Tipos extraliga

1:2 sn
(1:0, 0:0, 0:1, 0:0)
13. kolo, Číslo zápasu 73 (Základná časť) ZŠ Prešov 652 divákov

Kuru na nájazdy nikdy nechodil, počas víkendu v nich rozhodol dvakrát (FOTO)

Hokejisti Prešova a Spišskej Novej Vsi odohrali počas víkendu dva derby zápasy s rovnakým koncom. V oboch prípadoch išlo o gólovo diétne partie, ktorým kraľovali brankári a rozhodnúť museli až samostatné nájazdy.

Po piatkovej bezgólovej remíze tentoraz potešili aktéri divákov v riadnom hracom čase aspoň dvomi gólmi. O prvý z nich sa postaral v závere prvej tretiny po ukážkovej prihrávke Mareka Zagrapana český útočník Albert Michnáč.

„Urobil to nádherne,“ ocenil prehľad spoluhráča 23-ročný odchovanec pražskej Sparty. „Trochu som si tam odskočil, pretože som očakával jeho nahrávku. Marek je super hráč, ktorý to má v hlave zrovnané a naservíroval mi nezištnú prihrávku. Snažil som sa už len trafiť bránku, pretože som už bol dlho na ľade a chystal som sa striedať.“

Český útočník bol neskôr zároveň jediným prešovským strelcom v nájazdovej lotérii. Marcela Melicherčíka prekonal v druhej sérii, no v rozhodujúcej šiestej vyhral mikrosúboj brankár Rysov.

„Pri tom druhom nájazde som to chcel urobiť trochu inak a nevyšlo mi to. Celkovo mi tento zápas chutil, ale oveľa viac by ma potešili body pre tím. Tie teraz potrebujeme ako soľ,“ zdôraznil Michnáč, ktorému sa ukoristený bodík málil. „Je to málo a je to škoda. Zaslúžili sme si aspoň dva body. Myslím si, že sme mali ešte viac šancí ako v piatok, viedli sme, ale napokon sme opäť prehrali v nájazdoch. Aj ten bod je cenný, ale z tohto zápasu sme mali vyťažiť viac.“

Prešovčania by asi viac získali, nebyť dvojice Marcel Melicherčík – Hannu Kuru. Prvý menovaný zneškodnil 46 striel Šarišanov a päť zo šiestich nájazdov. Fínsky útočník vyrovnával v 52. minúte na 1:1 a premenil oba svoje nájazdové pokusy. V priebehu troch dní tak zaznamenal proti Prešovu dva víťazné góly.

„Som rád, že mi to takto vyšlo, ale víťazstvo nám vychytal Marcel. Bol skvelý, rovnako ako v piatok Surák. Môžeme byť radi, že máme takýchto skvelých brankárov,“ zareagoval Kuru na margo pridelenia statusu hrdinu zápasu. To, že strelí v nájazdových sériách dva víťazné góly, by nečakal ani on sám. „Ak mám byť úprimný, tak ja som nikdy nájazdovým špecialistom nebol. Pred každým zápasom však máme takú nájazdovú súťaž so Surákom a asi ma dobre vytrénoval. Predtým som totiž naozaj nikdy nájazdy nechodil a začal som s tým až tu v Spišskej.“

Dve derby stretnutia ponúkli počas 130 minút hry chudobné dva góly a strelci divákov bavili aspoň samostatnými nájazdmi. Kvalitných šancí bolo pritom dostatok.

„Prečo padlo tak málo gólov?“ položil si otázku 28-ročný odchovanec TPS Turku. „V závere sezóny sú body veľmi dôležité a každý vychádza hlavne z defenzívy. Našim cieľom je prvá šestka a štyri body z Prešova sú v tomto smere cenné. Teraz nás čaká dvojzápas v Košiciach a cieľ bude rovnaký. Máme to vo svojich rukách a ak budeme vyhrávať, tak budeme v prvej šestke. Myslím si však, že o všetkom napokon rozhodne vzájomný zápas s Banskou Bystricou v poslednom kole.“

Podľa brankára Melicherčíka neboli zápasy proti Prešovu nudné a šancí bolo viac ako dosť. On sám však v nedeľu zneškodnil až 46 streleckých pokusov a potvrdil tak víkendové kraľovanie brankárov na oboch stranách. Zatiaľ čo v piatok priviedol Spišiakov k triumfu Filip Surák, tentoraz žiaril skúsenejší z tandemu Rysov.

„Náš tím je po chorobe a nemá síl na rozdávanie. O to cennejšie je, že sme dokázali v závere zabojovať a tím ukázal charakter. Z oboch zápasoch sme niečo vyťažili a to je dôležité,“ poznamenal Melicherčík, ktorý zlikvidoval v nájazdovej sérii päť zo šiestich pokusov Prešova. „Tie predošlé nájazdy som sledoval, ale nespoliehal som sa na to. Ten hráč, čo minule prekonal „Sura“ teraz tuším ani nešiel, Sýkora vie vymyslieť zakaždým niečo iné. Do nájazdov som teda išiel so svojimi všeobecnými princípmi.“

Spišiaci sa zásluhou štyroch získaných bodov vrátili späť do prvej šestky, no pred Banskou Bystricou vedú iba o skóre.

„Do sezóny sme išli od úvodu skromne a mnohí možno čakali, že sa rýchlo vrátime do prvej ligy. Chceli sme sa pohybovať v pokojných vodách a bolo by fantastické, ak by sme urobili tú prvú šestku. Sme k tomu blízko a chceme to zvládnuť. Vieme totiž, že extra krok v podobe predkola môže byť veľmi zradný,“ upozornil Marcel Melicherčík.

Prešov už podľa Alberta Michnáča svoje play-off hrá. Úlohou pre posledné tri zápasy bude udržať si krehký náskok pred jedenástymi Novými Zámkami. Šarišania privítajú dvakrát Michalovce a na záver vycestujú do Liptovského Mikuláša.

„Je to také malé play-off a pre nás je dôležité, že tie zápasy odohráme doma. Pripravíme sa tak, aby sme opäť bodovali. Proti Michalovciam sme odohrali veľmi vyrovnané zápasy a určite do toho pôjdeme s úmyslom vyhrať,“ prisľúbil Michnáč, podľa ktorého bude základom úspechu opäť pozorná hra v defenzíve. „Prestali sme inkasovať góly a to je super. Stále ich však nestrieľame a toto musíme zlepšiť. Sám som v tomto zápase nepremenil zo tri jasné gólovky. Je nám jasné, že musíme strieľať viac gólov.“

Dobrou správou pre prešovský hokej je nateraz aspoň to, že Grotto už nemôže vypadnúť a vo svojej nováčikovskej sezóne sa určite vyhne barážovým problémom. „To je fajn, ale my sa s tým uspokojiť nemôžeme. Cieľom je jednoznačne pokračovanie sezóny. Chceme ísť čo najďalej,“ dodal s odhodlaním v hlase Albert Michnáč.

Fotogaleria