Hralo sa tvrdo, ale vyhrali sme zaslúžene.“

Tridsaťjedenročný tvrdý muž Prešova napokon zápas nedohral a po jeho zákroku na Danteho Salitura museli z ľadu zoškrabávať krv súpera.

„Z môjho pohľadu to bol čistý hit. Krv tam bola z toho, že sa hráč po čistom súboji udrel o mantinel počas pádu. Trest do konca zápasu ma teda prekvapil. Nahnevalo ma to, pretože som nemal pocit, že som urobil niečo zlé. Nechcem to však hodnotiť, pretože celkovo pískali rozhodcovia výborne. Presilovky boli na obe strany a mňa môže iba tešiť, že sme to zvládli lepšie,“ odfúkol si Ťavoda.

Hlboký výdych bol v prípade prešovského obrancu na mieste, veď jeho tím potreboval víťazstvo ako soľ. Po troch predošlých prehrách už totiž začalo hroziť slovíčko kríza.

„Dobré mužstvo neprehrá viac ako dvakrát po sebe. My sme prehrali trikrát, ale aj tak sme dobrý tím a do tohto zápasu sme išli na bomby. Povedali sme si, že teraz už jednoducho neprehráme,“ zdôraznil J. Ťavoda.

O rovnakú vec sa v nasledujúcom kole pokúsia hráči Spišskej Novej Vsi. Teraz sú to totiž oni, pri koho mene svietia tri prehry v rade.

„Musíme sa vrátiť na zem. Po tom dobrom decembri sme už asi lietali v oblakoch. Víťaziť však môžeme iba tímovou a poctivou prácou. Verím, že to napravíme už v najbližšom súboji proti Michalovciam,“ dodal s nádejou v hlase Dávid Romaňák.

Fotogaleria