Tipos extraliga

6:2
(2:1, 2:0, 2:1)
11. kolo, Číslo zápasu 66 (Základná časť) STEEL Arena Košice 1248 divákov
SPORT TV

Košická šatňa má zarobené na svačinku, majster nebol vo svojej koži (FOTO)

Päťzápasová víťazná séria majstra je minulosťou, Košičania naopak vyhrali svoj piaty domáci zápas v rade a v tabuľke sa pretlačili práve pred Zvolen.

Zatiaľ čo hráči HKM neboli v nedeľňajšom súboji v Steel Aréne vo svojej koži, východniari potvrdili skvelú streleckú fazónu a po sedmičke na Spiši nadelili súperovi spod Pustého hradu poltucet.

„Príležitosti sme mali aj predtým, ale nepadalo nám to. Na Spiši si viacerí chlapci otvorili skóre a určite to prospelo celkovému streleckému sebavedomiu tímu. Máme tu veľa strelcov a takto chceme pokračovať,“ rozhovoril sa po triumfe 6:2 útočník Marek Slovák. Svoje bodové konto obohatil o gól a asistenciu a nielen z jeho hry sálala pohoda. „Každé víťazstvo poteší a tentoraz nás teší aj predvedená hra. Z celého zápasu nám ušlo iba pár minút a celkovo to bol veľmi dobrý výkon.

Tri zo šiestich košických gólov padli z kanadských hokejok. Útočník Allan McPherson zarmútil svojich bývalých spoluhráčov kurióznym presným zásahom, pri ktorom mu pomohol nešťastný teč dezorientovnej obrany hostí.

„Určite som tam mal kusisko šťastia, ale hrali sme dobre a išli sme tomu šťastiu oproti,“ upozornil 30-ročný rodák z kanadského Kinburnu, ktorý nastrieľal v majstrovskej sezóne Zvolena 22 gólov. Teraz stál prvýkrát na opačnej strane barikády „Bolo to špeciálne, pretože tam mám veľa priateľov a vlani sme prežili parádnu sezónu. Teraz však bojujem za Košice a nemôžem hľadieť na staré priateľstvá.“

Ako prezradil tímový pokladník Radek Deyl, trojica bývalých Zvolenčanov McPherson, Michal Chovan a Pavel Klhůfek motivovala spoluhráčov aj špeciálnym finančným bonusom. „Vyhrali sme a máme teda zarobené. V stredu si v šatni užijeme parádnu svačinku,“ rozosmial sa 32-ročný Košičan. K vydarenému večeru prispel aj svojim druhým gólom sezóny. „Každý gól poteší, ale ja som hlavne rád za tri body. Pri tom mojom góle som nemal čo stratiť, pretože sme hrali v oslabení a mohol som teda puk vyhodiť bez hrozby zakázaného uvoľnenia. Allan vyhral buly a ja som sa do toho položil. Puk sa točil, ale keďže som ležal, tak som mal dobrý výhľad a videl som, že to ide správnym smerom,“ popísal svoj gólový moment sviatočný strelec.

Aj Deylova presná strela skrz celé klzisko potvrdila súčasnú streleckú pohodu „oceliarov". V priebehu posledných dvoch zápasov nasúkali 13 gólov.

„Pre nás to bol celkovo výborný víkend. Nakopli sme sa v Spišskej Novej Vsi a to sme si chceli preniesť aj do súboja proti Zvolenu. Podarilo sa a s takýmito výkonmi musíme byť spokojní,“ podotkol McPherson, na ktorého nadviazal jeho krajan Kevin Tansey. „Počas celého víkendu sme hrali výborne a toto je hra, ktorú musíme predvádzať. To, že som dal dva góly, je iba bonusom. Dobre mi tam prihrali Paršin a Saucerman a jednou z mojich úloh je aj streľba. Snažím sa a niekedy to tam padne. Teraz máme konečne trochu šťastia a som veľmi rád, že sa strelecky darí celému tímu. Len tak ďalej.“

Dvomi gólmi do siete Robina Rahma vylepšil Tansey svoju tohtosezónnu bilanciu na 5 gólov a 3 asistencie. Vlani nastrieľal v drese rakúskeho Innsbrucku rovných desať gólov. „Verím, že to prekonám. Zápasov je ešte dosť a vlani som navyše kvôli zraneniu neodohral kompletnú sezónu. Určite by som sa nenahneval, ak by som strelil viac ako desať gólov.“

Radosť zo strieľania gólov dáva 28-ročný rodák z Hammondu jasne najavo po každom gólovom úspechu. Aj svojim emotívnym prejavom si rýchlo získava srdcia košických fanúšikov.

„Pre toto hrám hokej. Chcem strieľať góly a získavať trofeje. To sú tie najlepšie pocity na svete. Až do šestnástich rokov som bol útočníkom a skórujem preto rád. Snažím sa mať hlavu hore a ak sa otvára šanca, tak zaútočím. Ako obranca samozrejme nezabúdam na svoje hlavné úlohy, ale baví ma aj pomáhať smerom dopredu,“ vyznal sa Kevin Tansey, ktorý vytvoril s Američanom Coltonom Saucermanom zaujímavý tandem bradáčov. „S Coltonom sme hrávali vlani v Innsbrucku a tam sa z nás stali najlepší priatelia. V zámorí sme hrávali proti sebe a vtedy sme sa nemali radi. Teraz sa to zmenilo a rozumieme si na ľade i mimo neho. Obaja sme si nechali narásť dlhé brady a navzájom sa bavíme na ich raste."

 

Bradatá mohla byť aj víťazná séria Zvolena. Do Košíc cestovali hráči majstra s vizitkou tímu, ktorý vyhral päťkrát v rade.

 „Dnes to však bolo z našej strany slabé,“ skonštatoval tréner Peter Oremus. „Na to, aby sme boli v Košiciach úspešní, by sme sa museli vyrovnať výkonom v piatich víťazstvách, ktoré máme za sebou. Dnes náš výkon nebol adekvátny k tomu, aby sme boli úspešní. V tretej tretine sme mali desaťminútovku, v ktorej sme sa priblížili k tomu, čo sme chceli hrať. Dnes sme nemali pohyb, agresivitu."

Na úvodný Tanseyho gól dokázal odpovedať v siedmej minúte Tomáš Török, no potom toho majstri veľa neukázali a do svojej kože sa vrátili až v tretej tretine.

„Neviem ani nájsť správne slová. Vyše dvoch tretín sme to neboli my a súper nám vnútil svoj štýl hry. Nevedeli sme sa zorganizovať, dostali sme zbytočné góly a nehrali sme dobre. Mrzí to, pretože išlo o šesťbodový zápas. Mohli sme im odskočiť a takto sa na nás dotiahli," povzdychol si Török, ktorého doplnil útočník Peter Zuzin. „Poznali sme dôležitosť zápasu, ale netrápi ma až tak výsledok, ako predvedená hra. Štyridsať minút sme nehrali to, čo nás zdobí. Nevyhrávali sme súboje, neboli sme silní na puku, nekorčuľovali sme. Svoj hokej sme začali hrať až tretiu tretinu a dali sme z toho gól. Potom sme však inkasovali počas hry bez brankára a už to bolo ťažké zvrátiť. Hnevá ma to, že sme nehrali svoj hokej od úvodu."

Zvolenský kapitán volá po rýchlej konsolidácii, pred „rytiermi" je totiž séria piatich zápasov na klziskách súperov. „Všetko to budú náročné výjazdy cez tri hodiny a priestor na regeneráciu bude malý. Teraz sa však ukáže, či sa vieme zomknúť. Vlani sme hrali v januári väčšinu zápasov vonku a dokázali sme to. Verím, že to v tomto tíme stále je a bude to len o nás. Každý hráč tu má svoje úlohy a ak si niekto uľaví z povinností, tak to nepôjde," uzavrel Peter Zuzin.

Fotogaleria