Tipos extraliga

36. kolo, Číslo zápasu 213 (Základná časť) ZŠ Michalovce SPORT TV

Jubilant Slovák ocenil výkon tímu: Na ľade sme lietali (FOTO)

V poradí šieste tohtosezónne derby medzi Michalovcami a Košicami predstavoval pre obe strany návrat po dlhšej karanténnej prestávke. Tá trvala od 21. januára a ako ukázal samotný zápas, lepšie sa s ňou vysporiadali oceliari.

Tí odohrali pred covidovou pauzou veľmi nevydarený duel na Spiši, no tentoraz to bola v ich podaní úplne iná pesnička.

„Po zápase v Spišskej som vravel, že niektoré veci si musíme prebrať v šatni. Mali sme k dispozícii dlhšiu pauzu a som rád, že povedané veci padli na úrodnú pôdu. Toto už bol úplne iný výkon,“ pochvaľoval si po víťazstve 4:1 útočník Marek Bartánus. Práve on mal na košickom triumfe leví podiel. V osemnástej minúte ukončil mesačné čakanie na gól a ešte v prvej tretine pridal aj druhý. „Som veľmi rád, že som sa presadil po dlhšom čase. Padol aj druhý gól a potom sa hrá hneď lepšie. Celkovo sme hrali veľmi dobre. Síce sme v druhej časti inkasovali, ale góly pridali Mišo Chovan i Edo Šedivý a už sme to dotiahli do vydareného konca.“

Pri oboch gólov Bartánusa asistoval Marek Slovák. Tridsaťtriročný odchovanec Nitry tak oslávil ideálnym spôsobom svoj jubilejný 800. štart v extralige.

„Mal som ho odohrať už proti Nitre, ale stopol nás covid. Teší ma, že jubileum dopadlo takto a ďakujem Pánu Bohu za zdravíčko a toľko zápasov. Je to už moja šestnásta sezóna a to je celkom dosť. Necítim sa však ešte ako veterán a ak bude zdravie slúžiť, tak to chcem potiahnuť ešte pár sezón. Základom je zdravie,“ zareagoval Slovák na vidinu magickej tisícky. Aj osemstovka je však krásna a zaiste neunikne pozornosti tímového pokladníka. „Radek Deyl tu s nami pre chorobu nebol a verím teda, že to nepostrehne. Asi ma to však neminie,“ pousmial sa jubilant.

Svoj pekný míľnik ozdobil spomínanými asistenciami. „Pri prvej som Marekaiba náhodne trafil do chráničov, ale aj to sa počíta,“ zareagoval Slovák a podobne dobre naladený Bartánus na to zareagoval. „Povedal som mu, že mi dal dve krásne prihrávky čo mali oči. Ale vážne - pre každého hráča je dosiahnutie takejto méty poctou a ja mu gratulujem.“

Čerstvého člena klubu 800 však netešili ani tak jeho body, ale predovšetkým výborný výkon celého mužstva.

„Môžem povedať za celý tím, že dnes nám hokej veľmi chutil. Od úvodu sme si zápas užívali. V našej hre bolo vidieť to, čo už dlho nie. Dovolím si povedať, že sme po ľade lietali a dobrý pohyb priniesol prvé dva góly. Aj keď sme potom inkasovali, dokázali sme pridať ďalšie dva góly a zvládli sme to veľmi dobre,“ skonštatoval spokojným tónom Marek Slovák, podľa ktorého padla karanténna pauza tímu vhod. Predovšetkým z pohľadu mentálneho nastavenia. „Dali sme sa dohromady a niečo sme si povedali. Teší ma, že sme to na ľade silných Michaloviec zvládli takto a verím, že takto budeme aj pokračovať.“

Ako však Marek Bartánus upozornil, podobných výkonov musí byť oveľa viac. Hlavným problémom Košičanov je totiž veľká nevyrovnanosť.

„Je to tak. Naša  krivka už musí s blížiacim sa koncom sezóny iba stúpať. Verím, že sme to teraz dobre naštartovali a potvrdíme to aj v nedeľu v Mikuláši. Je to síce súper zo spodnej časti tabuľky, ale takéto tímy sú húževnaté a musíme do toho ísť opäť s pokorou,“ poznamenal Bartánus.

Zatiaľ čo Košičanom pandemická prestávka neublížila, Michalovčania po nej nepôsobili optimálne. Bez možnosti podpory divákov pôsobili nedôrazne a ku svojmu hokeju sa dostali iba počas niektorých fáz zápasu.

„Nemôžeme byť spokojní a predstavovali sme si to úplne inak. Boli sme však málo dôrazní a to rozhodlo. V prvej tretine sme inkasovali dva góly a súper získal sebavedomie. Nepoložili sme sa, bojovali sme a škoda, že sme nevyrovnali na 2:2,“ povzdychol si útočník Jakub Suja. Svojim piatym gólom sezóny dodal v 25. minúte svojmu tímu  nádej, no tú zahasil o necelých 12. minúte neskôr hosťujúci kapitán Michal Chovan. „Myslím si, že ten gól nás nakopol. Potom sme boli dôraznejší a viac sme sa tlačili do bránky. Nevyrovnali sme však a oni strelili ďalšie góly. Určite nám chýbali aj diváci, ktorí by nás potlačili ešte viac. Verím, že toto bol už naozaj posledný duel bez fanúšikov na tribúnach.“

Hra pred prázdnymi tribúnami by mohla zdanlivo viac vyhovovať hosťom, no ani podľa Bartánusa to nebolo nič príjemné. „Všetkým nám diváci chýbajú. Hrať pred prázdnymi tribúnami je zlé, ale verím, že pravidlá sa už budú iba uvoľňovať. My sme nehrali doma veľmi dlho a na fanúšikov sa už teda veľmi tešíme.“

Košičania odohrali svoj posledný domáci duel ešte v roku 2021 a pred dlho očakávaným návratom do Steel arény odohrajú ešte nedeľňajší zápas na Liptove. Zemplínčania sa naopak predstavia opäť doma. Ich súperom bude rozbehnutý Zvolen, ktorý v piatok deklasoval vedúci Slovan.

„Zvolen je hore, hrá dobrý a útočný hokej. Musíme sa poučiť z chýb proti Košiciam. Všetci sme si vedomý decembra a do niečoho takého už padnúť nechceme. Verím, že s pomocou divákov podáme dobrý výkon a všetci budeme spokojní,“ dodal v súvislosti s najbližším zápasom útočník Dukly Jakub Suja.

Fotogaleria