Tipos extraliga

4:1
(1:1, 3:0, 0:0)
43. kolo, Číslo zápasu 253 (Základná časť) STEEL Arena Košice 1770 divákov

Havrila sa dočkal v predposlednom kole, vyšťavených Spišiakov čaká zápas roka (FOTO)

Hrali, pokiaľ vládali. Hokejisti Spišskej Novej Vsi pricestovali po troch dňoch opäť do Košíc, no zatiaľ čo domáci tím medzitým oddychoval, Rysy odohrali vo štvrtok náročný duel v Trenčíne. Po vyrovnanej prvej tretine sa začal očividne prejavovať úbytok síl a po troch gólov zverencov Dana Cemana sa už v tretej dvadsaťminútovke zápas iba dohrával.

„V prvom rade musím povedať, že už toho máme dosť,“ priznal strelec jediného gólu Spišiakov Lukáš Hamráček. „Hrali sme teraz veľa zápasov a od druhej tretiny to bolo cítiť. Neviem či prišla únava, ale robili sme hlúpe chyby, prišli prečíslenia a tie Košice využili. Mrzí to, pretože prvá tretina bola slušná.“

Hostia za stavu 1:4 pochopili, že vzhľadom na okolnosti už nezopakujú utorkové vymazanie trojgólového manka a pred treťou tretinou nahradil Marcela Melicherčíka Filip Surák. Ten sa tak v Steel aréne predstavil v bránke už druhýkrát v priebehu štyroch dní.

„Určite som to nečakal. Dúfal som, že pôjde všetko hladko a vyhráme. Po dvoch tretinách to však bolo rozhodnuté a dostal som pokyn od trénera. Pravdepodobne išlo o to, aby si Marcel oddýchol na nedeľu. Teší ma, že som neinkasoval, no chcelo to nejaký gól na zdramatizovanie zápasu,“ poznamenal Surák.

Košičanom už nešlo v piatkovom súboji iba o vylepšenie nálady pred play-off. Istotu štvrťfinálovej série proti Michalovciam získali už pred pár dňami a záver základnej časti môžu dohrávať bez stresu.

„Nebol to výkon bez chýb, ale hrali sme až do konca a chceli sme divákom urobiť radosť. Súper to mal v poslednom čase náročné, ale my sme sa sústredili na seba a snažili sme sa hrať svoj nátlakový hokej. Zvládli sme to a teraz sa nás čaká ešte generálka na play-off vo Zvolene,“ vyslovil sa kapitán Michal Chovan.

O úvodné tri góly Košičanov sa postarali legionári Pereskokov, Saucerman a Paršin. V 34. minúte prišla aj vytúžená chvíľa Matúša Havrilu. Dvadsaťdvaročný center štvrtého útoku tečoval strelu Juraja Milého a strelil tak svoj prvý gól sezóny.

„Konečne prvý gól. Som za to veľmi rád, pretože som čakal veľmi dlho. Bol by som radšej, ak by prišiel skôr, ale podarilo sa aspoň v predposlednom kole,“ odfúkol si Havrila. Jeho radosť na chvíľu tlmil fakt, že hlásateľ označil za strelca gólu Milého a jeho meno sprvoti figurovalo aj v oficiálnom zápise. „Všetci podľa mňa videli, že som to tečoval. Možno sa pomýlili chlapci na časomiere, alebo im to zle nadiktovali rozhodcovia.“

Havrilov gól bol napokon pripísaný správne a jeho radosť umocnilo aj hladké víťazstvo tímu HC. Ten vykazuje od príchodu Dana Cemana herný progres a cítia to i samotní hráči. „Kabína ide každým zápasom hore. Pred nami je posledný zápas základnej časti a do play-off pôjdeme správne naladení. Verím, že forma správne graduje a tešíme sa na sériu s Michalovcami. Bude to určite vyrovnané, ale ja verím, že zvládneme potrebné maličkosti lepšie a postúpime,“ poznamenal Havrila.

Zatiaľ čo Košičania sa už môžu pripravovať na štvrťfinále, Spišiaci sú stále vo veľkom napätí. Po troch prehrách v rade spadli na ôsmu priečku tabuľky a na tandem Poprad – Banská Bystrica strácajú aktuálne dva body. Práve na ľade „baranov“ sa predstavia v záverečnom súboji základnej časti.

„Pozerali sme si výsledky, ale stále to máme vo svojich rukách. Verím, že v Bystrici vyhráme a prvá šestka bude naša. Veľmi by sme potrebovali trochu voľna. Každý zápas hráme na tri päťky, teraz sme mali v nohách dlhú cestu z Trenčína. Je toho naozaj veľa. Aj toto však prináša covid sezóna a musíme sa s tým vysporiadať,“ zamyslel sa brankár Surák a útočník Hamráček nadviazal. „V nedeľu nás čaká zlomový zápas. V Banskej Bystrici sa rozhodne a my tam pôjdeme vyhrať. Prvá šestka by nám padla vhod, pretože by sme si mohli aspoň trochu oddýchnuť. Máme to totiž naozaj veľmi náročné. Neostáva teda nič iné, len zabojovať a skúsiť to. Potrebujeme to však zvládnuť hlavne mentálne. Bude to pre nás kľúčový zápas a bude to teda tvrdé.“

Fotogaleria