Tipos extraliga

28. kolo, Číslo zápasu 168 (Základná časť) Arena Ondreja Nepelu RTVS ŠPORT

Michalovský treťotretinový nádych nepokazil krátke slovanistické Vianoce

„Myslím, že po druhej tretine nás odpísala asi väčšina ľudí, ktorí v televízii sledovali zápas,“ hovoril po stretnutí v Bratislave útočník Michaloviec Bruno Mráz. Zemplínčania po 40 minútach prehrávali so Slovanom 1:4 a nič nenasvedčovali tomu, že by sa zo stretnutia napokon stala dráma. Prišla však tretia tretina a v jednej chvíli si  Dukla Ingema už odvážala z ľadu lídra aspoň bod.

Michalovčania mali katastrofálny vstup do stretnutia. Po 76 sekundách prehrávali 0:2, potom sa síce vrátili do zápasu, ale pokračoval ich kŕč v koncovke z predošlých duelov. Po 40 minútach tak svietilo na ukazovateli skóre 4:1 pre domácich.

„Prišli sme do Bratislavy už deň pred zápasom. Mali sme skvelý hotel, výbornú večeru i raňajky, nič nám nechýbalo. Do zápasu sme však dobre nevstúpili. Nemôžeme si dovoliť robiť také hlúpe chyby, aké sme spravili. Po prvej tretine sme nemohli hrať na štyri útoky, museli sme urobiť zmeny v zostave,“ krútil hlavou tréner Dukly Ingema Tomek Valtonen.

Jeho zverenci v tretej tretine dokázali vyrovnať na 4:4, no napokon to na body nestačilo. O výhre Slovana rozhodol druhým gólom v sezóne obranca Andrej Golian, ktorý vymietol horný roh michalovskej bránky.

„Som rád, že sme sa vrátili do zápasu, cením si, že sme sa nevzdali. Niektorí hráči však musia pridať,“ povedal Valtonen, ktorého mužstvo prehralo siedmykrát za sebou. Takúto neúspešnú sériu počas účinkovania medzi elitou Dukla Ingema ešte nezažila. V decembri nevyhrala ani jeden zápas, dvakrát neuspela ani v špeciálnej edícii vianočných zeleno-červených dresov a po vianočnej prestávke bude mať možnosť to zmeniť.

„Nemôžeme na Slovane dostať dva góly v prvých striedaniach. Vzchopili sme sa, vyrovnali sme. Musíme makať, inak sa z výsledkovej mizérie nedostaneme. Je to iba na nás,“ povedal Bruno Mráz.

Tréner Slovana Róbert Döme priznal, že jeho zverencom neprospelo rýchle vedenie 2:0. Uspokojili sa a mysleli si, že zápas je už rozhodnutý. „Michalovce hrali v prvej tretine lepšie ako my. Pred druhou sme nejaké veci zmenili, najmä nastavenie hráčov v hlavách a bolo to na našej hre vidieť. Tušili sme, že sa Michalovčania po zlej sérii nevzdajú. Skóre nám uletelo, ale napokon sme našli cestu k výhre,“ hodnotil kouč belasých.

Bývalý výborný útočník si myslí, že neprítomnosť divákov na tribúnach má veľký vplyv na hlavy a zmýšľanie hokejistov. Už viackrát povedal, že fanúšikovia na štadiónoch chýbajú.

„Ak by sme mali plný štadión a bolo by 4:1, ten zápas by vyzeral a skončil inak. Na striedačke chýbajú emócie, či už po strelenom, ale aj po inkasovanom góle. Je to vlažné. Nechcem teraz rozoberať politiku. Klobúk dole aj pred Michalovčanmi, že to nezabalili.“

Slovanisti majú teraz dva dni voľno, v sobotu 25. decembra sa skoro ráno vydajú na cestu do švajčiarskeho Davosu. Hráčom sa vianočné sviatky skrátia na minimum, keďže sa pod Alpami predstavia na Spenglerovom pohári. Na turnaj sa vracajú po 47 rokoch.

Vo Švajčiarsku odohrajú od 26. decembra minimálne tri zápasy za štyri dni, v prípade úspešného ťaženia to však môže byť teoreticky až päť duelov za šesť dní. Vyrovnať sa okrem zaťaženia a súperov budú musieť aj s vysokou nadmorskou výškou. Tréneri aj tomu prispôsobili zostavu na zápas s Michalovcami.

Netradične do duelu nominovali až osem obrancov a neustále ich točili. Slovan zvyčajne hrávať na šesť či sedem zadákov. „Nechceli sme ich unaviť. Na Spenglerovom pohári nechceme byť do počtu, vieme, čo nás čaká. Po prehre so Spišskou Novou Vsou sme si chceli proti Michalovciam urobiť pekné Vianoce,“ doplnil Róbert Döme, ktorého tím čaká po návrate zo Švajčiarska náročný január s jedenástimi duelmi na ľadoch súperov.

Fotogaleria